Monday, August 13, 2012

Tips Keselamatan Utk Perempuan

Hi semua..kali ni Ida nak kongsikan dengan korang semua tentang tips keselamatan utk perempuan tau. Penting untuk kita jaga keselamatan diri!. Yelah sekarang ni dah macam2 kes boleh berlaku..lagi2 kite dengar macam2 kes ngeri2 dari kakak Ida yang belaje law kat UITM tu....hmm..memang boleh naik bulu roma dgr! seram tau! >.<"

tak perlu kot rasanya untuk Ida beritahu kes apa yg kakak Ida bagitahu..huhu..ssh sikit..dunia internet  ni ramai yg memerhati....so tak banyak yang Ida boleh kongsikan. Jadi Ida cuma boleh kongsikan tips2 untuk keselamatan diri buat korang jelah yer :) 

ok here the tips :

Untuk perempuan yang selalu kena balik lewat malam..ataupun duduk di condo2 yang jalannya sunyi..eloklah kalau korang amalkan tips ni..kalau korang tengah berjalan sorang2 tu, awal2 lagi korang perlu keluarkan kunci rumah...kenapa? haaa..ada sebabnya tau..sebab kunci rumah korang tu kan boleh bertukar jadi senjata pertahanan untuk kita tau...

eh betul ke kunci boleh jadi barang pertahanan untuk kita? biar betul?

ok tak percaya? tak pe..teruskan membaca ye gadis2 jelita sekalian..


ok, kalau kita nak gunakan kunci untuk senjata pertahanan kita..kite perlulah masukkan satu2 kunci ni kat celah2 jari kite..err korang faham tak maksud kite? kire mcm kunci kat gambar atas ni kan mcm kunci tu kan ade macam2 jenis kunci betul tak?

jadi setiap satu kunci tu korang masukkan kat celah2 jari kita..sebab katakanlahhhhh..tiba2 mamat 'samdol a.k.a sengal' nak serang kite dari belakang ke..depan ke..kite dengan lajunya boleh terus cucuk die dengan keadaan jari kite yg dh menggemgam kunci2 tu di celah2 jari kite..jadi kunci2 tu akan TERCUCUK dekat si 'samdol a.k.a sengal'  tadi..haa time tu die akan mengerang kesakitan! haa padan muka! 'amik kau! apa ingat perempuan ni lemah sangat ke untuk diambil kesempatan kan,kan,kan?"

tapi mesti korangm musykil kan..sakit ke kunci tu kalau tercucuk? kunci xdelah tajam sangat..hadooo..kalau korang cucuk selow2 mcm nk cucuk2 anak ayam tu memanglah TAK SAKIT! korang kenalah cucuk dengan SEKUAT HATINYA! cucuk dengan secucuknya! hahahahahaha..biar dorang tahu betapa kuatnya korang untuk mempertahankan diri! hehe untung2 si 'samdol a.k.a sengal'  tu dah SERIK nak kacau korang lagi kan? huhu..pastu bile korang dh balik rumah tu..bolehlah dengan bangganya korang nak bagitau kat housemate2 korang yang korang berjaya tewaskan si 'samdol a.k.a sengal' tadi tu..mesti korang akan cakap cenggini punyalah... 

' weyh korang tahu tak..tadikan aku tumbuk si b***h tu dengan kunci! menjerit die kau!, aku cucuk die banyak2 kali! pastu terus die lari!. Aku yang badan kecik ni pun boleh kalahkan si badan besar tau..  haa terror tak aku?' *boleh tambah sedikit perisa, kalau nak cerita lagi gempak :p* hehe..

ha and korang pun sebenarnya WAJIB untuk beli peper spray ni tau..ha mesti korang pernah dengar kan peper spray kan? 


fungsi peper spray ni adelah untuk MEMEDIHKAN mata manusia yang JAHAT2! ni...cuba korang tengok gambar kat atas ni..ha tu adelah salah satu contoh langkah untuk mempertahankan diri..kalau  korang rasa macam tak terror tak nak buat mcm tu kan..korang gigit je SEKUAT HATI kat lengan dorang tu! biar sampai berdarah2 pun takpe..ok apa..sekali sekali boleh try jadi mcm vampire kan? hihi..mana tau korang feel jadi ala2 mcm kristin stewart ke? :p


haa..lepas tu kalau korang dapat peluang untuk SPRAY penjenayahh2 sengal tu..korang HARUSLAH spray sebanyak-banyaknya! mcm kat dalam gambar bawah ni :


haa....bez kan kalau boleh spray orng jahat tu mcm ni? hehe..*aish ilmu jahat dh keluar pulak..takpe kan? sbb ilmu jahat hanya utk digunakan kat orang jahat je.. hehe :p*

buat macam ni pun ok jugak..


ni untuk orang yang baik hati..tak sanggup nak spray2 dulu..*kalau kite memang dh spray dh!, xde amaran2 ok! huuu..baik korang takut cepat!. Kite badan je kecik tapi semangat kuat tau!*

ok time ni bolehlah kite cakap besar kan..tp kalau dh kene..kite pun takkan jangka apa reaksi kita nanti yer tak? tapi sekurang2 nya kite kenalah ade sikit ilmu untuk pertahankan diri kita..iyelah kita takkan tahu masa depan kita kan? 

hari ni kite sihat walafiat..esok lusa tetiber ade orang nak serang..dh kene tahan kat wad..tak ke parah?
kalau kene tahan kat wad sbb kene pukul cedera teruk takpe lagi..kalau kene r****l ? 
memang TRAUMA MENTAL & TRAUMA FIZIKAL lah kan? :'( 

oh ya selain tu Ida sertakan sikit gambar2 untuk seni mempertahankan diri yang simple2 untuk korang protect diri masing2...


yg ni..kalau korang kene mcm ni..JANGAN BERNAFAS masa kene tekup tu! sbb boleh jadi dorang letak klorofom kat sapu tangan atau tapak tangan dorang tu..kalau jadi mcm ni korang kene MERONTA jelah sekuat hati! kalau boleh sikukan die kat dada tu..siku sekuat hati! moga2 korang boleh terlepas dari dorang.

and lagi satu..kalau nak jalan kat lorong2 mcm ni better berteman..jangan sorang2 ok..bahaya! lagi2 kalau tengah2 malam..mcm2 kes boleh berlaku =.=' 


..and kalau korang rasa korang terror sikit dalam seni mempertahankan diri..bolehlah try mcm ni :


oh ya...and kalau masa korang kene serang tu korang pakai kasut mcm ni :


korang janganlah lupa bagi TENDANGAN TERHEBAT korang! hehe..and kalau korang boleh PIJAK2 kaki dorang dengan kasut mcm ni lagi TERBAIK!. Sakit kot kalau kene >.<"

kite pernah terkena pijak..adoii..sakitnya takyah citelah! boleh lebam kuku kaki kite T_T'
patutlah orang kata heels boleh jadi senjata! ok apa sambil melawa boleh juga guna untuk mempertahankan diri kan? 

kire faedah dua dalam 1 lah kan,kan,kan? hehe pasni kalau cik2 abang korang tanya kenapa nak beli kasut banyak2 ni? 

korang jawablah mcm ni " alah sayang..i beli ni bukan apa..untuk mempertahankan diri i je,..heels ni dahlah cantik and boleh buat senjata  lagi tau!. rugi kalau tak belil..hehe  :p*

sambil tu kenyit2 lah mata sikit kat en.abe..mana tau last2 die yang nak tolong bayarkan? keke :p 

huuu..tu jelah rasanya bebelan kite kali ni..rasa lapar pulak menaip time dah nak waktu berbuka..rasa macam  jam ni lambat sangat je bergerak! >.<"

k lah kalau korang ade tips lain utk mempertahankan diri, jgn segan silu nak share2 yerp..kite baik x makan orang pun..makan spaghtetti je :p 








16 comments:

Ana Farhana said...

wuyooo.. bagus tips2nya.. thankss! :D

Eyesha Zaidin said...

assalamualaikum..

entry yg bagus utk dikongsi bersama..tq ida!! ^__^
paling penting kita kene cepat bertindak dan berfikir dengan bijak..
bukan apa..kadg2..kita akan terasa tergamam bila sesuatu x diigini berlaku..pas 10 saat ..ha..barula rasa nak terjerit ke apa..huhuhu...

ada sesiapa pernah alami macam ni?jd tergamam

Nadia Azira said...

wahhh, dgn penuh emosi ida bagi tips ye...

kat kedai aunty nadia tmpt nadia wat part time ni ada pepper spray...yela, sbb kje sorang je dlm 1 masa, mmg perlu lah kan...

nadia mcm nak guna tapi tak tahu nak spray kat sape...hehehe... =p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla :

hee sama2 ^_^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sha :

sama2..kite x pernah kene..iena yg kene..tp tu pn kite dh tergamam =.='
aiyak lambat btl refleks kite! >.<" bahaya betul kalau mcm ni kan?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nadia :

hehe..terlebih emo tula psl..huhu geram je dgn penyangak2 samdol tu..tu yg terbuat entry mcm ni tu >.<"

haz said...

haz br je lepas mkn spaghetti waktu berbuka td. hehehe ^^

btol3.. kt Uitm shah alam tu pn byk dah kes2 mcm ni terjadi. terutamanye kt pst komersial seksyen 7 tu. fuuh~ memg tmpt org2 mcm ni nk buat operasi.. bhye kalau x berhati2.huhu

mse kecik2 dulu haz ade bljr karate do tp semua ilmu tu dh lpe sbb x dipraktikkan..=.='

btw, lagi satu tips kan ida, sepak je laki 'punya' tuu. memg terus terduduk diorg menhn sakit yg teramat. pdn muka! hahahha xD

Eyesha Zaidin said...

yalah..paling penting kene cepat bertindak dan berfikir...sebab kadag2 kita tak sangka benda akn jd kat kita..T__T

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

fadhila - thx dear..kita perempuan kene lebih berhati-hati an ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - yup2..kita ada pernah dgr akak kita cerita..lol..pandai jer hazz..kalo kat tempat 'tu' mmg confirm dorang terduduk..hihi..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

eyesha - betul2..kene cpt bertindak n berfikir :)

haz said...

kan kan~ memg tmpt spot tuu.. kekeke xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - lol

dilladoodledat said...

haaa dats y pompuan at least kene ada satu heels . as weapon hahahah

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haha kan!! wajib tu ade heels! hehe :p

Hazira halmi said...

MNa nak beli?