Monday, October 29, 2012

You are special, yes you

"You are a beautiful soul … Amazing in your own way, It maybe your eyes, your smile, your laugh, your inner glow … Everyone of us has a quality some one else admires!"



Ayat pembukaan ni nampak macam simple, and pujian yang indah..tapi bagi Ida ia sangat mendalam maknanya. Kenapa Ida kata macam tu? sebab Ida selalu dapat komen atau dengar ayat macam ni baik dari kawan Ida ataupun dari orang yang Ida tak kenal. Nak tahu ayat apa yang selalu kita dengar? 

Cik A : 'kak Ida cantiklah, kite suke tengok!
Ida   :  Thank you awak pun cantik juga :)
Cik A :  takdelah, kite tak cantik macam awak!

kita sebenarnya paling tak suka bila orang balas macam tu, tahu kenapa? sebab bagi Ida setiap orang pasti ada kecantikan tersendiri! bagi Ida semua insan adalah istimewa!!! 

JANGAN SESEKALI memandang rendah dekat diri sendiri! please bersyukur dan sayang diri anda! tak salah kalau sesekali kita pandang cermin dan kata "alhamdullilah  aku nampak cantik hari ni" tak kisahlah apa pandangan  orang, tapi yang penting di mata kita..kita cantik!

mungkin ada yang berkata kita ni 'jenis nak syok sendiri' sebab memuji diri sendiri, tapi kalau kita nak tunggu pujian dari orang..hmmph..susahlah kita nak dapat kan? kadang-kadang kita takkan tahu pujian tu benar-benar ikhlas ataupun tidak.

Ida pun kadang-kadang terleka dan terlupa..dan seringkali mengungkap ayat yang macam orang selalu kata kat Ida " takdelah, kite tak cantik macam awak!" 

Ida sepatutnya bersyukur dengan diri Ida, and Ida nak orang lain pun rasa macam tu juga. Mesti ada yang hairan, and kata ' Ida kan dah cantik, kenapa cakap macam tu?'

hmmph..sebab Ida adalah manusia biasa juga..sama macam korang, yang kadang2 akan rasa perasaan macam ni : perasaan 'tak selamat' 'rendah diri' ataupun rasa 'aku tak hebat' 

sebenarnya kalau kita terlalu mendengar sisi hati kite yang lain..yang suka mengungkapkan kata-kata macam tu, boleh buat kita jadi 'insan yang tak tahu bersyukur"! nauzibillah! and yang paling Ida takut..ialah apabila kita terlalu rasa nak sangat 'ubah diri kita" 

sayangnya kalau kita mengubah diri kita, semata-mata nak kelihatan cantik..nak kelihatan hebat. Kenapa tak cukup hebatkah ciptaan yang maha esa? mungkin kelebihan orang lain dan kecantikan orang lain tu takde dekat kita, tapi percayalah setiap manusia dilahirkan dengan kelebihannya yang tersendiri :") 

ada satu gambar Ida nak kongsi dengan semua : 



jadi sayanngilah wajah korang :')  setiap kejadian dan ciptaannya pasti ada hikmah tersendiri...

itu je Ida nak kongsikan hari ni dengan korang semua..taknaklah bebel lama-lama takut semua jadi bosan baca entry Ida..huhu dahlah jarang update kan? lepas tu asyik nak membebel2 nanti korang bosan pulak dengan Ida..hihi :p 

oh ya Ida nak share juga lagu maher zain ni..sesuai untuk orang yang nak kuatkan semangat :")


ikhlas dari 



20 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum,
sedih je sheila baca apa yg buku tu tulis. tapi betullah, tanpa sedar suatu hari nanti bila kita dah tua. kita akan rindukan wajah mak ayah kita :(

ascil.punye.lah said...

kita pun selalu rasa cemtu.low self esteem kadang kadang.tapi,betul kata ida.bukan ke Allah dah bagi yang terbaik untuk setiap hamba hambaNya,maka bersyukurlah wahai asilah.hehehe.

haz said...

idaaa npe tulisan kt atas tu tibe2 font jd kecik? hihi

yupp.. stuju sgt ngn kate2 ida tu.. haz pn kdg2 terbuat gak mcm tu. hee

n bersukurla dgn ape yg kte ade kn.. stiap drpd kte ade keuniknnye n kecantikan in our own way kan! ^^

haz pn bile tengok cermin puji dri sendri cantik dgn buat muka bjet comel. hahahha! XD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sheila - betul :')

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ascil - yup betul..bersyukur seadannya :')

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - hahaha samalah kt! Ida pn kadang2 buat juga muke bajet comel kat dpn cermin..hihihi..oh Ida dah betulkan dh ;)

haz said...

yayy ade geng! haha =P

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - haha yes ada geng! yayy! :p

IEQAH said...

bersetuju dgn ida.. setiap org ada cntiknye yg tuhan bagi kan :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah - btl2 :')

ciksengeh :D said...

salam . betul cakap akak ! setuju sangat .. semua orang ada kelebihan sndiri .. kite kene bersyukur ats setiap kejadian Dia kan ?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

cikssengeh - betul.. :')

Nadia Azira said...

sokong walaupun kdg2 nadia pun buat jugak..hehe...

tp nadia percaya yg setiap org ade cantiknya...mgkin tang muka, akhlak, personaliti, akal fikiran...Allah itu adil~ =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nadia Azira :

betul tu..ALLAH tu maha adil, mungkin orang lain nampak cantik di luar tapi kite tak tahu ujian yang ALLAH berikan padanya,. setiap manusia itu takde yang sempurna. Setiap kelebihan pasti ada kekurangan :')

Sabar said...

Setuju gak ngan Ida,at least balas 'terima kasih' instead of 'takdelah, kite tak cantik macam awak',kan Ida?hehe..

Ida,Sabar da baca cerita Ida harini kat MEGA utusan.minat komik jepun rupanya..

Ana Farhana said...

we are special in different way ^^

means, all the way in our life, we carry our parents..

that is, our face.. our behaviour

tak semua, tp maybe sikit2 la. hehe.

huu, sometimes, we get tired of life because of the surrounding. people like to judge physical appearance and state the obvious.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sabar - yup betul..cakap 'terima kasih' pn dah ok sangat. hehe sabar baca? hehe :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla - x dinafikan tu..sbb tu kite kne tanamkan diri dengan sifat syukur..supaya kt x tergugat dengan ujian2 yg orang lain beri kat kt :')

Ana Farhana said...

hrp terus kuat..

*tahniah idaa!~ kte dah bli utusan, hihi :))

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla -insyallah fadhilla boleh..:')