Sunday, July 15, 2012

Di sebalik Course Beautican itu~

hye semua rini..hehe..dah lama kan iena x update blog n buat entry baru..

huhu..maaf sangat2 sbb iena dh lama x update blog..huhu..neh pn sbb iena dh busy sgt..n x banyak sgt masa lapang mcm dulu2 time iena br abes blaja..hehehe..

time abes konvo tuh masa melepak mmg sgt banyak..hehe..bila dh free tau..tau2 jerlah masa byk abes kemana..hehehe..ke mana lg kalo bukan facebook n berblogging..hihi..

iena skarg dh start bz balik sbb iena sekarang dh amik course bautician selama 6 bulan kursusnya..direct dr isnin hinggalah jumaat neh..hehehe.....dr 8 pagi sehinggalah kol 5 lebih..hehe.kalo nk balik tuh mmg dekat2 kol 6 lah..itu pn pas balik mmg iena terus direct balik umah xpn g kedai parent..( my parents ada buka kedai printing )..perh..mmg penatlah..sbb iena kene naik cab x pn naik bas..huhu...dh nama pn kene berdikari..so bila kita xder transport segalanya kenelah usaha sendiri yer x?

lainlah kalo anak orang kaya g balik semua driver anak..kelasss kau nyahhh..lol..

mcm dlm gambar neh..kelas kee x kelas gitu? iena dh pernah lihat byk kali sitausi mcm neh....si driver nyer dpn penuh sopan santun akan bukakan pintu utk tuanya..hihi..mmg best kalo dpt khidmat mcm neh..x perlu bersesak2 dkt ktm dgn penuh bau mat bangla,n warga asing tuh.......x pn kene berdiri lama2 time naik bas yg penush sesak..x pn kene jln jauh2 nk g ktm n lrt..pada yang  pernah merasa semua tuh..bagus..tuh tandanya anda dh berjaya melalui satu lg halangan kehidupan..hihi..maaf yer..xder trofi utk diberikan..tp ada lg yg lebih bererti dr itu utk diberikan..apa die? kesedaran lah kan!!!


ok..balik kepada topik asal..iena nk cerita sekt pasal pengalaman iena amik course beanutian dekat giat mara..hehehe...iena amik course neh pn mmg minat sgt..hehe..sbb iena nk dapatkan skill n nk mudahkan dapat pinjaman utk buat bisnes..so iena apllaylah amik course beautician kat giatmara..hehehe..

walaupun sijil jer..iena tau ramai yg pandang rendah taraf pendidikan mengenai sijil jer..sungguh iena cakap..pendidkan dan sijil2 tinggi yg korang dapat bukan menentukan jaminan rezeki yang banyak..ada orang blaja pn dpt sijil jer..tp rezeki bykkkk sgt..murah sgt..rezeki tuh allah yg bg..kadang2 yg rendah taraf pendidikannya tuh lah yg bertuka menjadi somebody x pn menjadi someone yg blh dijadikan contoh dan ikon..mahupun inpsirasi.,.jangan x sangka..kebanyakan jutawan2 neh..lahir dr keluarga yg ssh..lahir dr kedaan yg bukan mudah dan penjalanan yg bukan ringkas...kebanyakan yg taraf pendidikan rendah neh..dgn usaha yg kuat, berbekal semangat yg kuat, rezek yang  dorang  dpt kadang2 blh dr rezeki org yg makan gaji jer...sbb apa? sbb sijil tuh x mentukan rezeki n duit yg anda dapat..yg beri adalah diberikan oleh  allah kan...bukan kita..bukan sesiapa..melainkan allah ta aala kan..hehehe..so jgn kita memandang rendah pada orang.. kadang2 orang pandang rendah pada peniaga pasar maln..sedangkan walhal..ada yg pendapatan dorang sebulan lg tinnngi dr org makan gaji jer..fikir2 kan..

iena mula2 time masuk kelas..terkejut juga bila iena tahu giatmara yg amik beautcian  dan orang yg ami, salon utk rambut neh ada juga dln belasan tahun n x pn, ada yg x abes blaja..n ada juga yg umo 15 dan 16 tahun sahaja!!! cuba korang bayangkan n fikirkan..kenapa dorang masuk giatmara? kejap lg iena bg tau kenapa yah..kalo korang nk tahu..ada juga yg org ssh masuk giatmara..ada juga yg masuk giatmara neh bekas penagih dadah..iena pn br tau bila dgr ceramah dadah mengenai pegawai2 yg terlibat..dgn penuh yakinnya die megur seorang pelajar lelaki yg amik salon rambut - awak yg pakai baju hitam tuh..awak dh pernah amik dadah kan? awak bekas penagih tegar kan? sbb tuh br umo 40 lebih neh awk amsk giatrmara kan..x silap saya mesti dh dlm sepuluh tahun gak awk kena tahan n mc2 hal kene buat semuanya sbb dadah kan?' 

perbualan dalam kelas tuh td jd senyap seketika..semua pandang laki tuh..mula2 die terkejut gak..tp last2 dia mengaku dgn nada yg amat tenang..- ya..saya mmg bekas penagir tegar dadah' tapi saya dh berubah.'

itu jer ayat die..pada mula2 hari pertama mmg semua pakat2 amik dia sebagai presiden kelas..sbb nampak ketokohan die..nampak mcm bersidpilin..tp sapa tau die ada kedukaan dan kisah disebaliknya...tp kitaorg ttp respect die..kenapa? sbb die nk berubah..ada juga budak 15 or 16 pn masuk giatmara? kenapa? sbb die nk berubah..ada juga yg x abes blaja sekolah menegah..tp kitaorg ttp respect dier..kenapa? sbb die nk berubah....ha...kan..tuh lah realiti malaysia..banyakan lg yg terciicir pelajaran..terjurus sbb kemiskinan..x pn terjurumus sbb dadah!!! kalo korang nak tahu..musuh dan masaalah paling besar dalam negara pn semuanya sb dadahlah..dadah adalah masaalah negara yg paling berat yg perlu ditanggung oleh kerajaan malaysia..iena pn br tau  neh pn dr pegawai yg terlibat masa dtg ceramah mengenai dadah tuh....dan humuman bunuh hanya digunbakan utk kes paling berat sahaja..kes apa lg kalo bukan kes bunuh dan kes dadah..hanya hukuman bunuh dikenakan bg dua kes berat ini sahaja..bg kes2 lain tidak akan dikenakan hukuman bunuh...


jujur iena kata..xder sket pn rasa takut utk masuk giarmara..sbb lecture die sgt tegas, garang  dan sangat bertekad utk mengajar pelajar2 giarmata..orang luar panndang rendah taraf sijil..pandang rendahn institudi yg kerajaan yg bukan mengajar dip xpn deg... dan x setanding  dgn uitm xpn setaraf dgn uni2 swasta x pn kolej2 lain..tp satu yg iena dapat dr sana..kesedaran!! iena sedar..walaupn rendah mana pn taraf pendidikan org..jgn x sangka mereka boleh menjadi org2 berguna..oarang2 berjaya..semangat dorang..kedukaan dorang..x siapa yg tau..perih jerih dorang..hanya dorang yg tahu..cerita2 dr pakar motivasi..benar2 memberi iena semangat dan kesedaran yg baru..di giatmara neh..kita boleh memulakan kehidupan baru..keinginan baru..dan perubahan yg baru..xper..asalkan anda ada niat nk berunbah ke arah kebaikan..dan kearah yg lebih bermatlamat..y not kan? so ayuh mari kita menyokong semnagat2 orang yg ingin berubah..sama2 cuma menjadi insan yang berguna...


tapi untuk pengetahun korang..bukan semua yg msk giatmara neh semuanya mcm tuh..ada juga dlm background biasa2 aja..like me..i amik sbb minat n nk mudah dapatkan pinjaman kalo nbk buat bsines..sbb org yg under giatmara..kalo nk buat pinjaman lg senang naty..^^ syarat2 pn lg longgar dr org lua..sbb misis giatmaara adalah utk membantu pelajar2 mempunyai visi dan misis kehidupan dan mebantu mereka mendapat pekerjaan dan memeulakan kehidupan baru~


iena paling paling orang yg memandang rendah bekas penagih dadah yang sudah berubah  tak pn yg nak berubah kerarah kebaikan.. ada o\juga org yg suka pandang rendah pada org yg x abes blaja. dengar jer x abes bl;aja..terus buat muka n pandang muka org tuh..x baiklah buat cmm tuh..dgr jer x nak smng blaja  tak nak amik deg ker x pn master..terus buat muka..x baiklah mcm tuh..ada sbb dorang x abes blaja..ada sbb dorang x  sambgung blaja..hormati meraka..layanilah meraka sebaikan mungkin..dunia neh pinjaman jer..sementara jer..x payah dok sibuk menilai n pandang sgt ukuran nilai pendidikan tuh.

sedarlah kita sama seperti orang seperti meraka..kita berpijak pada bumi yg sama..berdiri  pada tanah yg sama..dan bernafas pada udara yg sama dan menpunyai darah yg sama pekat, hati yang sama merah...jd kenapa perlu membezak-bezakan meraka? kamu jwb..kenapa?...dan sesungguhnya allah membenci manusia yang sombong lagi takbur~

dan oj yah..sebelum iena akhiri entry kali neh...iena nk bg korang tengok mask oroginal shishedo from tokyo japan yang iena dapat dan beli dr pemborong..neh mmg ori yer..n halal..don worry utk mengunakan..iena mmg ada beli dan jual brg2 kecantikan..sbb iena ada contact dgn pemborong..iena dan berkwn baik dgn pemborong..so disebakkan itu iena blh jual dgn harga yg murah npada korang yah!

so tengok lah kat bawah neh~





iena jual sekotak rm 40 rimggit..so bg yg berminat..utk enxt entry iena akan ceritakan mengenai mask neh..n tunjuk gambar sekotak yg iena jual yer..^^
 dan iena akan ceritakan pada next entry psl mask ini, cara pengunaan dan cara pemebersihan serta fungsi dan kebaikkan..harga serta gambar mask neh yer ^^...saje iena share kan barang kecantikan kan korang..sbb maklumlah..iena amik beautician..so all bout kecantikan ada juga iena blaja..so sbb x nak kedekut ilmu..iena pn akan ceritakan pada next entry yah..iena da jual mask lain juga..from korea punya..hehe..t kalo ramai yg minat nk tahu iena kan ceritakan juga psl neh yer..^^ kemungkinan iena kan jual mask shishedo neh murah sbb sempena promosi raya dan bulan puasa :) 


p/s - disebakan rezeki iena murah akhir2 neh..agak2 kalo iena buat tutorial dan beli webcam korang nk tgk x? hehe..:)

btw iena bg tau..sape2 yg selalu baca post iena..iena ada personal blog..tp blog to more kepada kecantikan,modelling n feminin sket..so iena nk tanya..patut x iena tutup terus blog tuh or kekalkan? kalo ramai yg kata kekalkan iena ingat nk rombak balik blog tuh..biar lebih br n cantik..n design header baru utk blog kita tuh..huhu..tp kalo ramai kata x pyh iena rasa terus guna yg ini jerlah..btw korang leh tgk blog iena kat senarai link belah kiri bawah iklan gerak2 tuh..:)


27 comments:

apricot pie said...

good luck sis..6 bulan tu kjp je.:)..yg tntg bks pnagih tu,ksiannya..smua org prnah mlakukan kslpan kan.insyaAllah,smoga Allah permudahkan jalannya untuk brubah..
btw,buatlah tutorial..msti lah nak.!!.:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

apricot pie - yup2..kan2..kita pn rasa mcm tuh..hehehe..oh..sekarang iena tgh buat survey yg mana video elok utk edit n buat tutorial..hehe..:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

apricot pie - yup2..kan2..kita pn rasa mcm tuh..hehehe..oh..sekarang iena tgh buat survey yg mana video elok utk edit n buat tutorial..hehe..:)

haz said...

wahhh.. iena pliss buat tutorial skrg! ngee~ ^^

bestnye blajar pasal beautician.. haz kalau nak blajar pun just tgk kt youtube je.. x mampu nak amik kos nie.. heheh.

btw thumbs up sebab kita satu geng! V(^0^) sebab takde kereta, so bile keluar gi mana-mana naik public transport je. xD

IEQAH said...

sayanggggg..chaiyokkkkk...

Ana Farhana said...

pasti ada kesilapan dalam hidup seseorang, yang penting tekad pada diri, usaha yang kuat dan taubat pada Allah.

btl tu iena, peringkat apa sekali pun kita, itu hanya dalam sijil.. ilmu di luar lebih meluas dan rezeki tu Allah tentukan

andai ditakdirkan orang yang hanya lpsn pmr itu berjaya, maka dia akn berjaya. andai ditakdirkan org yg degree 4.00 ditakdirkan gagal, maka dia akn gagal. kun fa ya kun. jadi, jadi la.

kita ambik cth tan sri syed mokhtar al bukhari, serius sgt kagum dgn beliau. walaupn hy spm ( kalau tak silap ) dgn semangat beliau, beliau berjaya.

ditambah pula sifatnya yang suka menderma, lagi ditambahkan oleh Allah rezekinya.

beliau adalah salah seorg cth org islam yg sgt lyk dihormati dan di contohi kerana sifatnya itu.

Nor Zilla Sensei said...

bagus jugak tu. boleh beli webcam untuk buat tutorial pd yang tak tahu nak pakai makeup n brg yang sesuai.. pasal blog satu lg tu korang bole buat bisnes kat situ n more story pd beautician product. kalau blog ini more pd personal life korang..bole suggestion camtu? hehe

Shima Mazlan said...

Salam,
Iena bg shma xpayah la tutup blog personal tuh .. sebab dalam blog tuh banyak benda yang shma bole blaja .. so better iena update lagi blog iena .. so shma bole bace .. hehehe <3

Eyesha Zaidin said...

ilmu itu seluas lautan..rezeki ada dimana-mana...cuma pada kita je nak tak nak usahakan..

^__^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz..hehehe..Amboi!! lol..kalo sal tutorial nk cpt jerr die eh..hihihi..naty lah..ien atgh nk survey sofwaare apa yg bgs utk edit video n video cam apa yg bgs utk duguna n good kualiti..hehe..buat masa neh duit dh ada...cuma nk kene cr masa utk survey brg n beli ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ieqah..hehehehe..snyer byk lg kisah disebaliknya tauuu..hehe..iena cuma cte sket jer..naty insyallah kalo iena ada masa ien atry nk update n share info psl kecantikan lah ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ana farhana - setuju dgn kamu..yup2..kita kenal die..kalo nk diikutkan..banyakan peniaga ( contoh ali maju ) neh pakcik kepada kwn kita tau..selalu gak jumpa die.dia selalu buat setiap sabtu or ahad x silap iena..bg makan free utk anak2 sekolah tahfiz n anak yatim..jd x heranlah kenapa rezeki berkat n melimpah ruah..yg penting ilu jdn kedekut utk dikongsi..atleast ada sesuatu utk dikongsi n manfaat utk org blh juga dikategori kan sebagai menderma kan ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

shima - kita dh bincang dr hati ker hati dgn ida..n pandangan my parebnts..so iena rasa adalah lebih manis kejayaan or pencapaian dikongsi bersama..so iena rasa better iena stop personal blog tuh..so iena akan tumpukan 100% kat blog neh :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

eyesha - yup2..agree dgn kamu <3

haz said...

wokeyh~~ hehehe tapi rasenye gne window movie maker pun dah ok dah iena. tapi yg jns software ni simple jela. huu

waaah. bgs2~ nak haz tlg surveykn x video cam tu? kekeke xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

nak2..bg tau apa yg bgs..oh..x nak ..window marker x cantik..tuh iena pn tau guna..x best >.<'

haz said...

kann. haz pn x gne yg tu.. haha xD

oraiyt. bajet iena under brape? ^^

Zaira Fadzil said...

tulah. orang dah berubah seeloknya bagi moral support lagi kat dia, jangan dicemuh.

btw. tak payah rasanya rombak blog. Dah elok dah blog ni I tengok.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz dlm 6-700 ratus camtuh..ok x? campur dgn nk beli software berapa?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

zaira fadzil - kita nk close blog personal kita..hehe..dh share dgn ida yg ini..so apa2 kiktaorg jayakan n usaha bersamalah :')

haz said...

nanti haz survey dl..^^ iena nak video cam or digital cam? harga software tu termasuk sekali dalam bajet tu ke?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

xtau..yg mana better> digital cam or video cam? yup software termasuk skali dgn harga tu..tq haz :)

haz said...

hmm.. video cam memg lg better tp lagiii mahal~ hihi

it's my pleasure.. =) haz kat rumah ni pun takde benda nak buat. so baik tolong iena kan. hee. btw haz memg ske survey gadget2 nie~ ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ooo yeke..huhu iena xtau sgt pasal video2 ni >.<" siyak xmaou yg mahal2..janji ok dhlah..:)

tq haz ^^

haz said...

oraiyt~ V(^0^)

haz said...

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2406738,00.asp

http://www.moresales.com.my/catalog/entry/hsrbktmm.shtml

haz br tgok yg dua ni mcm ok. nanti haz cr lg yup =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

yayy ok tq shai. Tq sngat2 tau :)