Thursday, August 9, 2012

Dulu lain, sekarang lain :')

Dulu lain..sekarang lain..memang banyak perbezaan dulu dan sekarang. Zaman dulu2 masa kecik2 kite selalu main teng-teng, main dam, main batu seremban, main pondok-pondok..and main masak-masak..and main lari-lari tu dh memang jadi permainan wajib masa zaman Ida dulu-dulu tau..


zaman dulu-dulu tu manalah ade playstation, internet bagai...bersosial and keluar dengan kawan tulah hiburan yang terbaik buat kanak2 mcm Ida tau..kalau nak diikutkan dengan budak zaman sekarang memang jauh bezalah kan? budak zaman sekarang mana nak lagi main teng-teng2 kat tgh2 panas..mana nak lagi main batu serembam? susah kot nak jumpa budak zaman sekarang yg main batu seremban kan?



budak sekarang sume dh kejar IT..dh berlumba2 nak ade facebook/ myspace/tagged and twitter walaupun mereka masih sekolah rendah lagi..hihi..yg paling Ida rasa lucu..bila budak2 sekolah dah pandai nak bercinta..alahai dikkk..makna cinta pun tak tahu lagi..dh nak bercinta..tak perlu kot cintan cintun ni..bukan bawa ke gerbang perkahwinan pun..makan minum pun tak lepas lagi..dh nk bercinta..untuk apa?

kalau nk suka2 rasanya banyakkkkk lagi permainan lain yang boleh main kot..hihi korang main masak2 pn lagi elok kot..huhu manalah tahu one day nanti ade yg berjaya jadi chef?  perghh..bertuah bakal wifey or husband korang nanti tau :p

oh ya..Ida ingat lagi permainan faveret Ida & Iena..kitaorng memang suke gila main masak2 tau..kalau berjam-jam kat bilik tu..dh tak lain tak bukan..memang main masak2 jelah kejenya! dah tu siap berangan nk jadi princess lah..haha..macam2!

permainan paling feveret kitaorng is tiru iklan! ha apa tu tiru iklan? maksudnya kitaorng akan tiru balik setiap adegan iklan yang kitaorng paling suka..


korang ade ingat tak iklan tentang maggi?  yang ade some part tu ade pelakon mak cik tu kata 'haa..kalau sakit tak boleh makan maggi tau.."

haaa iklan tulah iklan feveret kitaorng! memang rajin gila tiru iklan tu hari2..haha..sampaikan mak Ida dh tak heran tgk kitaorng suka tiru iklan2 mcm tu..keke..

bukan iklan tu je iklan feveret kitaorng..iklan 'cap batuk' pun kitaorng suka..ade lirik lagu die pasal cap batuk..haih dh lupe plak lirik lagu tu..huhuhu xtau nk ckp lirik die mcmane..tp dalam iklan cap batuk tu ade wayang kulit..xtaulh korangi ingat lagi ke tak? 

agknya memang dari dulu kot kitaorng tersuka dengan iklan2 ni..tu yg terminat grafik? haha entahlah..
tapi zaman kecik2 dulu kan..time yang paling happy is waktu raya! memang rasa dunia ni kita yg punya! padahal raya je pun..bukannya menang duit 1 juta ke..kekekeke :p


tp masa raya tulah masa yg paling happy kitaorng rasa! yelah mana taknya..masa raya jelah kita dapat DUIT FREE, BAJU BARU, MAKANAN SEDAP..and paling bez dapat jumpa KAZEN2 yg sporting!

memang bez giler kot! tp budak2 sekarang dah tak heran kot dengan raya..sebab dh byk budak yg senang sekarang..setakat duit raya y g rm5 or rm1 dorang dah tak heran dah..and setakat baju baru tu..agknya dh lali sgt dorang dapat kot? 

tu sebab ade yg x reti appreciated apa yg dorang dapat..kalau nk ckp perihal tak bersyukur..memang panjang lebar boleh ckp..tp diri sendiri ni pun kne byk belajar lagi erti bersyukur..sbb kadang2 kite pn terlupa bahawa kite dh kire senang dh..kalau nk bandingkan dengan negara2 yang kurang maju..and afghanistan semua tu..kita dh kire senang dh kan? *insaf sekejap* :')


tapi sekarang Ida lebih bersyukur dengan apa yg Ida ada..dulu hp Ida yg  pernah ade pn berharga rm100..yg tu hp pertama yg Ida beli waktu ida form5..huuu time tu memang rasa HAPPY GILER..sbb akhirnya ade jugak hp! bolehlah sms and call kawan2..

bile zaman dh lg canggih..Ida pun masuk kat SEGI COLLEGE....amik sijil..mase tu hp rm100 tu dh nk rosak..dh nk nazaklah katakan..yelah hayatnya dh nk habis kot..hihi....mase tu dpt scholarship rm250 tiap2 bulan..jadi Ida pun simpan simpanan  utk dua bulan..dptlah rm500..waktu tu Ida pun tukarlah hp lagi ke samsung..dptlah sikit hp 3G....tp tu pn model lama..orang tak tahu pn hp apa yg Ida guna..tp Ida rasa happy sgt! sbb dpt ber3G dengan parents..lagi2 hp tu kaler pink! mmg kemana2 Ida bawa. Rasa sayangggg sgt dengan hp tu tau!

tak lama lepas tu Ida pun sambung ke diploma..kat PTPL..dh nk semester ketiga mcm tu..hp tu rosak..dh nazak..xleh dibaiki lg..memang sedih sgt! tp nasib baik mak Ida dapat hp baru..jadi hp sony ericsson tu pun dibagi kat Ida..


tapi hp ni mmeang paling bermasalah! dah byk kali baiki die punya keypad..tp tetap gak buat masalah! geram betullah!!  masa exm pn die blh memekap tak tentu pasal....tak pasal2 kne panggil dengan lecturer..haish sadis betul bila kat dalam dewan kene jerit (kne marahlah tu) depan semua orng..malunya tak yah citelah  T_T'

lepas tu Ida pn belilah hp baru..hp buatan malaysia..berharga rm100..sbb time tu tgh study..mmg duit byk keluar utk study and makanan jelah..ha..sekali dgn assingments..sbb budak grafik mmg kne keluar byk duit utk assingments! tak masuk dengan mock up lagi..
memang duit keluar macam air waktu tu tau..

jadi penyelesain terbaik yang Ida rasa..is beli je hp murah and kemampuan yang Ida boleh beli waktu tu..jadi nak dipendekkan cerita. Ida pn belilah hp ximax ni..dah lama juga Ida pakai hp ni tau....kire sampai bertahun2 jugaklah Ida pakai...hp ni ok sgt..senang nk pakai..and tahan lasak! cuma masuk tahun ni je die mula buat hal tau..die asyik termati2 sendiri..cuma waktu Ida pakai hp ni..waktu yg Ida rasa..waktu atau tahun yg sukar buat Ida & Iena..byk kenangan pahit dan manis waktu Ida pakai hp ni :') 


waktu ni ramai yg mcm pelik dengan Ida..sebab Ida pakai hp ni..yelah agaknya dorang ingat bila jadi model ni, kite boleh bermewah2 sikit kot..tapi duit modelling ade berapalah sgt waktu tu..sbb Ida pn start dari talent..(talent tak dibayar utk apa2 photoshoot) and lepas tu jadi model..

job model yg dapat pun dalam 2 or 3 ratus je pun..takdelah banyak mana..cukup utk enjoy dalam bab2 makanan and utk pelajar college..kalau nk mewah2 mcm nk beli hp blackberry ke..or yg branded2 ke memang tak lah! unless korang dari keluarga senang or ade bf yang 'baik hati' maka hp2 branded bolehlah dimiliki oleh korang :)

tp kitaorng ni jenis kne berusaha sendiri kalau nak apa2 pun! takde nk manja2 nk minta itu ini tau..memang confirm takkan dilayan! sebab tu kitaorng selalunya sempoi je kalau kat college..takde nk melawa2 bagai..pergi kadang2 pakai tudung sarung warna hitam je..dgn spek hitam! memang tak lawa! selekeh je! 

uh well..sbb tulah diri kitaorng..nk melawa sentiasa mmg tak bolehlah! baju lawa2 utk keluar dengan kawan2 je..and utk raya or utk occasion..kalau selalu sgt pakai nanti jadi tak lawa..yer tak? jadi sapa yg nk kawan dengan kitaorng tu kne fahamlah dengan keadaan kitaorng yg 'duit tu tak selalu ada'..

sebab tu kalau orang ajk keluar ke..atau pergi event iftar ke..kitaorng selalu tolak dengan cara baik..sbb memang masa tu kitaorng kurang mampu utk selalu enjoy keluar dengan kawan2 :')

sampai pernah orang ckp begini "alah takyah tanya die nk masuk kelas modelling ke tak, nak beli hp pun die tak mampu kot" 

jadi..waktu tu..kawan2 yg rapat dengan kitaorng tu..jenis yg memang faham dengan keadaan kitaorng..dorang relax je kalau kitaorng kata tak boleh keluar..dorang faham! 

and tak lama lepas tu..iaitu lepas grad ni laa..Ida pun startlah buat servis design2 ni..and guess what? dalam  seminggu or tak sampai dua minggu je Ida dah dapat beli handphone baru!. Masa tu rasa mcm tak percaya je Ida mampu menggenggam handphone Galaxy Ace!..memang rasa happy sgt sbb dpt beli handphone touch screen..ya Allah rasa bersyukur sgt2! rasa terharu pn ade..sbb hasil susah payah akhirnya kita dpt jugak  beli! 

hehe..ter emo lebihlah plak kite..padahal hp galaxy je pn..orng sekarang dh berlumba2 pakai galaxy note lah..tab lah..iphone S lah..ha peduli apa saya!

janji Ida dpt beli ikut kemampuan Ida tau..ni pn dh kire bersyukur dh ^_^ 


tgk..siap dengan pink casing lg tue!! hehe..wajiblah pink! sbb kite mmg giler pink! :p
tgk comel kan? comel mcm tuan die kan,kan,kan? hihi *perasan kejap* 


tadaaa..ni rupa hp bila dh di on...errr..maaf pic dlm hp tu ter over pulak >.<" 

hehe korang punya handphone mcmane pulak? mesti canggih manggih kan? 
haippp...stop tanya pasal handphone..topik hp dh basi dh sekarang tau....

sekarang kan DAH NAK RAYA...baik tanya pasal preparation raya..
betul tak??

jadi korang semua..mcmane preparation raya?
dah ready dh?
baju raya dah ada?
duit raya utk kite dh simpan tak? *eh tak pasal2 list ni terkeluar pulak :p* 

hihi...jomlah share sikit pasal pasal preparation raya korang..nk tau jugak korang dh prepare apa utk raya..kot2 ade yg buat rumah terbuka ke..*bolehlah kite serbu awal2 dgn iena :p* 

hihi..k lah tu je bebelan utk malam ini..

jumpa lagi kat next entry :)

p/s : tgh siap2 nk mengemas kedai ni..sbb shooting safiyya akan dibuat kat kedai mak kite ni..shootingnya is this saturday! ohmyyy! cptnya masa berjalan! takut2 >.<
doakan kite blh jawab soklan safiyya dgn lancar ya..babai.. tc semua. 








39 comments:

Ana Farhana said...

whoaaaa... :D:D makin mantappp blog nih,,, terbaikkkk !! teruskan usaha ehh, kite nk sokong dari belakang, kte pcye blog nih boleh pergi jauh, termasuk la bidang iena & ida ambk.. usaha usaha.. caiyokkk ! ^_*

btw, kite egt aritu ida & iena cte mse kecik korg main masak2 kan, ida jd ana.. iena & kakak jd parentss,, haha ida kena buli kena kemass :P

whoaaa, rinduuu sgt laa zaman budak2 nih, zaman yg paling seronok tuk kte2 semue nii.. main main dan main je all the time.. takde nak pk ape kan..

rugi laa budak2 skg, tak rasa nikmat main permainan yg manual tu kan ^_*

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

fadhilla :

tq fadhilla sbb sudi sokong kitaorng dari belakang :')

terharu kitaorng tau..a'ah mmg rasa rugi sgt2 bdk2 skrng x merasa permainan yg kit men dulu2..lg bez kot..lg ramai kwn and lg syok main!
dr 24 jam kt pc x elok utk kesihatan kan,kn,kn? >.<"

haz said...

suka la baca entry ida yg ni.. memang bwk kita kenang blik mse zamn kecik2. hihi. bestkan mse dl2..

dl haz duk dgn nenek n atok. so mcm sorg2. lpas tu bile ptg2 slalu keluar g rumh kawn. main fashion2 la, msk2 , main roundest! haha rindu btol saat tu.. bdk2 skrg mmg x pandang dah. semua duk ngadap ipad main angry bird. hihi

kalau hp pn dr dl sampai skrg kalau nk beli pn gne haz duit sendri. semua brg2 pn same.. tu yg bile kerja part time, dpt duit gji mmg rse masyuk gilaa. then boleh beli ape je yg kite nk. rasa sgt puas sbb dtg dr hasil usha kite sendri kan~ ^^

pasal bju rye pulak, haz x beli lgiii!!! hahaha. yg nenek jhit tu ade la 2 pasg.. mcm nk bli kt jln tar.. tp xtaw bile nk pg sane.. hiikhik ida lak? ^^

ascil.punye.lah said...

hai twins! eh betul tu,budak2 dulu semua legend mainan kita,yang sekarang semua permainan diorang canggih2,mahal2 pulak tu.

lagi satu,jadi diri sendiri lagi bagus.beli apa yg mampu,toksah boros2 ikut kawan.itu lagi baik kan

Ana Farhana said...

hehehe ^_* mesti sokong :D

tauu xpe.. tak meriah kot budak2 zmn skg nih,, main game dpn pc je =,= xde feel kan.. lagi best men dengan kawan, men bungaa api, men masak2, kwen2.. haha, lagi meriahhh :D:D

Ana Farhana said...

yess yess yess,, mmg akn sokong :D:D tp kalau nnt2 busy jrg sggh bkn sbb tak support tau,. tp demi mndptkn dekan tiap2 sem,hehe amin.

tau takpee ida, lagi enjoy main dengan kawan2. kalau mcm kte dulu main masak2, kawen2, main bunga api.. ya'allah , seriuss bestt gile kot time tu, wktu yg paling enjoy la dpt hdup.. ^_^

ha'ah, byk keburukan kalau dok dpn pc ni lama2, banyak sgt laa.. diorg tak involve dengan persekitaran luar, tak rsa seronok nye main permainan mcm kte dlu kn..

IDAAA ! kenapa sedih je nih ? huhhh,btw nak naik mmg sgt susah, dan kite akn kenal sape org sekeliling kte bile kte susah, sbb bile senang, kte susah nk nampk semue tu kn, takpe.. asam garam. pengalaman tu pentingg.. mcm korg bagus, nak ape2 usaha sendiri.. kalau org lain.. mintak mintak dan mintak je. tak faham ape erti susahnye nak cari duit..

The ShomeL TwinZ said...

salam korang ida/iena...
permainan dlu sbnarnye lg best dr yang skrg nie, pew owg kate lg nostagia kn... hihhihi..permainan tradisional gitu...

ttg persiapan rye plak, alhamdulilah so far,smua dh ciap, tggl jahit manik kat baju jew blum ciap hihihi..

The ShomeL TwinZ said...

korang lak persiapan mcm mane?

Sabar said...

Salam Ramadhan Ida..teringat zaman kecik2 dlu main benda tu semua..iklan maggi tu pun suka gak ajuk dulu2..huahaha

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

heee kan!! zmn kanak2 mmg zaman paling bez kot! main 24jam ke kejenya!

ooo haz duduk ngan atok & nenek? sama mcm my eldest sista lah..wah dpt baju raya dr nenek? beznyaaa!!

nk bli kat jalan tar? pergi last minurted shopping pn bez jugak tau sbb dpt murah! hihi :P

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ascil :

kan2..bdk skrng dok main yg mahal2..je..dh tak thrill dh permainannya sbb dok ngadap pc 24 jam =.='

bila time raya pn semua sibuk dgn hp masing2! mana ade dh nk tego saudara2 semua >.<

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

fadhilla :

kann..main bunga api tu paling bez!! kitaorng dulu kalau nk bli mercun semua tu dh siap awal2 kmpul duit beli mercun! hahah time nk main tulah yg paling bez..sbb masing2 akn keluarkan hasil mercun masing2..pastu riuh main sama2! mmg bez giler!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla :

kann...kebanyakan orng skrng tau 'mintak and mintak je' sbb tu dorang tak faham ataupun susah nk faham dengan kesusahan orng lain..sbb dorang 'senang dpt sesuatu' jadi senang jugak utk tak menghargai sesuatu :')

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

The Shomelz Twins :

wah dh siap tu! beznya!! wow awak pandai jahit beads? beznya! mesti otak kreatif ni!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

sabar :

hihi..awak pn suka ajuk eh iklan maggi tu? hihi ingatkan kitaorng je yg suke ajuk iklan2 ni..hahahahaha :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

the shomelz twins :

x buat apa2 persiapan lagi..aiyoyo >.<

haz said...

aah. haz dr kecik sampai darjh 6 nenek yg jge.. then duk asrama.. huuhuu.

yup. nenk haz la yg jd tkg jht bju kurg untk rye kitrg since dr dl lg. heee ^^

kann! mmg murh2~ tp yg tktnye stock yg lawa2 semua dh hbes. hahaha. xD

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ida & Iena.Apa kabar?Terima kasih rajin singgah kat blog Sis...

Zaman sis dulu ..suka main batu seremban ngan kawan2.Tp permainan dulu2 mmg sangat nostalgia.

Budak2 skrg mana ghetink main benda2 camtu...asyik dok depan tenet jer :)

A'ishah Kamaludin said...

singgah sini..

pernah dengar from somewhere, bebudak kene main physically and tak boleh duduk dpn game comp ipan an fon je.. kene luaskan imaginasi...

actually kite untungla sbb develop our creativity with roleplaying, masak2 n princess bagai tu.. hhu.. been tru that as well, beselah budak pompuan

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ai'shah -

oh Ida pun pernah dgr jugak..hehe nasib kita baiklah sbb zaman kite takde permainan yg kne dok dpn pc 24 jam je..hehe..haha main masak2 & princess tu wajiblah..dh nama budak perempuan kan? hihi

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

oh..ha'ah..kne take risk lah kalau nk shopping last minuted..xleh pilih2 sgt sbb byk yg cntik2 dh habis >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

azatie :

haa kan! zmn skrng sume dok main tenet je..hehe batu seremban tu permainan fav kitaorng tau ^_^

haz said...

btol3.. haz x jd g sane. hari ni nak pergi bli kt warta bangi je.. hee ^^

dilladoodledat said...

mase dilla kecik , there is no fb twitter n stuff hehe . n kids nowadays they know more bout gadget more than my mum do ..hahahha ohhh tapi seronok sbb lahr masa zaman 90's byk bnde best time tu .

btw nnt i watkn tut threaded cmmnt tu . hehe sng sikit nk reply cmmnt org :>

Nadia Azira said...

wahhh, teringat pulak dulu petik bunga nenek nadia kat tepi rumah nak main masak2, pastu pergi rumah atuk belah ayah main doktor2 dengan cousin...memang sgt nostalgik...

eh, samalah ida...fon pertama nadia,adik nadia yg bg, nokia 33 sekupang!

tp smp skrg pun nadia guna fon cikai je...tu pun bf nadia bg, b4 that nadia pakai fon nokia xde kaler tu tp ade torch light! hehehe...

kwn2 nadia smp kate, tukarlah fon tu...sbb diorg semua guna android,bb,iphone...biarlah, dah keje nti nadia tukarlah...hehe~

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - kat warta bangui ada pa jer yunk? kitaorg x pernah pergi lg..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

dilla - yayyy tq dilla! nanti bolehlah kitaorng letak button reply..heee :D

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nadia :

haaa..main doktor2 pn kite selalu main waktu kite kecik2 dulu tu..

huhu samalah kite! kit selalu gune hp cikai je pn..ni ade duit lebih sikit baru bli android..kalau x..dgn hp lama tu jelah ida guna :)

haz said...

dia ada jual macam2 brg gak la.. bju rya, kasut, kuih raya, semua ada. tp tempat dia kecik skit. so sesak dgn org.huhu.

dah pg dah td tp x beli pape pn. xde yg bermint. kekeke xD

Anonymous said...

suka, jengah kamu punya blog, orgnya pn cumel (:

Rosmadiana Tarmizi said...

suka jengah kamu punya blog, orangnya pun cumel (:

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

oooo baru tauuu...x bli pape? maknanya takde yg bez lah eh? huhu xmou pergilah! >.<'

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Rosmadian -

thx dear..selalulah singgah sini ya ^_~

haz said...

a'ah.haha tpi xtaw la kan..lain org lain rsenye.. choice tu byk tp x berkenan. kalau ade pn mahal sgt~ hukhuk

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ohh..kite kalau mahal2 ni mmg x suke >.<" bkn confirm x berkenan punya! haha :p

haz said...

kan kan~ mcm membazr duit je bli mhl2.. pkainye bkn slalu pn. haha ^^

The ShomeL TwinZ said...

skit2.. sjew rajin kan tangan nie..hihihi...

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :
betul2..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

the shomel twin

bezlah..kite ni apa pun x rajin..aiyooo..tau beli n pakai je :P