Wednesday, June 27, 2012

Jom blaja grafik!

Hi semua kali ni Ida nak share sikit ilmu yang Ida tau tentang grafik.. hehe Ida tau mesti korang pening kn bile dengar je perkataan grafik? hihi..mesti korang fikir kalau sebut grafik je..'alamak manalah aku tau photoshop atau edit2 bagai' ok..kalau korang fikir mcm tu..maknanya korang dah dapat gambaran serba sedikit tentang grafik..kire gambaran yang korang fikir tu ade betulnya jugak. Tapiiiiii....sebenarnya maksud grafik ni luas..so korang nk tau tak apa itu grafik? 

Apa itu grafik? 
Grafik adalah  suatu kombinasi gambar-gambar, lambang-lambang, simbol-simbol, huruf, angka,perkataan, lukisan, atau sebarang bentuk/ animasi ataupun grafik yang dijadikan satu media untuk memberi konsep, tema dan idea untuk menghasilkan sebarang bentuk konsep penyampaian. 

So korang faham tak? 

tak jelas lagi? ok meh Ida terangkan lebih lanjut..

maksud grafik tu kirenya korang [graphic designer] akan menghasilkan suatu konsep penyampaian [ kirenya mcm utk sebarang bentuk kombinasi utk disampaikan kepada penggunalah. Sapa pula pengguna? kitelah!]  ok dalam erti kata lain sebenarnya tugas designer ni utk menghasilkan iklanlah..yelah sebab pihak2 korporat/ butik ataupun mana2 badan takde masa or takde kreativiti untuk menghasilkan suatu penyampaian untuk berkomunikasi dengan pengguna..eh???? kenapa pula badan2 korporat sume bagai nak berkomunikasi dengan pengguna? sebabbbbbbbb...

pengguna iaitu koranglah yang akan memberi keuntungngan kepada badan2 korporat ni..yelah badan2 korporat takkan nak guna microphone jerit kat orang 'beli2 shampoo kelimumur ni..murah beli 1 dapat 2!' ok macam tak logik pulak staff2 korporat nak buat mcm tu kn? so jadi dorang akan suruh designerlah yang buat macam2 iklan tu..

sekarang korang dah faham tak?
meh Ida share sikit design2 untuk sebarang iklan : 


  
ok kalau iklan mcm ni dinamakan iklan memberitahu
[maksudnya untuk memberitahu pengguna tentang sesuatu]

ok sebenarnya banyak lagi jenis2 iklan yang lain..
tapi rasanya mcm entry ni terpanjang sgtlah pulak..
and Ida pulak kne rushing siapkan banyak keje [design]

so nxt entry nanti Ida akan ctekan lebih lanjut tentang grafik eh :) 








17 comments:

haz said...

kak ida amik kos graphic ke dl? cool~

sy lak IT lbh kpada pragramming.. tp mint multimedia! heheh ^^

Eyesha Zaidin said...

hai..ya syg..sha dtg lagi sini..jgn risau....=)

owh..meluas jugak kan maksud grafik ni .

erm..okey, nak baca sambungan entry ni..^__^
tq

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

yup2 dulu Ida amik grafik..wow u amik IT Programming? susah tuuuuuu! hebaklah u! i lau mutilmedia mmg k.o sikit..hihi..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Eyesha :

hee yup2..maseh singgah ^.^

IEQAH said...

nak belajaaa nakk belajjjaaaa.. ieda n ienaa amek graphik.. ieqah pulakk amekk IT oke letewww ^^

haz said...

br prasan ade typo di situ. haha.
yup. amik programming. dia sekali dengan network and information system engineering etc. memg terkial2 gak la nk blajar mula2. skrg ni boleh la skit2, x hebat mane pun.. hikhik.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah :

pergh..nanti snglah mcm tu..xtau paper sal IT tnye Ieqah je senang..hehe :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

huu tp still lah terror amik mutilmedia..programming kalau i mmg fail lah kot..ssh =.=' pening pale ngan coding2 tu sume..

haz said...

hahah.. xpe2.. x pandai programming tp pandai graphic an.. ok what~ ^^

sUke-sUki :D said...

thankz da tmbah ilmu.. wlaupun jauh tersasar dri bidang yg ngah studi sekrg.... =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

haha..oklah tu..tp teringin jugak nk blaja programming sbb i dr dulu teringin nk buat website :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

suke suki :

haha..xpe selagi blh tmbh kite tmbahlah ilmu..hehe btw awk study apa?

haz said...

ooh.. try bljr online. kitrg bljr xml programming pn through onlinenye website. lecturer ajar direct dr situ. haha.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz..really? bg link website die blh?

haz said...

yup~ ^^ w3schools.com

selamat beljr! heheh =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ok..maceh ^^

haz said...

same2~ =)