Monday, June 24, 2013

Hey Single ladies!

Uit tajuk entry kali ni khas untuk all single ladies out there tau. So korang yang masiH single a.k.a available ni ,memang wajib baca entry kita ni kali ni. Wajib tau! eceh,...dah main wajib-wajib la pulak. Nak teruskan bacaan pun boleh, tak nak pun boleh. Tapi rugilah nanti kalau tak baca..ekekekeke :p

selalunya bila kita yang masih single a.k.a available soalan cepumas yang suka gila ditanya bila jumpa kawan2 lama kat majlis kahwen ke atau kat mana-manalah kan, mesti dorang wajib tanya soalan macam kat bawah ni..


korang pernah tak kena tanya dengan soalan macam kat atas tu? sama tak soalan dorang? uh well kalau tak sebijik samapun mesti lebih kurang kan,kan,kan?

apa kau ingat hidup single ni pathethic sangat ke? cik bajet2 hot sekali tak tau ke hidup single kitaorng ni ROCK sebenarnya!

tak caya ke hidup single ni ROCK?

bagi Ida, orang yang TAK PERCAYA hidup single ni ROCK adalah orang yang TERLALU bergantung harap kebahagiaanya datang DARIPADA seorang LELAKI!!

hey!!! kebahagaiaan hidup ni sebenarnya bukan bergantung hanya pada 1 perkara  tau. U girls patut tahu yang kebahagiaan ni bukan hanya pada status girlfriends korang tu je tau. Kalau tak caya pergi try google..search happines. Mesti banyak gila  keluar quote tentang happines atau gambar yang happy2 akan keluar. See..kebahagiaan bukan hanya bergantung pada status GIRLFRIEND je!!!



cuba korang tengok pula kat gambar ni? korang dapat rasa tak percikan kebahagiaan dalam gambar ni? kalau tak dapat rasa then korang tengah menipu diri sendirilah....huhuhuhu..

sesetengah manusia single sebab mereka MASIH BERUSAHA untuk memberi kebahagiaan pada KELUARGA dia. Bagi mereka keluarga adalah segala-galanya. Memberi kebahagiaan pada mereka samalah macam kita memberi kebahagiaan pada diri sendiri. And sesetengah mereka yang single ni, terlalu fokus dalam membina kehidupan tanpa memikirkan untuk mencari insan lain untuk memberi sinar bahagia!

okayyy..mungkin korang akan kata, tak semestinya kapel tak boleh bagi kebahagiaan kat family kita? and tak semestinya kapel tu kita tak pentingkan kebajikan atau kebahagiaan family kita kan?

ok,,ok..TRUE! tak nafikan apa yang korang kata tu betul. Tapi bagi Ida yang mungkin berfikiran cetek ni. Yang hanya Ida boleh bayangkan dan fikirkan adalah 1 je. 

'Kalau parents sendiripun kita tak boleh nak beri duit yang syiok tiap2 bulan kat dorang, macamana kita sampai hati nak habiskan duit banyak2 kat orang yang kita TIADA - pun ikatan yang SAH'?

i dont know..lain orang lain fikirannya kan? bagi Ida, jika KORANG MAMPU berhabis duit ribu riban beli hadiah mahal2 untuk boipren korang PASTIKAN korang mampu belikan parents korang benda yang sama!

dan untuk Ida dan para single ladies yang masih tercungap-cungap nak membina kerjaya ni, memang susahlah nak ada hubungan dengan mana2 lelaki kan? dah diri sendiri tak terjaga nak jaga orang lain gimana?

hohoho..mesti ada pulak lelaki yang jawab 'tak perlu jaga kitaorang, kitaorang akan jaga u'oll gitew..."

wah ayat..manis giler! macam gula-gula marshmallow *kita suka marshmallow sebab tu guna ayat gula2 marshmallow..hikhiks*


tengok! memang tempting kat marshmallow ni? samalah macam ayat2 manis si jejaka kat luar sana tau!

tapi u'oll..tak semua perempuan ni suka ayat2 manis. Orang macam saya ni TAK SUKA dah benda2 manis cenggini, nanti boleh kne diabetes giteewwwww...hikhiks :p


sekarang kita suka menunggu je, sebab? 
*probably yang masih single pun fikir sama cam kite kot? maybelaaa*



mesti ada yang tertanya-tanya kenapa nak dok menunggu kalau dah ada yang offer nak jd special boipren? '

well here my is answer, i dont want a boifren but i want a husband. The one that can lead me to jannah and make me remember of him (ALLAH) everyday :) 



so here im waiting for my IMAM, insyallah once i ready to accept comitment as a wife baru masa tu kot Ida akan fikir dan menimbangkan untuk ada hubungan yang boleh membawa kita ke alam perkahwinan. Mungkin ramai yang fikir Ida kolot..tapi memang Ida TAK NAK kapel. 

sebab Ida percaya kalau kita cintakan seseorang tu KERANA ALLAH, insyallah ALLAH akan beri seseorang yang CINTAKAN kita seadanya. 


Di sini Ida sertakan doa cepat dapat jodoh untuk mereka yang mahu cepat mendirikan rumah tangga, doa Ida untuk anda semua. Semoga kalian dapat jodoh imam2 kalian yang terbaik dan semoga hidup kalian diberkati oleh-NYA.



amalkanlah, mana tahu cepat dapat jodoh?
 *my mum pun dah sibok2 cari doa cepat dapat jodoh untuk kita =.=' * 

dan bagi yang baru putus cinta, Ida tak lupa pada u'olls juga tau..ni doa untuk korang juga ya. Semoga kalian tabah dalam menghadapi dugaannya :)


and dont forget, alway remember this... 


and..


so keep praying, and jangan putus asa ok kalau rasanya lambat dapat jodoh tu? :) 

oh ya buat korang yang kapel tu, Ida tak cakap kapel tu elok. Cuma cara pemikiran kita sahaja yang berbeza. And buat korang yang tengah2 berbahagia dengan si dia tersayang, Ida doakan korang cepat2 kahwin ya. Pastu jangan lupa jemput kite!! hehe.. 


akhir sekali dari kita : 






32 comments:

Asyik Izas said...

Bercinta dan serius bkn prkara yg mudah jd perlu lebih berhati2 dlm memilih..♥

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

agree with u @Asyik Izas :)

TeTerBanG said...

kak ida, sy sgt2 brsetuju ngan entry ni, ngan apa yg kak ida ckp. sy pon x kapel n sebolehnya x mao kapel. mcm kak ida ckp, sy pon cari sorang husband, bukannya pakwe. :D

tp, sy mengaku kdg2 tu, trdetik jgak n iman kdg2 tergoyah jugak bila tgk kwan2 berkapel. nmpak loving, caring, sweet. hee~ tp, sy percaya n yakin yg mmg Allah swt dh tetapkan jodoh utk kita. so, sy sdaya upaya than diri x mahu pegang title "makwe orang". biar org kata kita kolot, tp kita tahu jodoh kita, kbhagiaan kita akn dtg pd waktu yg Allah dh tetapkan. n yg penting, kita/diri sndiri perlu selalu berusaha utk jd yg trbaik, solehah tuk dpatkan jodoh yg soleh :)

btw kak ida, smoga kak ida bertemu jodoh yg soleh. kalu kawen nnti, jemput sy tau. hehhe :D

sory kak ida. sy komen panjang sgt. hihi..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Taterbag :

YA Allah..TAK SANGKA kita sama rupanya!!!

kann..kadang2 tu terdetik jugalah, Tapi kita yakin je dgn perancangan ALLAH insyallah kalau ada jodoh utk kita tu adlah kn :)

semoga awak bertemu jodoh yg soleh juga. Amin..

kawen? haha lambat lagilah kot..kuikui..

Sabar said...

i like..jodoh akan tiba bila kita dah sedia dan ready..(^o^)

haz said...

setuju infinity dgn ida. macam mne kte hidp tanpa bf? kalau btol lah ade org yg tnye mcm tu mmg kesian la kn die. bf tu la yg pembawa maksiat. mintak dijauhkannn~ >.<

kte pn same ida. slalu org tnye n x percya yg kte xde bf. pelik sgt ke kn kalau xde bf? adeehh. org nk suami bukn bf. mmg la kadg2 tu mcm rse sunyi je hidupkn.. tp berkt kesabrn nanti, insyaAllah Allah dah sediakn yg terbaik untuk kte.. just wait n see. hee ^^

nia_cheroniah said...

I've experienced both hidup single dan couple. dapat bezakan camne hidup single dan camne couple. And u're 100% right. hidup single tak semestinya tak happy. Kebahagiaan tu dtg dr Allah, kita sbg manusia hanya perlu berusaha cari kebahagiaan tu. Tapi bila Dia dah hantar someone dlm hidup kita,jgn kita menolak smata-mata kita dh rasa happy hidup single pulak. Setiap manusia dicipta berpasangan. Baik atau buruk, anggap je si dia yg dtg tu sbg penguji iman kita dan kita hanya mampu berusaha dan bersabar. Selebihnya tawakal padaNya. Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sabar : kannnnnnnnnnn :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - yup betullllllllllllll :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

nia_cheroniah : nice said dear! :)

Ana Farhana said...

amboiiii ida... kemain diee... hehehe

tapi mmg kita setuju lah dgn entry nih.

pelik, kenapa org x percaya bile xde bf.. wajib ke kena ada bf haha

Twins said...

dialog yg ckp "ko memilih sgt ke?"
sama macam kawan saya yg lain2
kadang2 saya balas je ckp "pilihan pun takde mcm mana nak pilih?"
serious sakit hati bila kawan sendiri ckp mcm tu.saya ada seorang kawan kalau dia on call dgn boyfriend punya lembut suara tapi bila mak dia yg call siap tengking2 lagi, intonansi tak pernah lembut.nauzubillah.

sekarang ni saya fikir baik kawen terus je dari ber couple bertahun tahun tak kawen pun jugak.

P/s: saya doakan kita semua dapat jodoh yang baik :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Kannn....itulah ramai yg pelik bon ajaib. Entah kenapackt x rasa pn mcm wajib je ada boipren pn >. <

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Itulah..sbb konsep kapel tu dh salah. Bila kta sayang manusia lain melebihi Allah tu yg terjadi. X slhh berkapel tu tp kne berpada2. Syng pada yg halal mcm parents kt tu blh baik ;)

Encik Belemoih said...

ohsemm la kak ida :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Tq :)

Munirah Rafiuddin said...

btoi2...sy stuju...time sy dl pun, bila tgk org syok bcinta, hati ni teringin tp alhamdulillah DIA dgr doa sy utk bsabar dl...kejar blaja & cita2..bl sy dh sedia sepnuhnya utk bcinta & bkawen, DIA trs kurnia'n seorg lelaki & kini sah mjadi suami sy!!!
Percaya pada jodoh & takdir kita...

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Bro Framestone said...

Bro xde bf, ok je boleh hidup...

Tak de isteri je rasanya x sanggup hidup sekarang.

Tak kan nak dok rumah besar tapi dok sensorang.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Munirah : alhamdullilah happy for u. Semoga rumah tangga Munirah diberkati dan berkekalan hingga akhir ayat. Amin :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Bro :)

siti nur syuhada said...

Samalah kita. Bila tengok orang lain seronok ada pakwe, kita pun rasa macam nak. Tapi sebenarnya kita lebih beruntung sbb tak pernah berkongsi kasih dengan lelaki lain yang belum pasti menjadi jodoh kita. Senang cerita simpan je hati tu untuk suami ye tak? Hihi.
Kadang2 kita tak tahu, orang yang ada pakwe pun kadang2 mesti jealous tengok kita yang bahagia single ni kan?

Encik Belemoih said...

akak ada any tips x utk mrawat hati..??

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Betul tu...jgn gundah gulana dgn status single. Jika Allah dj tetapkn jodoh kita, insyallah tak kemanalah jodoh kt tu. Yg penting letakkan kepercayaan kt tu pada Allah. Dialah sebaik-baik perancang dan pemberi rezeki utk kt semua :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Tips? X surelah..to maybe blh kot nnti sis kongsikan sikit2 kat blog? Tp xtaula berkesan ke x utk semua orng.... huhuhu..

radin fadli said...

Cinta itu, boleh diumpamakan bagai makan, sambal belacan, walau pedas sehingga mengalir air mata,masih mahu di makan juaaaaaaa

yutaka said...

as salam. tajuk yang menarik tetapi tidak menarik bila orang bertanya mengenai bf or gf.

sebenarnya hendak mencari bf itu mudah. tetapi hendak mencari suami yang boleh membawa ke jannah itu sukar.

tetapi pemilihan suami itu bermula daripada pencarian kawan lelaki aka boypren. Jadi berhati-hatilah di dalam mencari kawan lelaki.

tetapi zaman sekarang, lelaki semakin susut bilangannya kerana bilangan wanita begitu ramai. Jadi search and scan properly. gunakan antivirus yang hebat :D

semoga berjumpa dengan suami yang boleh membawa ke jannah. because a man is a leader.

lillyashiqin said...

thanks kak ida. :) may Allah bless you. cari seorang imam yg bleh bawak smpai Jannah, bukannya seorang pakwe.

Siti Nadiah said...

I setuju !! Jgn bergantung kepada kebahagian pada boifren skrg. bagi nad hidup single dpt membimbing kita menjadi lebih dewasa.

Alhamdulilah, apabila hidup single kita dpt mematangkan diri sndiri, tak m'yusahkan org lain & sentiasa yakin kita pasti boleh buat ! Semangat & sokongan dr keluarga pun dah cukup memadai bagi nad.

GO GO GO GIRLS ! Kita geng :)

faiz.zuhairi said...

u r so right !!!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Alhamdullilah suka tgk Siti fikir mcm tu. Chaiyok2!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

:)

kiki yumi said...

Hehe..tepat giler ida ade entry ni..hmmm..seronok baca dan semoga dimurahkan rejeki dan jodoh ida..huah huah huah..apepun part yg last tu..doa tu fuhh!nak buat tu kene ready..Soalnya sanggup ke tak.Apepun semuanya terpulang atas diri kita sendiri sebenarnya.Semoga Allah bukakan pintu hati saya dan kita untuk buat pilihan yang sewajarnya demi masa depan sendiri..wawawa! btw..thank entrinya..gratis bangat! Salam Ramadhan