Monday, June 18, 2012

Tak tahan ade resdung?

Assalamualaikum semua,

Kali ni Ida nak share something dengan korang. Ida ade masalah resdung sebeleum ni, tapi takdelah kronik macam sesetangah orang tu. Dua kali jumpa doktor..kali kedua baru ok..kirenya kali kedua tu barulah resdung Ida tu boleh dikawal. Kalau tak mau tiap2 pagi ida dok terbersin2.macam gambar kat bawah ni.=.='
Sapa yang kene resdung die taulah macamana seksanya bersin hari2 =.='. Haih lagi lau kne lap habuk lagilah teruk bersinnya! 




Jadi tak tahan dgn resdung, Ida pun mulalah cari insiatif nk  rawat resdung. Mula2 tu Ida pergi kat salon nk buat rawatan resdung. Kalau  pergi salon mesti buat rawatan lilin je betul tak? so Ida pun trylah..mula2 je ok pastu resdung tu datang balik..buat byk kali pun rawatan lilin pn tak works jugak! still bersih hari2..jadi Ida pn jumpalah doktor..doktor yg Ida jumpa ni memang fav Idalah!. Nama die doctor Guna   *hehe comel kn nama die? * :)

Sebab dari Ida kecik sampailah sekarang memang Ida jumpa die je! tak pernah silap bagi ubat, servis pun baik! plus die memang dh tau Ida sakit apa sume..*sebab medical record dah ade*..pernah nk try pergi jumpa doktor lain tapi doktor tu tak pandai pulak! bagi salah ubat sebab tulah sakit tak baik2! Jadi sejak tu memang tak nak dah tukar lain. Ida jumpa Dr.Guna je! senang lau jumpa die insyallah pastu mesti baik punya lah. 

Oh ya buat yang tak tau rawatan lilin tu apa ni Ida sertakan gambar rawatan lilin :


*Gambar : Ihsan google*

So waktu Ida jumpa Dr.Guna tu die tanyalah Ida ade bersin tiap2 pagi tak..allergic dgn habuk tak? ade cat tak..and bla bla bla...menda2 pasal resdunglah die tanya..so die pun bagi Ida ubat FLOMIST ni..die kata kalau pakai ni tiap2 malam insyallah resdung dah kurang. Lau bersin pun tak teruk macam dulu!. And paling besh die takde kesan -ve...huhu bagus kn macam tu? nak tengok ubat die macamana? 

Ni lah FLOMIST :


Tapi kita punya kotak die kaler biru bukan hijau macam dlaam gambar ni tau. 

So korang kalau resdung korang pakai ubat apa je? Ida dah selesa giler dgn Flomist je ni. Berkesan dan selamat. Tak yah dah nk bakar2 lilin bagai kat muka lagi senang! hehe :) 

Oh ya utk yang nak tau macamana ubat ni nak pakai, ubat ni die jenis spray tau..so korang je kne tekan spray tu kat hidung korang je. Senang dh spray setellah..takperlu pulak korang nk spray banyak2 kali! kang lain pulak yang jadinya..haha :p 

So sapa2 yang ade resdung jomlah share pengalaman resdung korang. Ida teringin nak tau jugak korang pakai ubat apa. K lah tu je entry kali ni..take care semua. :)

Assalamualaikum~ 

p/s - tentang contest insyallah tak lama lagi Ida update ya. Terima Kasih sudi baca :')

15 comments:

Aida Azryn said...

haha.. boleh geng dengan i la kan? i pon resdung.
1. tiap pagi memang xsah kalau xselsema
2.bersin kuat giler n xhenti2
3.alah makan udang+sotong+ketam
4. gatal hidung,rasa macam ada something yang gerak merata2 kat atas hidung.
5. mata akan bengkak, telinga kadang2 rasa gatal

dulu perna wat rawatan lilin 2 kali je. lepas tu buat masker herba(resdung). okay je la.. tapi kena pantang jugak bab makanan. kalau xpantang still jadi teruk balik resdung.

i ada ubat yg doktor kasi. dia kasi ubat mata (khas),kalau mata bengkak n ubat biji(resdung) aerius. mesti kena ada dua2 ni,kalau i nak bedal sotong+ketam+udang. HAHA! :p tetap jugak nak makan kan? selagi ada ubat,i berani je bedal tu semua.

sori terpanjang pulak komen. sekian.. >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

aida - beraninya u..x sakit ker mata bengkak2? adei..i xder pula allergic makanan..cuma i x leh sgt main2 ngan kucing..kalo bulu lebat lg abeslah..>.<' dhlah pecinta kucing neh =.='

oh..i dpt ubat neh jer...(g ada kat ats) berksean gler..skang i dh x bersin pagi2 dh..hehe..iena selalu kata i kejutkan die bgn pagi dengan bunyi bersin i =.='

Haeda Joo ♥ said...

akk betul ke org kate resdung boleh menyebabkan jerawat timbul?. Kita tak de resdung so kita tak bape nak tau sgt..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

some ppl ada yg akan timbul jerawat makankala sesetgh kes x kena pula..lain org lain juga effect nya apabaila kene resdung :)

Haeda Joo ♥ said...

akk kena tak masalah cm gitu. resdung ni kan kak leh hilang terus tak?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

x juga..ssh nk hilang terus..but main baik n pulih tuh bolehlah..resdung neh mcm asma juga..ssh nk pulih terus..

Anonymous said...

Mmm.. best juga blog u nie.. macam2 ada.. rasa nak buat reading ni la...

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Anonymous - tq..buatlah, nanti share link kat kite ya.

siti faridah said...

aida: dr guna 2 ape nama kliniknye??

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

klinik dr guna dekat setapak..

nadiatun liyana said...

mahal ta?

nadiatun liyana said...

mahal ta ubtnye?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

nadiatun :

tak surelah awak..ayah kite yg bayarkan time tu..jadi kita xtau berapa harganya..

sintek said...

i resdung xde lak sampai pagi2 bersin...jerawat adala tpi x banyak..law rasa gatal2 time nak demam..tu mmg x tahan gler.ada tu sampai hidung berdarah coz kuat sangat tenyeh..i nye resdung bengkak kat dalam hidung...nak bernafas pun sukar..dah macam2 ubat yg i try but satu pun x menjadi ag..skang try ubat yg spray kt dalam hidung lak..hopes berkesan kali ni...

Siti NurFaizah Abdullah said...

hai semua... resdung memang mendatangkan masalah.. jom singgah blog sy ada ada pelbagai produk shaklee iaitu set cadangan untuk resdug/ asthma/ alergic dll. In shaa allah ianya membantu. jemput ke blog sy ye snfaizah.blogspot.com