Monday, February 6, 2017

My Daily Routine Skincare with SKINKARE SAFFRON

Hi korang as promised untuk post kali ni Ida janji nak post tentang penjagaan muka kan? sebenarnya Ida dah guna 2 minggu dah set pencuci muka Saffron ni. So far takde masalah and takde jerawat, series takde weyh! 


Alhamdullilah kulit muka kita senang jaga sepanjang kt pakai set pencuci muka ni, kalau Ina pula die punya skin jenis sensitif. So bukan semua jenis pencuci muka dia boleh pakai. Sebab tu Ina bukan jenis orang yang suka-suka tukar pencuci muka.

Butttt bila dia tengok kita pakai okay die pun gatal nak try juga, cisss curi pakai kt punya set skincare =.=' pastu okay pulak tu dengan kulit muka dia.

Haha die lega gak la sebab selalu kalau tukar pencuci muka ada je yg naik jerawat, ada yg one time dulu teruk gak la die naik jerawat besar-besar sebab gatal cuba pencuci muka jenama luar negara masa tu.

Huuuu lama gakla die nak baik muka die pas kena jerawat teruk sampai kena pergi jumpa doctor. So doktor memang cakap kat die, kulit die sensitif bukan semua bahan kimia kat pencuci muka tu die boleh pakai.

Ha jadi korang hati-hatilah pakai pencuci muka tau, coz yang ada bahan kimia tu bukan semua jenis kulit sesuai.


Yang macam set pencuci muka yang kitaorang pakai ni okay sebab takde bahan kimia, memang 100% organik. Maybe sebab tu kot bila kembar kita Ina pakai muka dia okay takde masalah :)


Apa yang menariklah bagi Ida pencuci muka jenis yang ni senang nak pakai, sebab TAK BANYAK STEP!. Hehe sebab kita jenis malas weyh nak berbagai step dalam bab2 cuci muka ni. Series tak tipu, kita bukan macam orang korea yang rajin pakai macam-macam product sampai berbagai-bagai step nak tempek kat muka tu ha before tido.

Pakai ni senang hidup rasa, sebab 3 step jurrrr. Tu pun cleanser die sekali campur toner. Best sebab takyah dah kengkorang fikir nak beli toner pula. Kalau ada toner kat bekas lain dah kena tambah lagi satu step. Hat yang ni takyah weyh!

Memula pakai cleanser die, pastu serum last sekali moisturizer. Senang kan? kalau malas juga taktaulah nak cakap cemna. Sebab nak cantik ni memang kena rajin, kalau tak rajin..urmm memang jerawat tu suka singgah kat mukala kan.

Pastu bukan rajin je kena istiqamah, kena selalu buat juga tau. Jangan skip pakai, kalau korang skip memanglah kesan die tak optimum. Dah korang macam chipsmore jap pakai jap tak, kulit muka pun jadi confuse kalau korang buat camtu  :)

Kalau korang rasa was-was dengan produk ni afraid not, cause skincare ni HALAL + sah KKM + GMP certified okay.

Tak percaya? nak tau lebih lanjut? korang boleh visit dorang kat sini :

Instagram : https://www.instagram.com/skinkarebyhezs/

Facebook : https://www.facebook.com/skinkare.byhezs


Kebaikan Saffron Set Skinkare :

- Bahan utama SAFFRON
- Ada Vit C, vit E, Vit B1,
- Protein,
- Tamarind,
- Zaitun Oil


Boleh menghilangkan jerawat dan membantu merawat masalah kulit muka :)

Ni pic kita tak pakai hasil pakai 2 minggu set Saffron from SKINKARE ;)

Kalau nak tengok step cara kita pakai korang boleh tengok video kat bawah ni ye :


Sampai sini je entry pos kali ni, jumpa korang di entry post yang akan datang.

Terima Kasih sudi baca


Written by : Ida Mansor

Saturday, February 4, 2017

Review Lip Matte Skinkare

Hi korang,



Today Ida nak review 5 warna lipstick lipmatte yang Ida baru dapat dari SKINKARE tau. Yelah sekarang ni lipmatte tengah trend sesangat kan. So Ida pun nak cublah lipmatte brand keluaran tempatan pula :)

Kalau dulu asyik try jenama luar sekarang Ida nak cuba pula keluaran jenama tempatan. Actually bibir Ida jenis kering so susah sikit kalau nak apply mana-mana lipmatte takut nampak sangat garisan-garisan halus kat bibir tu kan.

Tapi suprisingly bila Ida try lipstick SKINKARE ni tak buat bibir Ida kering! Selalunya lepas dah pakai lipstick apapun la mesti bibir Ida akan jadi kering gila2 lepas tu tau. Tapi lipmatte yang ni tak pula (honest ni) pelik jugalah tapi happylah kite! hahaha..

Kat bawah ni pula Ida konsgi gambar-gambar hasil dari lipstick yang kitra pakai :) 

kalau korang pandai cuba teka warna apa yang jadi paling fav kita? hehe..


1. Elixir (Nude Brown) - code 001 




2. Efflorescence (Nude Pink) - code 002





3. Felicity (Maove Plum) - code 003






4. Opulent (Red Ruby) - code 004




5. Demure (Reddish Brown) - code 005




Personally Ida paling suka warna-warna lembut macam Nude Brown and Nude pink tu, sesuai utk office wear and keluar jejalan jumpa kawan-kawan ke kan :)

Tapi warna-warna macam Maouve Plum, Red Ruby and Reddish Brown ni pula sesuai untuk event-event fashion yang Ida selalu pergi. So kire macam dah lengkap jugalah koleksi lipstick Ida kali ni. Kalau ikutkan event-event fashion memang ramaaaaaai tetamu suka pakai lipstick warna-warna ni tau. Apa orang kata lipstick ni trend jenis macam ni selalu orang guna untuk look musim luruh. 

Kalau ikutkan trend lipmatte memang dah ramai gila dah orang jual and ada pelbagai jenama kat luar, tapi kalau bibir korang jenis sensitif and kering korang kena pilih betul-betul lipstick yang takde bahan kimia. Nasib baik weyh lipstick fav kita ni takde baham kimia, sume bahan semulajadi! 

Ingredient lipmatte ni ada Shea Butter VIT E, VIT A (sebab tu wangi macam bau buttery giteww rasa macam nak makan pun ada haha ). Dua vit ni kebaikannya boleh moisturize kan bibir kita and baiki bibir yang pecah or kering macam kita ni :') 

Oh bukan tu je lipstick ni siap ada collagen weyh! and sweeet almond oil lagi untuk SPF sun protection. Best tak? best tak?

Kita takmo push korang suruh beli or pengaruh korang untuk beli, sebab personally bagi Ida korang kena cuba sendiri untuk rasa best ke tak best. kalau curious macamana best ke tak kita pakai ni. 

Meh kita jawab, best bagi kit sebab bila korang sapu je terus senang lekat and tak melekit lekit macam gam kat bibir. Pastu takyah sapu banyak kali, which means bagus sebab jimat okayh ;) 

Bau pula macamana? jangan risau bau die wangi macam buttery....susah nak explain. Tapi kalau korang try pakai memang korang akan setuju dgn kita, kalau kita cakap lipstick ni buat korang rasa nak makan sebab bau die wangi!. 

Kat mana nak beli/order? korang boleh visit dorang kat : 

Instagram : https://www.instagram.com/skinkarebyhezs/

or

Facebook : https://www.facebook.com/skinkare.byhezs?ref=br_rs

Oh yeah last sekali kalau korang nak tengok live kita buat swatch lipstick and buat ombre lipstick boleh tengok video kita kat Youtube okay. Dalam video tu first tu ada tutorial skinkare utk set pencuci muka juga, jangan terkejut pula tengok muka kita tak mekap haha :p

Korang boleh tengok kat sini :




Oklah sampai sini je entry kali ni, next Ida share tentang penjagaan muka guna set Safroon skinkare eh :)



Terima Kasih sudi baca, jumpa korang di next entry Bye :)

Tuesday, January 3, 2017

Yayy my new make up tutorial!

Hi Korang, Happy New Year!!! 

So how's your new year celebration? i just lepaking at home helping my mom for my sis wedding preparation. So takdelah best mana new year celebration kita ;)

Azam tahun baru korang pula macamana? dah start jalan dah ke? heee kita pulak sempena azam tahun baru kita nak cuba perbanyakkan share video tutorial make up kita kat Instagram kita dan youtube kita. Dannnn ofcourselah share sekali kat blog kita yer tak? blog mana boleh tinggal hihi :p



Kali ni Ida buat Purple Glam Make Up Look, next time nanti kita buat make up look lain pula eh. Korang nak kita buat tutorial make up look apa? comments kat bawah ni eh, yang mana kita rasa sesuai kita buat make up look tu nanti eh :)

Untuk make up look kali ni korang boleh tengok kat youtube kita ya.


Fuhhh bila dah dapat siap edit video and masukkn kat youtube baru tahu macamana susahnya lahai nak edit and rakam semua. Kagum dengan rakan youtuber yang lain yang gigih upload video baru tiap2 minggu! Seriously susah tau nak edit! 

Hopefully korang sudilah jenguk2 and tengok video kita ya :) okaylah sampai sini je entry kali ni. Jumpa korang di next entry ya. 

Bye, terima kasih sudi baca.

Ida Mansor