Wednesday, August 8, 2012

jenis - jenis dan kegunaanya~

salam semua ^^ kali neh iena buat entry jenis2 mask dan kegunaanya..hehehehe..

iena dapat idea pn nk ceritakan pasal mask neh pn sbb iena ada bg doorgift mask2 muka utk event yg kitaorg buat utk berjumpa semua blogger2 pembaca blog iena n ida..hehehehe...

plus mask muka neh iena& ida ada guna juga..mak iena paling kerap n rajin guna mask-mask muka neh..mak iena lg komited n rajin jaga muka tauuuu >.<' hehehe...tulah..disebabkan iena pn amik beautician iena pn kenelah lebih prihatin n ambil berat bab kecantikan kulit juga..yelar..kalo org tgk kulit beautician pn x cantik and x elok mcm mana pelanggan nk percaya pada kita? yer x? hehehe..

so kali neh korang tengoklah gambar2 yg iena sertakan dan fungsi dia sekali pn iena ada sertakan..so apa lg..scrool terus ke bawah lagi utk tgk2 gambar2 neh..



 yang ini mask dia kegunaanya adalah untuk menyegarkan muka serta mengurangkan eyebag pada muka..

mask neh iena selalu pakai kalo rasa letih mata disebabkan penat dan x cukup tdo..pakai neh mmg sgt selesalah..lebih2 lg bila amik mask neh kita baru keluarkan die dr peti sejuk..heheh..mask sejuk2 letak kat muka mmg bestttt!! rasa segarrr jer..:)


mask hijau ini pula sesuai sangat untuk yang orang mengalami kulit kering..sbb mask neh memberi kelembapan pada kulit muka..dalam bahasa inggeris disebut moisturizer lah..hehehe....iena jarang sangat pakai neh..pakai pn bila terasa kulit kering jer..tp bg yang sedang dalam peringkat umur matang..sesuai pakai neh..sbb apa? sbb makin kita tua asid laktik yg ada pada muka yang memberi kelembapan dan sebum minyak pada kulit kita akan makin berkurangan..so kalo org yg berusia elok pakai neh..mask neh juga elok tau utk yg alami kulit kering..sbb dia leh lembapkan kulit kita yg kering..


yg ini utk apa pula? tudiaaa..dh terang2 tulis kat atas box mask tuh tulis utk khas mengurangkan dan memudarkan dark cirle pada wajah..dalam bahasa melayu di panggil bulatan gelap / bintik gelap ataupun bintik hitam..so pada sesiap yg alami dark circle yg banyak kat mata tu, mask neh boleh membantu mengurankan dark circle korang tu ^.^


seterusnya pula mask shishedo...mak iena suka sgt pakai yg ini..mask ini bertujuan untuk menghilangkan bintik2 dan tompok-tompok hitam serta membantu memudarkan kesan-kesan tompok dan bintik hitam, disamping itu ia juga membantu untuk membersihkan wajah dan menyegarkan muka..so kalo nk pakai mask iena sarankan korang letak mask korang kat peti sejuk tapi mask shishedo neh korang x leh letak kat peti sejuk..sbb mask shishedo neh macam lumpur mask nyer..so HANYA  MASK SHISHEDO jer x yah letak kat peti sejuk..
berbalik kepada rahsia untuk dapatlan liang pori roma kulit yg kecil adalah letak ais di kulit muka...so kalo sejuk2 mask pn..ia boleh membantu untuk mengecilkan liang roma..sbb tuh kalo kat spa dorang pakai steamer iaitu mengewapkan muka pula adalah untuk membuka pori2 dan liang roma..sbb apa nk buka? sbb nk buat mask n spa2 kat muka supaya kesan kosmetik pada kulit lagi mudah meresap masuk..berbalik pada saranan iena td..kalo liang pori roma kulit muka kita lg kecil..lg bgs..sbb apa?

sbb ia membantu mendapatkan kulit yg cantik..sbb bila lingfa pori roma kulit kita kecil..maka kotoran2 lg ssh nk masuk dan jerawat pn xkan timbul..bg yg mengelamai kes jerawat teruk pada wajah..tuh bermakna liang pori kulit muka korang besar..sbb tuh kotoran mudah masuk dan menyumbatkan pori muka korang..dan mennyebabkan asid laktik (minyak) yang bertujuan sistem dalam kulit muka korang untuk melembapkan muka tu jadi tersumbat bila kotoran2 masuk dalam liang pori roma kulit kita..so itulah yang menyebabkan jerawat!!! so apa lg..rajin2lah jaga muka yer..iena tiap2 kalo lepas make up..iena x lupa bersihkan wajah pakai wet tisu khas utk remover make up berserta remover make up khas utk mata..selepas abes make up iena x lupa juga untuk meletkkan ais pada kulit muka kita..

sbb tahukan anda..kebanyakan pembersih muka bila kita guna..ia akan membuka liang pori roma kulit kita....sbb bertujuan untuk membersihkan dan membuang segala daki dan kotoran pada wajah....tapi lagi baik kalo korang beli pencuci muka yang jenis yang ada  faedah untuk mengecilkan liang pori roma lulit kita,,lg kecil pori muka kita lg bagus!! jerawat shh nk dtg muka pn lagi bersih dan tiada cela!!!..

eh..terbebel banyak pula....scroll bawah lg untuk last mask 

 yg ini pula bertujuan untuk membersihkan, menyegarkan dan memutihkan kulit korang!! kalo nk kulit putih dan maintain jaga kulit putih, pakailah mask neh..mask neh pn iena ada pakai juga...

so harap korang berpuas hati dengan entry iena kali neh..so sebarang soalan mengenai mask neh iena leh jawab..
btw iena ada jual mask2 nehdan  pada kedai2 spa..selalunya iena jual berkotak2..tp disebabkan iena tau ramai yg x mampu beli satu kotak mask, iena fikir iena nk jual 3 keping mask berharga RM 10 SAHAJA...boleh mix n match kan mana korang suka dan nak..

kalo berminat nak beli sekotak boleh juga order di email iena : 
sakinah_mansor@hotmail.com 
or terus call atau text iena..

my number :012 - 286 7694
hanya yang berkaitan pembeli barangan sahaja akan dilayan..sebarang bentuk mesej peribadi atau lain2 tidak akan dilayan yer..

perhatin :
mask ini kita hanya dapat lihat kesan yang memberangsang jika anda RAJIN dan DISPILIN!! yer..hehehe..sbb apa? sbb mask neh kita kene ada jadual juga..barulah sistem muka kita takkan tunggang - langgang..ibarat hari neh kita janji ini kat org, hari esok kita janji lain pula..apa jadi pastu? mestilah jadi tungang-terbalik..lol..so korang faham2 jerlah maksud iena yer ^^ 

so marilah kita perempuan sama2 perihatin terhadap kesihatan kulit muka kita ^^

tp iena lg suka kalo korang just text aja..sbb kelas iena panjang..dr pagi direct sampai petang..sbb pagi iena kelas teori..petang kelas pratikal..so dlm praktikal iena da kat dlm bilik spa..so masa pembelajaran iena x leh diganggu dengan bunyi telefon..so text3 jer blh..tp kalo nk call juga utk sebarang pertanyakan..korang leh call dr pulul 6 ke atas....:)

btw iena nk ceritakan lagi pasal scrub badan..sbb ramai sgt yang beli..alhamdulialh sambutan pula sangat menggalakkan..so iena nk ceritakan lgi serba sedikit dengan lebih detail..sbb apa/ ramai yg tanya lg mcm2 mengenai scrub badan garam neh..

so korang bacalah poster garam scrub neh eh ^.^

iena mmg pakai scrub neh setiap pagi dan setiap hari..hehehe..iena mmg suka sgt scrub neh..sbb dia licinkan dan lembutkan kulit kat badan kita..disamping tuh..ia juga membantu memudarkan kesan2 hitam yg ada kat badan kite..heee..so kalo korang berminat dengan scrub neh bolelah pm iena 

atau email : sakinah_mansor@hotmail.com
or h/p : 012 - 286 7694

kalo korang nk beli secara banyak pn boleh..dalam kuantiti lebih dr sepuluh....beli satu sahaja pn boleh..sebarang pembelian dan pertanyaaan adalah sangat2 dialu-alukan..

so next entry insyallah iena akan ceritakan pula khasit mandiam garam bukit 

saje jer kasi korang tengok gambar dulu..yg ini pn iena ada amalkan..so bg yg minat nk tahu benda2 kecantikan dan kesihatan nantikan next entry iena yer ^^

insyallah utk masa2 yg akan datang iena juga akan serta hasil2 make up iena dan barang2 kosmetik untuk kegunaan solekan pada wajah yer..^^ mungkin juga iena akan jual barang2 lain jika permintaan sangat memberangsangkan..alhamdulilah scrub tuh jualan sangat bagus..smapai iena terpaksa tambah stock lg..harap2 allah murahkan lagilah rezeki iena..hehehe..aminnnn..korang pn tolonbglah aminkan yer..doa pn satu sedekah..satu sedekah pn dapat pahala tau!!

as usual sebarang pembelian dari yg iena dapat sedikit kenuntungan iena akan simpan untk tujuan kebajikan iaitu iena akan dermakan sedikit pada masjid atau pada yang memerlukan..apalah sangat dengan keuntungan kalo tidak dikongsi ^^

salam beramal dan salam ramadhan

dan juga selamat berpuasa yer...

salam sayang iena mansor



8 comments:

haz said...

wahh.. nmpk mcm best pulak bce keterangan iena ni. tahap nk menjg muke n badan mkin tinggi. hihi

haz tak try lagi mask tu sbb tbe2 dh ade seketul jerwt naik sbb abc.=.=' tkot lak bile pkai nanti ade effect pape lak kan. after try nanti, kalau ok, insyaAllah haz nk bli dr korg. hee ^^

Ana Farhana said...

whoaaaa.. besttnyeeee ienaaa..

kenapa tak promote hari tu ? kalau tak boleh beli seketul duaa..

patut la kembar kite ni cun melecun,, hehe, dah tau rahsia dahhh ^_*

ehhh, thank u entry ni.. baru tau penggunaannyerrr.. :D

btw, satu kotak berapa yg ? stok sentiasa ada ke ? ingat nak beli.. tapi lambat lagi ade duit nye.. tunggu bulan 10.. hehe

ehhh, kte tunggu entry iftar, nnt pesan kat ida emailkn gmbr ye, tkot die lupaaa :D

Sweet Emotion said...

ske la baca entry ni.. skrg dah tambah 1 lgi option blog ini iaitu kecantikan.. hehe.. macam menarik & tertarik la dgn magic scrub tu wahai cik iena.. ^_^

purpleryna said...

mask memang best.. selain untuk menyegarkan muka.. k.ryn pakai untuk redakan stress.. sejuk je tepek kat muka.. selalu pakai sampai tertido.. haha

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - hehe..ok..xper..insyallah xder apa2lah..sbb iena pn pakai ok jer..hehehe :P

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

fadhila - hehehehe..ok..kalo satu kotak free postage tau..satu kotak harga RM60 sahaja :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

radiah - tq..hehehe..masih banyak lg ilmu kene cr utk dikongsikan ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

purple - yup2..kita pn rasa mcm tuh gak..selalu pakai mmg rasa mcm nk tdo jer terus....