Thursday, August 9, 2012

bagaimana menjadi seorang model

 soalan neh sering orang tanya dekat saya..terutama nya dorang tanya  dekat inbox facebook..disebabkan banyak sangat orang tanya iena ceritakan sedikit sebanyak pengalaman iena..so korang kalo nk try or ikut terpulanglah....
snyer iena start bila iena mausk some contest dr satu butik utk jd model bagi harian metro, semenjak masuk harian me\tro tuhlah photographer pm iena n ajak shoot....so iena bermula dr 'outing'

tau x outing tuh apa? dia macam sebuah event yg mana semua talent yg baru2 dan belum lg menjadi model tuhlah dorang aktif buat outing..tujuan outing?

faedah pertama - untuk meluaskan kabel n kenalan bagi memudahkan lg untuk kita kekal dalam industri modelling..korang kene kenal banyak org juga..lebih2 lg  model..korang kenelah berkenal-kenal ngan make up artis dan model..banyak kebaikan dpt dr dorang..percaya atau x..kadang2 iena cadangakan nama make up artis dekat butik utk kerjasama jgn pula korang x percaya ada juga make up artis buat pekara yg sama..bila dh menjalinkan hubungan baik ofc;ah kita akan saling menolong iyer x? tuh faedah yg pertama..

faedah yang kedua - untuk meluaskan lagi skill pose koran, so korang  akan lg tau macam mana nak pose dgn suana yg lebih mencabar..kenapa mencabar? sbb photographer lebih ramai dr yg biasa..iaitu private shoot..kalo private shoot mesti selalunya kurang dr 5 orang..so dr situ korang leh tambah skill pose korang..kalo outing mesi lebih dr 5 nyer..selalunyanya..time zaman iena..dua tahun yg lepas..kalo sekarang x tau..sbb iena dh x join outing2..so kalo korang tanya macam mana nk join outing iena x blh tolong sbb iena pn dh x join outing~

faedah yang ketiga - untuk mendapatkan profile yang mantap dan kukuh..tujuan supaya korang leh bina profile korangs endiri..dalam profile korang tuh mestilaha da mcm2 jenis gambar..xnaklah satu genre jer..mcm iena muslimah..ada byk juga yg iena dh buat..ada yg pose garang, funky, ayu, comel n mcm2 lagilah..so dr situ butik2 yg nk hire korang tau yg korang neh talented n tau skill2 nak pose mcm mana..kalo korang nk tau..everytime iena g photoshoot utk butik..dorang selalu bg mag  n contoh2 gambar n bgtau pose mcm mana dorang nak..korang mesti pandai bg pose yang dorang nak..selalu2lah selak2 mag yer..kalo tgk mag glam n eh..try cuba tgk ekpresi muka model2 tuh..ada yg beri mata yg dalam,misteri n ada juga yg galak n sexy..ada juga yg santai n bersaja n acting ala2 patung pn ada..korang metsi pandai deal n pandai beri pose yg bowner butik2 nak..itu yg penting dlm membina profile yg kuar..dr situ juga korang mudah mendapat job2 yg berbayar..

selepas korang dh ada profile yang kukuh, jagan lupa untuk buat compcard!!! a real model must hv a compcard!!! u must know what is compcard?..x tau compcard tuh apa x leh layak lg bergelar model..tau x ada beza model dan talent..

korang nk ada peluang n expose diri utk dikenali caranya :
try popular kan diri kat facebook..mostly job2 dtgnya selalunya dr facebook kan..owner2 butik on9 selalu post nk cr model guna apa lg kalo bukan facebook? so startlah try popular kan diri..berkawan dgn model yga da nama juga byk membantu....bertkawan dgn mua2  n photogarpher yg ada nama pn bagus juga..sekadar nk lebih menonjolkan diri- hey im here..lol..sekyrang-kurangnya org yg ada nama n dah lama tau kehadiran korang..kenapa perlu tau? rasanya x perlu dinyatakan sebabnya..korang sendiri pn boleh agak.....


korang mesti tau market korang utk apa? macam mana nak tau? here the list ~!

kalo muslimah tapi pendek - market korang ada;ah lebih kepada photoshoot utk butik2 dan mag ataupn surat khabar...tp kalo korang bernasib baik boleh juga dpt job runway n tvc..mcm iena jarang dpt job runway..sbb iena tau market iena lebih kepada butik2 on9..sbb apa? sbb runway kebanyakan nk tinggi2 jer..nk wat mcm mana..dh diskiminasi ketinggian dh lama berlaku sejak dulu..lol..sobs2...

muslimah tapi tinggi : neh confirm korang leh g mcm2 job..lol..butik pn boleh, photoshot pn boleh..nk tvc pn boleh..lol..kira beruntung org dlm kategori neh ;)

free hair - haaa..x yah cakap..korang semua dh leh agak kan..malas nk ulas byk2 utk freehair neh..lol..korang ulas sendiri yer..hehehe..

so kalo korang dah ada compcard jagan lupa untuk try hantar utk job2 tvc..oh yah jgn lupa juga buat resume..jgn lupa resume korang mesti catat segala pengalaman n jenis job byk yg korang dh buat..sbb tvc kadang2 mintak juga untuk resume yer..kalo korang tanya apa job tvc iena pernah buat....iena pernah buat job tvc extra actress utk sunguick,drama hantu gigi dan akhir sekali model utk safiyyah utk some butik~ n lain2....

so iena wish korang good luck untuk menjadi model..snyer bukan mudah nk jd model yang berbayar..bukan mudah juga dr status talent nk ubah jd status model..bukan mudah juga nk jd model yg dibayar oleh butik2 yanga da dekat luar sana....ada orang yg dah lama bergiat aktif pn still x berbayar..so sebarang persoalang lg iena hanya akan jawab si sebalik komen2 bg post neh yah....so sekian terima kasih..hope korang [uas hati dgn entry kali neh ;)

btw bawah neg iena bg contoh2 gambar iena sepanjang dlm modelling neh..iena bg pic yg berbeza so korang leh lihar profile yang berbeza..supaya korang lg mudah faham apa yg iena cuba sampaikan lagi ^^


neh gaya padangan mata dalam misteri sket..lol
neh gaya high fashion....simple tp x terlalu posing sgt....

neh mcm berfikir..korang x yah pose lebih2..sekadar natural jer..

 
fashion - gaya serius tp x yah pose sgt
fashion
gaya neh sweet adorable , p/s photoographer ygs uruh sbb ini utk wedding

neh gaya ekpresi gaya matang garang

so ini jer iena leh bg contoh..ada bykk lg gambar2 dlm facebook iena..so harap iena boleh membantu sedikit sebanyak utk korang semua..bye2..


XOXO IENA MANSOR




35 comments:

IEQAH said...

iena cantik :)
sebab tu boleh jadi model :)

Afiqah bt Azman said...

hye iena..
betol apa iena ckp tu.. sbb sy pun talent jugak.. but talent 4 helping my frend.. utk asgmnt photo dorg or just suka2.. hehehe and eqa pun pnh rasa susahnye nak jadi talent ni.. lagi iena yg da jadi model tetap kan.. :)
so if rajin visit my blog k..
xoxo

Mitsu Kizu Zie said...

lelaki ssh sikit nak jadi model kot...hehe

IDA & IENA said...

ieqah - semua orng blh cantik kalau ade usaha :)

IDA & IENA said...

afiqah - i faham..mmg ssh sbnrnya nmpk je sng ;)

IDA & IENA said...

zie - agknyer kot..xtaula..

mimie.. said...

soo gorgeous lah kamu ni..
suka sgt sy baca entry ni :)

thanks for sharing ya..!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

mimie - sama2 :)

Nor Zilla Sensei said...

wah...tersa nak posing2 mcm model,tapi takut.. tak de confident nak jodi model..huwaaa

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

kalau nk jadi kne ade confident kalau tak susah nk pose nanti :)

Nor Zilla Sensei said...

ok..tq for the advise..alangkah sukanya sy kalu twins ni boleh folow kita punye blog..confem terharu bagai..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nor Zilla -

dh follow dear :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nor Zilla -

dh follow dear :)

Nor Zilla Sensei said...

amaigad..thank you syg.. i love u la..hug u all ketat2..nak nangis rase..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

sama2 :')

Nor Zilla Sensei said...

siap kuo entry pasal twins lagi..hehe

http://norzillasensei.com/2012/07/omgblogger-femes-iena-dan-ieda-mansor.html

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

huuu thx dear. Baru je jenguk blog awk tadi :)

Anis Athia said...

entry yang menarik :) ingatkan org yg petite mcm kita ni takde peluang untuk jadi model..hehehe

jom ke blog anis ^_^

http://www.anisempoi.com/

Mardhia Yusof said...

well done! sometimes, it depends on luck. maybe both of you are good luck. ;)

oh, ida/iena tengok victoria's secret fashion show tak? sis suka sgt sbb tgk diorang so confident in runaway..

http://awakdiamereka.blogspot.com/2012/08/fitness-tips-be-superwoman-like.html

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Anis :

boleh je..janji ade usha pasti akan membuahkan hasil :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Mardhia :

pernah tgk....mana tak confidentnya jalan..badan dh hot mcm tu..pakai pulak victoria's secret punya lingerie..perghh..mmg hotlah!

Mardhia Yusof said...

kan???mmg terliur tgk kot..especially adriana lima!!!

*melting*
*pengsan*

with 5inch heels, wings & sexy lingerie!!

which one of your fav model?

Eyesha Zaidin said...

hai ida/iena..assalammualaikum..
yeeha!! cepatnya update blog!haha.. x sempat2 sha nakkomen..mcm haz jugak..T__T

sori tau..

- sha pernah join photshoot sekali je..kikikiki....owh...pengalaman yg sgt berharga...^____~..ngeeeee

p/s= nak phtsht suka2 dgn ida/iena boley??..wahaha

haz said...

awk awk.. sy nk jd model boleh? model potong ayam kenny rogers. kekeke xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

mardhia - lol..u suka driana lima eh? lol..i suka lg model taylor monsen yg berlakon dlm gossip girl dulu..:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

eyesha - boleh..tp time kita berjumoa kahg..main snap2 gambar ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - lol..boleh2..kita pn blh potonga ayam sekali..:p

haz said...

yeay! hahaha =P

pinkgoddess said...

berapa tinggi ida ye?

nhmf said...

kak ida and iena share la pulak rutin harian penjagaan muka. adore gila kat akak.

ummu hani said...

yew setuju apa yg di ktkan itu :)

Anonymous said...

Your article hаѕ verifiеd hеlpful to
myself. It’s ѵery іnfoгmatіve and
you агe сertaіnlу veгy еduсated of this tуpe.
You have pοpped my face іn orԁеr tо different vieωs
on this spеcifіс subjeсt matter together with intriquing, notable and relіablе artiсleѕ.



Μу web site :: buy ambien
Also visit my web site :: ambien

Diyana Hani said...

singgh sini n nice tips sis....teringin jugak tapi tu la..pendek..huh

philip Brown said...

Hihi...tingitu memang tinggi.tpi tak tahu dari mana nk bermula .jadi sorng model...hihi

philip Brown said...

Tinggi sy memang tinggi.tapi tak tahu darimana nak bermula jadi model fashion.jejaka.....hihi