Tuesday, September 4, 2012

Tak semua cantik itu sempurna

Hmm..tajuk kali ni mesti ramai yang setuju dgn apa yang Ida nak katakan...dengan tajuk pun kite mesti dah boleh agak apa isinya kan,kan?

betul tak?

kite selalu salah anggap terhadap orang 'cantik.. ataupun kite akan membuat tafsiran secara melulu kepada orang2 yang kita rasakan 'cantik'...selalunya orang2 yang dipandang 'cantik' di mata umum ni selalu ditafsirkan bahawa hidup die sangat 'superb'..masalahnya superb ke?

bila tafsiran jenis macam tu dh dibuat..mulalah kita akan membuat anggapan macam2 terhadap orang tu.....tak kurang juga dengan istilah 'kecewa' yang akan dikatakan oleh peminat2 si 'cantik' tadi..

apa istilah kecewa yang Ida maksudkan tadi?

ok macam ni..kalau kite mendekati seseorang kerana die 'cantik' ..dan bila kite dah mule kenal die..masuk dalam hidup die..kite akan lihat..kehidupannya yang 'sebenar' yang bukan hanya cantik seperti canvas lukisan..tapi lebih kepada suasana realiti kehidupan...faham tak maksud yang cuba Ida sampaikan ni?

Ida ingat lagi dulu...sewaktu Ida sekolah menengah..orang selalu salah tafsir bahawa Ida ni anak orang 'kaya'..tak tahu dari mana anggapan tu dorang blh dapat..Ida pun takde Idea..padahal beg2 sekolah ke..ataupun makanan ke..takdelah Ida makan yang 'mahal2' tapi yang biasa2 je kot....

Ida ingat lagi..bila Ida jemput salah sorang kawan Ida..yang nak sangat tengok rumah Ida..jadi Ida pun jemputlah die..Ida ingatkan die memang nak hang out dekat rumah Ida..lepak2..have fun semua..rupanya esok hari kat sekolah..sibuk die canangkan kat kawan2 yang lain bahawa rumah Ida ni biasa sebenarnya and die sebenarnya bukan 'anak orang kaya'....

Ida senyum je..sikit pun tak terasa..sebab memang Ida tahu..itulah kehidupan Ida, and itulah realiti sebenar insan yang bernama Ida Mansor....apa kite perlu dengan kehidupan kite sebagai 'orang biasa'? betul tak? bukannya kite buat menda tak elok :)


kalau korang nak tahu..sebenarnyakan...kehidupan  kitaorng sebagai part time and now full time modelling ni..takdelah hebat mana..hebat dekat gambar je..lepas shoot baliklah balik pada kehidupan asal..

lepas dh buang mekap sume..akan terpampanglah muke kite..muke sebenar kite yang biasaaaaaaaa je..biasaaaaaaa sangat2!!

and itulah yang kitaorang rasa..yes kami MEMANG ORANG BIASA...and saya tak malu mengaku saya hanya orang biasa!

kalau korang nak tahu lebih lagi kan..sebenarnya masa Ida kecik2 dulu....Ida sebenarnya ade masalah  dengan gagap..mesti korang tak percaya kan?

oh yes! memang Ida alami masalah gagap yang teruk masa dulu tau!, sampai mak Ida bawa Ida jumpa doktor pakar kanak2 untuk bantu Ida bercakap!. Teruk tak teruk tu? and sebenarnya masalah gagap ni takkan boleh LUPUS atau hilang dari kite mcm tu jee...dia akan kekal kat diri kite sampai bile2! cuma bezanya..kite kena pandai kawal gagap kite tu..

macam Ida...gagap Ida tu dapat dikawal sebab masa kecik2 dh bawa jumpa doktor..kalau tak...hancusslah bila Ida cakap..berterabur gilerlah kan....kawan2 Ida yang masa kecik2 dulu tu.. selalu ejek Ida gagap....ah..tu dh tak jadi  pada Ida..tak heranlah takat usik2 mcm tu :)

selalunya gagap Ida ni muncul bila Ida NERVOUS , TAKUT , atau terlalu EXCITED!! ohhh...memang gagaplah Ida!! nak buat macamana...susah nak hilangkan penyakit ni =.=' cuma kalau nak kawal..Ida perlu banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkan bertenang before nak cakap!

xleh nervous..kalau tak..memang K.O lah alamatnya! haha..tapi Ida tak bpe kisah sangat..sbb dengan gagap Ida ni boleh buat orang ketawa..haha sekali sekale bagi orang ketawa pun bez jugak apa..dapatlah sikit pahala sbb buat orang happy kan?.. ..haha  :p

iyelah bukan senang kan nk dapat pahala..yer tak? :pp


oh ya selain gagap ni kan..Ida sebenarnya kalau keluar kan..tak pakai mekap pun!! comot je muka! dengan spek yg membuatkan Ida ala2 budak nerd..and tudung bawal  yang kosong..uh..memang membuatkan Ida kelihatan tak menarik langsung! orang pun tak nak pandang  kite tau! >.<"

tapiiiiiii....Ida memang hargai giler kawan2 Ida yang boleh terima Ida seadanyaaa....kebanyakannya kawan2 sekolah Idalah kan...dorang dah tau sangat dah macama rupa Ida & Iena waktu form1 lagi sampailah sekarang!!

thank you sebab terima kite seadanyaaa....and tak lupe juga kat kawan2 kite yang pernah nampak kite waktu comot..waktu selekeh2..and still nak kawan dgn kite..maseh juga tau..sebab sudi kawan dgn kite :')

setakat ni..takde lagi lelaki yang Ida rasakan boleh terima kehidupan Ida sebenarnya..and diri Ida sebenarnya..and sebab tulah Ida rasa ade Iena dah cukup untuk Ida buat masa ni..Ida bahagia.....bahagia dgn apa yang Ida ade sekarang.....

manusia perlu belajar bersyukur tahu? jangan nak ngado2 nak frust2 sebab takde boyfie bagai..alahai..manusia tak suke tengok orang mcm tu..apatah lagi ALLAH tau...bersyukur je lebih baik! insyallah ALLAH pasti akan beri kite sedikit kebahagiaan..kene belajar terima apa yang diberi olehnya..baik yg kite tak suke ataupun yg kite suke :)

*tapi kalau dapat rezeki yang kite suke lebih banyak..adoiii..memang bahagialah kite kan?* :p

oh ye..kat sini..kite nak tanya korang sekalilahkan..kalau kitaorng buat tuto mekap kan..mekap macamana yang korang suke? and mekap macamana yang  korang nk bealjar?

ha senanglah sikit kerja kitaorng nk buat nanti kalau korang dh bgtau....huhu harap2 korang bgtaulah yer kat komen kite ni....

oklah terpanjanglah pulak entry kali ni..baik Ida stop dulu..nk rushing balik pun kejap lagi..oklah tu jee..
tata tc semua..jumpa lagi di next entry yg akan datang yerp ^_^

byeeeeee...
*sambil bagi flying kiss,,sapa lambat tangkap kiss die tak dapat kiss!, haa tangkap cepat2 tau!! keke :p*


p/s : kiss ni khas ditujukan utk kaum perempuan je, lelaki takleh! haram tahu! miahahahaha...jgn jelez yer kaum adam! :p

babai semua..*bpe byk kali nk bai daaaa* =.='




43 comments:

Nadia Azira said...

betul tu, makin nadia banyak berkawan, makin faham sikap manusia yang berbagai ragam ni...

tapi nadia percaya, setiap orang ada rezeki, kelebihan & kekurangan masing-masing...

btw, nadia suka nak tgk tuto make up yang natural yang boleh pakai hari-hari... =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nadia :

betul2..setiap orang pasti ade kelebihan & rezeki masing2..

ooo..kite pn suke natural mekap :)

ikan bilis said...

penat lah baca ummmmmm

hehe mekasih bg kiss. skenye (xmalu)

Ana Farhana said...

ida.. suka entry nih ! korg ni bgus laa.. suka3. tak mcm sstgh org yg lain bile dikenali, korg very humble :) kimslm kt iena.. hihi garang :P

ckp pasal topik ni, sbb tu kita sendri tak da minat gila2 ( obses ) kat mana-mana artis. bg kte, diorg pon manusia biasa jugk.. cuma bile buat silap sikit kecoh satu dunia, sedgkn org yg x pnh msuk tv nih pon x jauh beza ngn diorg ^_^

btw, suka la kwn dgn korg.. korg jujur & x meletakkan diri korg pd level tertentu. sgt humble.. suka la org mcm ni :D seriuss, ni jujur tauu.. xde bodek2 la ^_^

btw,. kte pon teringin nk tau tuto make up natural.yg boleh pkai kt mana2 je, mcm nk g jln2 ke.. ape2 la kn yg jenis simple.. sng jugk nk cuci.. hihihihi

haz said...

haz pn setuju.. and sama gak situasi macam korang. (bukan tang cantik tu sbb haz x cantik pn. hihi)sampai sekarang org ingt haz ni anak org kaya. nak ajak dtg rumh pn segan sbb takut nanti diorg kata macam yg ida kena tula. rumh apartment kan. mne la besar sgt.

maybe sebab haz suka pakai benda2 yang cantik n beli brg2 yg kadg2 org akan ingat mahal tp sbnrnye murah je. barg tiruan la katakan! haha tp semua yg haz beli tu gune duit sendiri. hasil dr keje part time bila cti sem. xlupa jugak duit ptptn. hahah! teruk btul. haz ni mmg boros skit. >.<'

tp sbnrnye fmily haz biasa sangat2. semuanya cukup2 makan je. tmbh lg ada mak haz je untk sara kitorag. sbb dh bercerai ngn ayh mse haz kecik lagi. selmt skrg ni tggl haz je yg msh blaja. hukhuk

and haz pn ada kekurangan jgak. sbb haz ada gigi rabbit 2 batg yg besar. mase skolah rendh dl semua org ejek haz dgn pggiln gigi rabbit. sedih je taw.. sampai skrg haz rse mcm nk buat braces je. malu..huu

tapi tu la.. btol gak kte ida. kita perlu bersyukur dgn apa yg kita ada kan =') bf tu jauh sekaliii~ x men la bf kan. nk suami tros. haha

haa. untuk mekap lak. haz suka yg nampak natural n simple je. but menampkkn seri wajah tu skit. hihi sebelum tu lupa lak nak tangkap flying kiss ida. *tgkap kiss cept2* hihi

last but not least. sorryyy sgt2 sebb komen haz terpanjang sgt9! teringtkn nostalgia lama punya pasal la ni sampai x hingat dunia. hikhikhik >.<'


Mitsu Kizu Zie said...

Jodoh adalah masalah ghaib yang menjadi rahasia Allah, sebagai manusia hanya bisa berikhtiar dan berdo’a. Bagi muslimah yang belum mendapatkan jodoh jangan berputus asa, tetaplah berikhtiar dan berdo’a. Sudah menjadi janji Allah bahwa semua makhluknya akan berpasang-pasangan. Hanya Allah yang maha tahu kapan waktu yang tepat untuk jodoh kita masing-masing. Wallahu’alam ^^

IEQAH said...

ida & iena: ieqah sayangg korangg.. ieqah sukaa kawan dgn korang JUST the way you are..

betul tu sometimess org yg tak kenai kita selalu je buat tanggapan sendiri.. kangg nk komenn pepanjangg kang jdd satu entri pulak..

biasa itu lebihh indahh laa syg :)
korang cantik dalaman insyallah mmg cantik luaran :)

IFA Athirah said...

depa jeles dgn ida la tu ^_^

Sabar said...

hi Ida..selamat hari raya.
mcm tu la ragam manuasia. Sabar je la ek..
tang tuto make up tu mmg setuju sangat kalo yang natural.mudah nak pakai kan(>.<)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla :

tq for the compliment, maybe kitaorng jadi 'humble' sikit sebab kitaorng tak pandang diri kitaorng as model..but kitaorng pandang diri kitaorng sebagai 'manusia biasa' yang punya byk kekurangan..

kalau manusia tu terlalu memandang kelebihan yg ade pada dirinya..die akan bertambah 'ego' and rasa die 'hebat' dari yg lain..cume yg die x sedar..sebenarnya ramaiiiiiiiii lagi manusia yg lebih hebat dari mereka :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ikan bilis :

haha...:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :

takpe komen panjang..kite pn faham dgn situasi yg haz alami..uh well..kite pn mcm haz waktu kat sekolah menengah sampailah sekarang..

nak beli apa2 pn kitaorng beli sendiri..xmainlah mintak2 kat perents..mmg takkan dilayanlah kan..

maybe sbb tu kot orng salah tafsir ingt kt anak orang kaya..sbb blh beli macam2..

tp tulah..dorang memandang pada luaran..x kenal betul2..sbb tu jdnye mcm tu..

p.s : amboiii nk suami terus tuuu!! kawen t jgn lupe jemput! :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Mitsu Kizu Zie :

hurm...tahu :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

IEQAH :

tq sayang :')

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

IFA Athirah :

haha agaknye kot :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sabar :

selamat hari raya juga dear! yup2 make up natural mmg sng nk pakai g mana2 :)

haz said...

btol3.. nk beli ape2 semuanya guna duit sendiri.. huuu

ofkos! 4 tahun lagi yaa.. hahahha xD

Ana Farhana said...

yes yes yes.. tu mmg kelebihan korg.. keep it up.. support korg sllu x kire apa jua ecehhh hehe:))

** teringat swimming pool tu, rasa nak terjun je haritu dgn angin sepoi2 nye.. best2.haha :D

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

hAZ - KNN...samalah kite berdua ya :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

fadhilla - haha sapa suh ritu x bawa swimming suit! lau x dh blh terjun dh..hihi :p

haz said...

=)

btw kt rumh ida ada swimming pool eh? bestnye! kalau haz la tiap2 nk swimming kt sne. hihi

JuniorDesigner24 said...

I love the natural look makeup + easy to apply + cepat dilaksanakan...

nways. love this entry...

i`ll always look forward for ur becoming entries...

good luck!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - yup2 ada..tp only yg pakai swimming suit jer dibenarkan mandi..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

juniordesigner24 - inysallah..iena yg suka mekap2 t maybe ble kitaorg free akan try upload lebihb byk tutorial...

Ana Farhana said...

haha.. idaa niii.. mana nak tauuuu :P ingat aritu nk ajak terjun sekali.. hahaha

haz said...

korg slalu mandi sne x? hihi. haz pn suka mandi swimming pool kt putrajaya ni.yang asing gender la tp. n slumber dek je pkai legging n inner shirt. xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ana - lol..meh jom terjun sama2..hihi

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - lol..tuh biasalah..kat condo iena mostly byk cine jer yg ddk..so kalo dorang mandi swmimming pool pakai spender n biki jer..lg sexy tauuu..hahaha

haz said...

wahhhhh. cuci mata best ni. eh? hahahah xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

lol..eh ehe..amboi!! kemain haz..hihi

haz said...

gurau2 aje~~ kekekeke xD

Ana Farhana said...

ahahhaa... kelakarrr lahhh.adoiii. jom jomm kite p mandi sungai ramai2.. kt sg gabaii bessttt..cejukkk hehe

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz :)

fadhilla - kat mana tu? o.o?

Ana Farhana said...

dkt hulu langat hehe. minat x? klu suke jomla bulan 11 nnt ke.. hee :D

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

huuu tgk dulu mcmane yer fadhila sbb kite xde kenderaan :"(

Ana Farhana said...

hehe,, tu laa kan. lupe plak nk g sne xde ktm, lau kte ade lesen da bwk da :p

* ida iena busy ke? lame tak upate blog, fb pun senyap je.. rinduu plakkk ^_^

Nor Zilla Sensei said...

setiap orang ade kelebihan masing2. cuma perlu tunjuk kn dengan cara yg betul je. jika betul maka terserlah la kesempurnaan itu..

ok..flying kiss da sampi kt pipi zilla ni.hehe(tipu)

SuriaRashid said...

Ello gojes..suka suka suka dengan entry kali nie..anyway..kiter dah follow blog you both, jom la jengah blog kita suriarashid.blogspot.com. Nak sangat tulis pasal you both kat blog i.. Harap boleh bagi kerjasama..
Love you gojes!

SuriaRashid said...

Hellow gojes! Suka sangat entry kali ni..BTW, i dah follow you both..jom la jengah blog i di suriarashid.blogspot.com.
Hopefully you both dapat share experience sebagai model di blog i..Please join me ya!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla :

ha'ah bz >.<" huwaa..penat ni! rini pn byk gila keje kne buat :(

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nor Zilla :

betul2..Ida setuju..setiap orng pasti ade kelebihan masing2...waaahhh zilla dpt flying kiss kite? *tertipu suda :p*

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Suria Rashid :

ok nanti kami follow ur blog ya...blh je kitaorng lg berbesar hati kalau suria nk buat entry tntng kitaorng. Terharu ni :')

Yana Aina said...

setuju sgt !! heheh baru follow cni ^^