Monday, August 6, 2012

Rakyat kita terlalu concern?

Hi Assalamualaikum semua, 

tetiba rasa mcm ade mood pulak nk menulis malam2 ni..baru je lepas keluar berjumpa bff kite tadi..masa berjumpa tadi tetiber pulak muncul topik 'rakyat kite terlalu concern' eh kenapa topik tu yang muncul? 

korang tak perasanke ade sesetengah rakyat kite terlalu concern dengan kita ataupun dengan manusia di sekelilingnya..nak tahu kenapa? sebab kadang2 bila kite berjumpa dengan kawan kite..atau kawan yang kite tak pernah jumpa di dunia nyata then tetiber one day dapat jumpa..lepas tu dorang akan dengan concern dan confidentnya bercakap begini :


                                            

"Eh..keciknya awak!, kite ingat awak besar dan tinggi?'

"Eh! awak nampak mudalah! macam budak sekolah menengahlah!, kite ingatkan awak nampak matured..sebab dalam gambar awak nampak maturedlah!"

ok itu antara soalan yang lazim gila orang akan cakap bila berjumpa dengan kite..haa bukan tu je..ada lagi tau! dulu lagi teruk Ida kena kot..why? sebab dulu Ida agak 'slim' tau..sebab masa tu berat Ida hanya 38kg..yes i knw..slim kan? (mesti dalam kepala korang cakap, kurusnya dia!)

and yesssss! orang yang jumpa Ida masa tu akan cakap begini :

"Eh kurusnya awak!! cubalah makan banyak sikit!"

kalau tak mcm tu..orang akan cakap mcm ni..

"Awak..awak kurus sangat tak cantiklah..cuba tembam sikit..mesti lagi cantik!"

ade juga kawan lelaki kita cakap mcm ni :

"You kan..kalau tembam and berisi lagi..dalam 50kg mcm tu mesti HOT kot!, xnak makan supplement ke?'

hehe yg tu yang jenis advanced sikit..tau pasal supplement2 and kecantikan bagai..
ok mungkin situasi mcm tu hanya berlaku kat Ida je kot...tapi IDA TAK RASA MACAM TU!


kenapa?? sebab SERINGKALI Ida dengar keluhan dari orang yang sama macam Ida mengalami peristiwa2 mcm ni..sebab? soalan2 klise yg kat bawah ni akan muncul dalam hidup korang suatu masa nanti..


APA DIA? CURIOUS NAK TAHU? jom scroll bawah cepat..



1) Korang nak kawen bila?
2) Kalau dah kawen, dorang akan tanya "Bila nak ada anak?"
3) Kalau belum kawen..dorang akan tanya 'Dah ada boipren tak?"


tengokkkkk..concern gila kan rakyat kita? kita rasaaaaa..soalan2 klise tu maybe ok kot kalau tanya..TAPIIII..kalau orang yang kita tanya tu kan..dh kawen dalam beberapa tahun..tp still takde rezeki..

korang tak rasa ke die akan SENTAP?
kalau yang dh lanjut sikit mesti lagi STRESS sebab orang asyik tekankan SOALAN BILA NAK KAWEN?

arghhhh..kita rasa soalan2 mcm ni memang takkan terlepas kot? kene tabah and 'buat bodo' jelah kalau orang tanya..

sekarang kalau orang kata Ida terlalu kurus..Ida hanya akan senyum jeee..:)
orang tak suka dengan fizikal Ida takpe! sebab orang yang BETUL2 SUKA & SAYANG kite..die AKAN TERIMA KITE SEADANYA! ^_^

huhu tu jelah bebelan Ida kali ni..nak cepat balik nak try camera baru..hehe..x sabar nk rakam video buat tutorial tau..k lah jmpa korang lagi di next entry..

TATA TC...



31 comments:

haz said...

waaaaaa... haz trase... haha. sorry taw idaaa T.T

Ana Farhana said...

ida kurus ka, berisi ka.. yg penting sihat.. yg tu lg penting kn, kn :')

*ehh?? video ape tu ?? woot woot *

Asikin Izas said...

absolutely true..mmg selalu terkena dgn soalan2 yg mcm tu...terutama sekali bila nk kahwin!..mcm diaorg pula yg nk kahwin kan..bnde kahwn2 ni ngt bleh buat main2 ke..xready xkan nk kahwin pula kan..geram juga kdg..kih2..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Haz :

eh xde pelahh..at least haz tegor kite tu dgn cara baik..ade orng mcm slumber je ckp keadaan fizikal kite tau >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ana :

huuu xtau lg nk wat video apa..maybe nk buat tutorial mekap kot :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Asikin :

tau takpe! kadang2 perempuan yg dh lanjut sikit blh kene kondem kot kalau time tu pun masih belum kawen..

nk buat mcmane tak semua orng ade jodoh kan? :)

haz said...

sbnrnye korg ok je la haz tgok.. ^^

mesti korg dh byk kali kena mcm tu kan.. siannye.. bwk byk bersbr eh >.<

korang dh bli kamera eh? waaah, x sbrnye nk tgok video tutorial yg korg bkl buat.. hihi =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Thx haz..dulu mmg selalu gila kene mcm tu..especially time raya..mmg tiap2 kali jumpa itu jelah menda yg dorang nk ckp =.='

mcm takde menda lain nk ckp tau!!
heee ha ah br je bli smlm..tgh godek2 lg ni..x pro lg nk buat vid..tp kitaorng try jelah..huhu..

Nor Zilla Sensei said...

ni bab2 concern ni kaum pompuan mmg laju la.. haha..xle lebih dr org lain cikit.. mmg pernah kena pun

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nor Zilla :

kannnn...kite pn selalu kene :(

haz said...

sabr je la kan.. dh fizikal kte mcm tu, nk wat cne.. diorg septotnye trima kte seadanya kan. xptot kritik sesuka hati je. huhu

chaiyok2~ hihi. btw thanks taw ida for the gifts!x expect pn ade benda lain.. thankss taw.. haz suka sgt3 >.< n minyk wangi tu wangiiii! suke bau dia~ ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

sama2..heee alhamdullilah kitaorng happy kalau haz suke..heee mmg kitaorng dh plan nk bg korang gifts sume..nanti kitaorng updated pasal iftar kite tu semua..hee nga tunggu iena blk dr kelas bawa sim card :D

haz said...

suke sgt2! thanks again. heheh =')

yeay! kitrg pn tggu korg update pasl iftar tu dl, then bru kitrg buat. hikhik ^^

lg satu ida nk taw x.. haz br je mkn muffin tu.. lupe yg haz letk dlm beg. selmt elok dimkn lg. hahaha xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

sama2..ha yeke? hehe kite blm makan lg >.<"

sok simpan glm fridge je...pavlova yg kit bawa balik je habis..letak je kat meja..kejap je family habiskan..haha..mmg fav family kalau bab2 pavlova ni :p

haz said...

yeke? haha. tu la.. besst la pavlova tuu~ byk strawberry lak tu..<3

kalau family haz lak sebaliknye. diorg kurang skit bab2 benda2 manis ni. kalau mak hazkn, dia suka buat puding caramel tp x ske makn sgt.

haz je yg suke mkn benda2 mcm ni. then haz la jdi mangse kne hbeskn semuanye. haha

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

ooo yeke..beznyaaa! kalau mcm tu blh mkn sebanyak-banyaknyelah! hihi :p

rini kite ngidam pavlova lagi..aiyayayai teruklah kite ni! nk ngidam menda2 yg ssh nk dpt je >.<"

haz said...

taw xpee.. heheh

haha. ida try la buat pavlova pulak. mintk resepi kt fadhila.. hikhik

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

insyallah one day ida nk try wat sendiri..blh mkn bila2 yg kite nk kan?
takyah beli2 dh..sng ^_^

haz xnk try buat ke?

haz said...

tu la.. nanti bila kite nk mkn je tros booleh buat sendri kn. x pyh sush2 nk bli lg. hee

nk jugak~ haz pn memg ske buat dessert ni..tbe2 mcm nk buat mase rye nanti. eceh. haha

abby said...

betul tu ida, kalau org tu syg kita, dia akan terima kita seadanya..
kdg2 org ni tanya sekadar nk berbasa-basi je, hehe.. yg x best tu bila memandai ckp mcm2 ttg fizikal kita..
percayalh, soalan2 camni mmg xkan abis.. kalau dh kawin ada anak pun, nanti org tanya lagi bila nak tambah, huhu..
ok, nanti akak pun nk seyum lh bila org tanya soklan2 terlebih prihatin ni mcm ida buat :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Haz :

wah raya dgn pavlova bez tuuuuuuuuu!
jelezzz!! nk jugakkkk >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

abby :

kan2...die takkan nk ubah kite itu dan ini..kalau skrng die boleh terima kita seadanya..insyallah kalau one day kite dh beranak..tertembam sikit ke..mesti die blh terima kite kan?

kalau sekarang pn die tak boleh terima..mcmane kalau dh kawen nanti yer tak?

kecantikan tu takkan kekal...kn akak kan? :)

haz said...

insyaallah kalau haz rajin nanti haz buat la. haha

resepi pn dh ada. br google td. hikhik xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

wah beznyaaaaaa...nanti sharelah kat blog..blh kite tgk :)

haz said...

boleh2~ heheh selmt berbuka ye ida ^^

haz pn abc dh nie. haha xD

Ana Farhana said...

wahhhh ! nampknye korg suka sgt2 dgn pavlova ye.. senang je.. kalau mcm tu nnt tiap2 mggu la kte sent kt uma ida :P

tak sabar nak tunggu entry tutorial mask, vdeo dgn iftar tuu :D:D

ehh, nnt buat la event lg,. beraya kt uma ida pulak ke kan hehehe

Ana Farhana said...

wahhhh ! nampknye korg suka sgt2 dgn pavlova ye.. senang je.. kalau mcm tu nnt tiap2 mggu la kte sent kt uma ida :P

tak sabar nak tunggu entry tutorial mask, vdeo dgn iftar tuu :D:D

ehh, nnt buat la event lg,. beraya kt uma ida pulak ke kan hehehe

Eyesha Zaidin said...

Hai ida ,iena. .
Sernk jumpa aritu :-)
Ya. .memang soalan yg x patot di tanya memg buat kt rasa sentap sambil tersenyum sumbng.pas2 dgn volume pertanyaan yg tgi dpn org ramai. .aiyo. . .haha. .bolh bygkn x?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla :

haha..boleh2 dialu-alukan..hikhik :p
insyallah..vid tu tak buat skrng kot..tp utk mask & iftar tu dalm rini atau esok :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sha :

kite boleh bayangkan! sbb kite selalu knee mcm tu!!! ;( sedih btl!

dilladoodledat said...

mmggggg , time i kurus suruh i makan time i berisi suh i diet , ape2 jela org cmtu heheh asik komplen org je ... ah soklan kawin tu haishh tak suka jugak . mcm pointless gila :P

hihi betulll rakyat kita mmg concern sgt sgttt