Sunday, July 1, 2012

Jom Blaja Grafik! Part 2

Hi Assalamualaikum semua, macamana korang punya weekend? bez tak? huhu weekend Ida plak tak berapa bez..huu tapi nasiblah rini b'day ayah Ida..so adelah plan nk smbut..so xdelah bosan just stuck kat kedai mak ida buat design..huhu..

oklah mcm ida janji..nk buat smbungan utk post grafik kn? ok rini ida nk share ilmu dgn korang apa tu Vector & Bitmap..

erk apa pulak menda alah vector & bitmap tu? ok scroll bwh cpt!

Vector :
Vector ni dihasilkan melalui garisan2, penyususunan,posisi serta kordinat..so then barulah terhasillah vector? ok tak ida bet mesti korang tak faham kn? cube tgk gmbr anime kat bwh ni :

cantik kn? ok kalau lukisan cmni dalam general orang akan ckp ni anime tp dalam grafik ni lah vector!
kenapa anime tu vector pulak?

sebab...nk menghasilkan anime ni menggunakan cara2 spt ida sebut kat ats tadi (melalui garisan2, penyususunan,posisi serta kordinat) ok mcmane pulak smbung2 then jadi mcm anime kat bwh ni?


sebab first step nk buat anime is korang kne LUKIS! 
lepas lukis korang kne buat SCAN! kenapa nk scan kalau dah lukis?
sebab dalam software grafik Adobe Illustrator lukisan yang korang lukis by hand takkan boleh diwarnakan macam tu je..so korang knelah lukis balik dalam Adobe Illustrator tu..and lukis balik dalam Adobe Illustratot tu kiraorng gelar die tracing :) 



so kalau nk tgk step tracing mcmana klik sini 


jadi korang nk tau tak kelebihan vector ni?

1) Korang besarkanlah mcmane pun die takkan pecah! sebab korang lukis balik dalam software so besar or
    kecikkan mcmane pn die takkan pecah!

ha sebenarnya ade lagi..tp Ida pun tak berapa ingat..hehe jadi ida share yg mana ida ingat je :p

ok jom kite tengok Bitmap pulak


Apa itu Bitmap?
Bitmap terhasil dari dot-dot atau titik yang tersusun yang disebul sebagai pixel ataupun dot.
Ok dalam erti kata lain bitmap tu gambarlah! gambar yang kite tangkap sendiri fresh dari kamera kite,webcam or handpone sekalipun..

mcm gambar ni :

eh eh..sapa ni? hihi nk jugak letak gmnbr sendiri! :p 

ok kelebihan bitmap ni :

1) cantik sebab ade muke sendiri? *eh tetiber!*
2) cantik sebab lagi real & life 

tapi..kelemahan bitmap ni is :

1) kalau besarkan gambar die jadi pecah
2) leceh nk edit2 bagai..

so memang dh clear la Vector lagi ohsem and bez kn? tapi kn..mesti korang fikir..
mcamane plak gambar2 kat billboard/ papan tanda ke/ kat bunting or banner je gambar die cantik2?
clear je? tak pecah?


ha tu SEBAB!!! 

gambar die punya PIXEL or RESOLUTION die tu beso!
yelah amik fresh dari kamera DSLR gitu..mana tak jelas & sharp gmbr tu betul tak?
dh tu tambah ngan edit mmg pergh lah jadinya! 

eh tapi kamera digital biasa pun dh okai dh nk guna untuk bunting/ banner/ atau flyers sume ke..
janji gambar tu ORIGINAL SIZE & BELUM EDITING sertaaaaaaaaaaaaaaa
belum di RESIZE [kecikkan] gambarnya! 


kenapa kne guna original size and yang belum edit sume?
sebab..

1} memudahkan kerja grafik designer atau tukang design tu nak buat segala jenis design atau edit kat mana2 bahagian gambar ataupun dalam erti kata lainlah lah kn ianya akan lebih memudahkan kerja die utk designlah! 

sebab apa ia memudahkan?

 sebab katakan muke korang bare faced..gmbr original tak cun lah kononnya..
tapi korang pulak dah edit letak kale3 ke..or reben2 ke.atau tulisan / watermark ke.
takke nanti kitaorng nk edit tu dah susah? plus nk edit muka korang mcman dah?
kalau gambar korang bg tu kecik?
sebab bile dibesorkn die jadi pecah..so nk edit cmne pun dh susahlah sayang oi!
lagi2 gambar yang ade watermark! perghh..leceh ooi..

cuba korang bayangkan korang letak watermak tu kat tengah2 bahagian bawah badan...takkan designer nk potong bahagian bawah badan supaya tak nampak tulisan? yelah die nk edit kn supaya lagi cantik..tapi korang dh letak watermark bagai..leceh ler pulak keje2 nk mengedit bagai tu..*kalau charge mahal marah plak..erk..*-  maaf jangan terase yer-

tapi kalau korang risau gambar korang tu dicuri ke..jangan risaulah korang request jelah kat designer tu 
"encik2/ tuan2/ puan2 ke..boleh tak letak watermark atau logo saya kat gambar sekian2 tu..kn lagi senang..sebab gambar dah cantik edit pastu bubuh lagi ngan watermak..humm..mesti korang suke yer tak?'


so kesimpulannya korang mesti xnk muke korang jadi tak cun or gambar jadi blur kn?..so rajin2 lah nanti kalau designer mintak gambar tu korang terus je bagi gambar original.^ _^ 
designer pn akan *fuhh lega gambar beso senang aku nk edit..huhuhuhu* 

bile hati senang idea pun senang nk datang..hehehe ^_^

jadi nanti kepada bakal pemenang nanti bagi saya gambar original ya!
sapa buat cmtue saya sayang korang lebih! muehehehe..


k lah tu je bebelan kali ni..jumpa lagi kat next entry..

tata tc ^.^ 





23 comments:

AsH ShiKaNo said...

awk memang ambek course design ke eh?
teror la... nk blaja! hehe :)

AsH ShiKaNo said...

awk memng blaja course desgn eh? teror la... nk bljaa!hehe :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ash Shikano :

Yup2 kite mmg blaja design dulu :)
wah dp awk cantik! beznya ade kamera DSLR!! jelez2 >.<"

haz said...

ooh.. grafik major memg bljr pasl ni eh? sbb sem lpas mase amik multimedia ada gak bljr pasl vector n bitmap ni. tp basic2nye jela.. hee

New dyr said...

Idaa !!! info yg best. haha.walau kite matrik dlu sains komp ada belajar vctor dengan bitmap,tapi hafal definition je tak tahu apa pon. haha. XD thanks !

IEQAH said...

eh ehhhh.. mekaseh cikguu..nant ajar lagi.... aishhh nant ieqah bg gmbr laa suh edit..eh eh,kenaa bg upah yee.. kalau ida iena edit dr ieqah tak lawa truss cntik gmbr..sbb korg edit laa..hehehe

sUke-sUki :D said...

cediy pic tak dpt tgk.. (T_T)

Eyesha Zaidin said...

owh..patutla awk pandai terangkan dengan baik..^__^

Eyesha Zaidin said...

sha suka cuci gambar.bila cuci gambar yg kita dah edit..jd tak cantik..bila cuci gambar yg ori..cantik.gambar pun x pecah.Camtu jugak dgn letak gambar untuk bunting.

masalah kat situ, sha tak tahu nak edit size & resolution pic bila nak cuci.haha

--> ^__^<----- V

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

yup2 mmg blaja menda alah ni..kne hafal lagi..hahaha yg ni ida terangkan pun ingat2 lupe *cmnilah bile hafak utk exm je!* ekekekeke :P

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Neq Dyr :

Ow yeke..hehe sama2 ^_^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah - ok beres no hal..upah milo ais satu! hehe :P

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Eyesha :

Ada utk edit size and resolution..aiyak ida pun ingat2 lupe ni..huuu...*dulu lecturer ajar tp dh lupelah! >.<*


kite slalu edit terus gambar ori then letak gmbr dah edit tu kat design bunting..biler print cantik tak pecah pulak..

huhu jadi kita xtaulah awk nape awk punya bile dah edit tapi print x cantik..pelik >.<

sorry kite pn x berapa expert sgt bab2 photo ni..aduss..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Eyesha - sama2 :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

suke suki :

aik npe tak boleh tengok? o.o?

haz said...

ohh.. biasalah tu.. haz pn same~ xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

haha samalah kite!

Haeda Joo ♥ said...

Akk~....nk tnya, kenapa akk suka bidang grafik mengrafik ae..twin akk pon suka bnda yg sme mcm akk jgk ae? ^__^

Haeda Joo ♥ said...

Akk~...nk tnya, kenapa akk suka bidang grafik mengrafik ae, twin akk pon minta pkra yg same mcm akk jgk ke?? ^___^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haeda - grafik neh ida yg minat lg berbanding iena..hehe..kalo iena dia minat bidang kecantikan..t 9 aru bulan 7 neh dia dh start belajar utk kursus solekan dan terapi diri selama6 bulan ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Haeda Joo :

Taktau nape suke tapi sis suke biler tgk menda cantik2..bile kite men kaler2 ke..biler kite designkn orng ke..orng suke jadi kite pn rasa happy jek..

twins akak x bpe suke grafik die lagi minat mekap2 :)

Haeda Joo ♥ said...

akk kn serupa mcm twin kita, dia pon minat grafik, akk mesti suka yg advnture kan. Haaaaa bangganye kita bila tengok akk nie...HAHAHAHA
(gelak sambil pejam mata dan tundukkan muka)wehee~ ♥ ♥ ♥

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Haeda Joo :

Reallyy..samalah ngan akak lau mcm tue..hehe blh jadi geng ni! ^_^