Wednesday, August 29, 2012

Bila Twins Pergi Casting

Hi semua..sorry gila sebab dh berzaman tak update..hadoi entah kenapa akhir2 mood nk update belog takde...ni sebab ketandusan idea punya pasal..haha sebab kes xtau nk bebel apa kat belog..maka kitaorng pun mengambil keputusan nak mendiamkan diri..

huhuhu mesti korang dah banyak lupa kat kitaorng dah kan? sob..sob..sob.. sedih tau! insyallah kitaorng akan gigih update belog selalunyer :p *tipuuu...tau susah nak update belog hari2 >.<*

haa..hari ni Ida nak cte pasal casting yang kitaorng pergi..casting yang kitaorng pergi kali ni memang lain dari yang lain tau..ha sebab apa? sebab proses castingnya lain daripada yang kitaorng selalu pergi..

ok2..mesti ramai juga yang xtau..macamana pulak derngan sesi casting yang biasa kitaorng pergi tu?
selalunya casting yang kitaorang selalu pergi..is casting dekat talent2 agency or mana2 produksi yang nak cari model sama ada utk iklan ataupun utk movie atau drama..

kalau casting mcm tu..biasanya prosedur dielah..

1) Kitaorng perlu isi borang tentang details kite
2) Nama kita akan dipanggil..
3) Kita akan dicasting oleh orang staff2 agency..

perkara yang kitaorng perlu buat bila kat dalam bilik casting ialah..

1) kitaorng kena kenalkan diri kat depan kameraman yang hensem2 tu..
2) kita kene bagi beberapa pose sehabis baik kat depan2 kameraman tu jugak..
3) kite kne buat beberapa ekspressi muke cenggini :


oke2...bukan expression muke sebijik mcm di atas tau..haha kang tak pasal2 kene heart attack pulak abang2 kameraman yang hensem tu..sbb tgk kitaorng buat muke huduh tak tentu pasal..:p 

sebenarnya expression yang kite kene buat ialah :

mimik muka masa kite tengah 

Marah
Sedih
Gembira
Terkejut


kenapa perlunya buat mimik2 muke cenggitu?
sebabnya dorang nak tengok...kebolehan kite dalam memberi gaya yang mereka perlukan..
yelah selaku model and pelakon wannabe korang kenelah tahu nak bagi expression and mimik muka yang perlu dalam suatu photoshoot ataupun drama/movie yer tak?

kalau tak boleh..baik balik bungkus baju jelah..xyah jd model or pelakon lg..ha tu yg dorang cakaplah kan..

tapi casting yang kitaorng pergi kali ni pulak lain cara prosesnya..

hehe sebabnya kitaorng pergi casting ni bukan utk jadi model ataupun pelakon.....
nak cerita lebih2 takutlah pulak..sbb takut tak lepas casting hari tu..nanti buat malu kite jek nak canang macam2 yer tak? 

casting kali ni kitaorng perlu sediakan sendiri scrip utk segmen opening and script utk temubual..
kitaorng baru tahu kene buat sendiri script ni masa malam sebelum casting esoknya..

so apa lagi..malam2 tu kitaorng dh terkumat kamit dok menghafal script buatan masing2..

adoi..tunggang langgang je cara kitaorng hafal tu =.='

lepas dh hafal2 tu..esok tu kitaorang pn bersiap2lah nk pergi casting..bangan awal2 pagi..lepas subuh dh tu kitaorng dh mula dh nak siap2 and solat semua..

hehe maklumlah nk mekap bagai..so knelah ambil masa lama..maklumlah kitaorng ni kalau nk berhias mmg ambil masa lama sikit :p

masa dalam kereta tu kan..dah berdebar2 dh rasa..nervous +takut..and macam2 lagi yang kitaorng fikir tau! tapi bila dah sampai kat space u8 tu..orang yang buat casting tu takde lagi..

jadi kitaorng pn lepak2...pergi makan semua dulu..kitaorng breaakfast kat Hot & Roll..
sgt sedap! kitaorng order crispy peanut..fav kitaorng <3 p="p">




tapi masa tengah2 leka makan tu kan...tiba2 staff orang yang nak buat casting tu dah tiba..huhu pucat terus dah muka kitaorng >.<

pastu kitaorng pun kene panggil..isi sikit2 borang apa yg patut..lepas tu kitaorng pn terus kne buat..
jom tgk sikit gambar2 kitaorng pergi casting tu....

ni gambar posing before tiba giliran..saje nk relaxkaan hati tengah cuak..tu yg saje buat2 nak bergambar tu..




headband ni cantik tak? cantik macam orang yang pakai ni kan,kan,kan? :P *

 
iena bergaya dengan tudung bawal..suke stail die buat cenggini..lawaaa....



ni iena sendiri yang mekap..tapi kite punya mekap kite mekap sendiri je..iena bz sibuk nk mencantikkan diri die T_T

sadislah pulak cte kite ni..biahahahaha..padahal kne mekap sendiri je pun..:p



iena...berjalan pulang..tanda sesi casting sudah selesai..


ha...ni kite...bergambar kat dalam kereta..waktu ni kitaorng dh on the way balik dah..sebab casting dah habis..apa lagi baliklah isi perot makan :p..hihi  

eh lupe plak nak selitkan gambar masa tengah casting..ni kat bawah ni gambar masa iena tengah casting..tapi gambar kite xde..ciss...iena ni memang tak minat betul ambil gambar tau..die minat
 di ambil gambar je T_T

akibtnya gambar kite pn takde tau..sob..sob..tu gambar kite yang sikit2 kat ats tu pn ade sebab dh dok paksa2 iena suruh ambil jugak gambar kiter!

hehe nasib baiklah kite ni jenis pandai memujuk..maka akhirnya die pn setujulah nak ambil gambar kite jugak..pheww...nasib baik..kalau tak memang gambar iena jelah ade dalam entry ni T_T'


Iena masa tengah casting :





Lokasi tempat kitaorng casting..kat space U8 Shah Alam..lengang betul hari tu..nasib baiklah lengang..kenervousan kitaorng pn dh terkurang sikit..hemm..legee... *sambil senyum tunjuk gigi*




oklah tu je bebelan Ida kali ni..jumpa korang lagi kat next entry..
tata tc..lebiu semua ^_^



16 comments:

haz said...

hai ida yg comel lote... lame x updatekn.. rindu haz nk bce blog korg. hihi

btw haz pun ske mkn hot&roll gak. tp plg suke yg savoury crispy bolognese beef tu. hee ^^

nampak besarkan space U8 tu.. haz pn tak pernah lagi pergi sana.. btw good luck taw korang! haz doakn smoga korang terpilih. v(^-^)V

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

hai haz yg comelll..hehehehe..ic....kalo nk g byk kedai x buka lg..sbb masih br..tp tempat tuh bsr gila lah..luas n lapang sgt..:)

ic..ida lak suka crispy peanut butter tuh....iena lak suka yg hotdog tuh..hihi

Yuyu Zulaikha said...

boleh tak jangan comel sangat? makan kang!

haz said...

tula.. nak tggu semua kedai buka dulu br g sane.. hihi

ooh.. peanut butter dgn hotdog tu haz x pernah try lg. slalu bile beli haz mmg akn bli benda yg same je. punyala mls nk cuba yg lainnya. haha xD

Ana Farhana said...

haiiii idaaaaa :D:D rinduuu nyeee nk bce entry dieee.. sht?? hihihi

kte suka jugak hot&roll tu, mkn pns2 mmg terbaik lah!!

gmbr korg tu mmg cantekk, btw.. korg mmg da semulajadi cntekk.. xyah mekap pun mmg cantekk.:) mestii nevess kn hihi

jumpe nnt tauuu ;)

Nadia Azira said...

wahhh, mesti nervous kan...
kalau nadia lagi lar tak nervous...
lebih2 lagi nak wat 4 ekspresi tu...
nadia tau senyum dgn wat muka kepoh ala makcik2 je...hehehe~

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

yuyu lg comel!!!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

nanti trylah crispy peanut butter..mmg terbaik!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla :

mana ade!! kitaorng biasa je! x cntik mana pn tau >.<"

a'ah hot &roll tu kalau mkn panas2 mmg terbaik <3

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nadia :

huuu..kite pn x terror sgt nk wat 4 ekspressi muke tu..sbb tu jarang g casting :p

haz said...

wokayh! hihi v(^0^)V

IEQAH said...

awww awww gojess tol korangg kan :)

a'ahh lawaa stylee tudung bawal tu..lehlaa belajaa nanti kan :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haZ : ^_^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah : blh je ^_^

Nor Zilla Sensei said...

comel iena bergaya tudung bawal tu..tutorial bole? hehe.. twins asal lengang plak space u8 2?. macam pelik je xde orang

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nor Zilla :

dh buat dh tutotialnnya tinggal nk upload kn je ;)