Wednesday, June 27, 2012

oh my english

aGak2 korang pernah x mempunyai pengalaman bahasa english yg buruk atau malu?


cuba korang baca dan lihat dan baca apa lirik kat bawah tuh..

lirik
Oh My English!
Oh My English!
Oh My English!

[Pre-Chorus]
Bahasa Inggeris tak tahu
Fikiran boleh buntu
Lidah pun jadi kelu
Menjadi kelu
Tolonglah aku
Oh My English!
Yeah! Yeah! Yeahhhh!

[Chorus]
Jom kita masuk kelas
Fikiran jadi cerdas
Syoknya tidak terbatas
Tidak terbatas
Jangan terlepas
Oh My English!
Oh My English!

Hello class is in session
Put your hands up if you have a question
Yeah! Kelas sudah bermula
Sila ambil nota kalau tak mahu lupa
Takkan kenal takkan cinta
Kalau tak mahu cuba
Bahasa kedua untuk kita semua
Siap sedia untuk menimba ilmu
Kalau tak mahu rugi
Jangan segan silu

[Ulang Pre-Chorus]
[Ulang Chorus]

In the class me and you
Mind your Ps and Qs
Cross your Ts dot the Is
Fokus hingga selesai
Practice makes perfect
Trust me its worth it
When you know how to word it
Believe me you’re going to love it

[Ulang Pre-Chorus]
[Ulang Chorus]

Raise your hands in the air
If you’re rocking with the best
Raise your hands in the air
If you’ve passed your English test

Raise your hands in the air
If you’re rocking with the best
Raise your hands in the air
If you’ve passed your English test

Rock rock rock rock
Rocking with the best
Rock rock rock rock
Passed your English test

Rock rock rock rock
Rocking with the best
Rock rock rock rock
Passed your English test

[Ulang Pre-Chorus]
[Ulang Chorus]

cuba tgk pula lirik yang iena besarkan ayatnya -

Bahasa Inggeris tak tahu
Fikiran boleh buntu
Lidah pun jadi kelu
Menjadi kelu
Tolonglah aku

agak2 korang pernah x rasa mcm  ni?

iena selalu rasa mcm neh....honestly iena kata..iena mmg x bape pandai english....kadang2 rasa malu pn ada kat diri neh..pernah satu kes iena ditegur oleh mamat orang putih neh..time tuh kat mall..time iena nk kene bayar tggu kat kaunter..tgk jer mamat org putih neh kat depan terus iena rasa mcm nk g kaunter sebelah..tp disebablan semua kenter sesak dan penuh...nak x nak terpaksalah g kaunter juga..diikutkan hati mmg nak blah jer..sbb iena mmg takut sgt kalo org putih tanya apa2 ker an..hehe..

tp..korang tau x apa jd?

dialog -
mamat org putih : banyak barang nk beli..selalu datang sini ker?
me - angguk2 (dengan terkejut besarnya just angguk2 laju2 sbb mamat org putih tuh tau ckp melayu..pastuh die just senyum jer..)

mamat org putih - neh tingkatan berapa neh? - 
me - satu..( sbb terkejut sgt org putih tuh tau ckp melayu..(padahal badan dh bsr mesti die terkjut ckp satu..takkan darjah satu pula kan?)

mamat org putih - die gelak dengan kuat tapi bersahaja sbb ( nk jaga hati iena ) lol...dia gelak sbb aku terkejut sgt..pastu sambil s eyum dia ckp, saya suka malaysia, sbb tuh i learn malay language..huhu..

me - dgn kagumnya aku angguk laju2 sbb kagum bercampur terkejut..pastu dia pn belah..blah2 sempat die lirik kat aku sambik gelak2 dan senyum jer pandang aku..agaknya sbb dia tau kowt aku takut die tegur aku awl2 time dekat2 degn kaunter tuh..sbb tuh die cuit2 bahu aku nk ckp bila tgk iena nk blah dr kaunter..hahaha..=.='

snyer kalo nk dikutkan banyak jer pengalaman memalukan..ada mcm2..tp x nak cerita..malulah..so yg ini paling ok kot iena rasa..so sbb tuh iena ceritakan..huhu..>.<'

kesimpulannya kalo malu kene belajar kan? yer x..

dalam family semua pandai cakap english..x ckiralah jumpa mamat somalia ker..arab ker..cambodia ker..mat saleh ker..semua leh confident jer ckp..but me? me the only one yg x pandai ckp n x dapat kuasai english dgn baik..disebabkab itu iena selalu kene buli dan kene ejak oleh adik iena yang form 3 tuh..( adik laki ) dia sgt pandai org layan bangsa asing yg selalu datang kat kedai pinting mak iena..dia selalu layan bangsa luar..cakap englsih pn bagus jer..dia ikut mcm akak iena ,mak ayah iena dan ida...iena jer x mcm tuh..kalo nampak bangsa luaR negara datang jer..confirm iena pecut larikan diri....>.<'
dan disebabkan iena asyik kene siatusi mcm neh jer..iena pun terfikr n tergerak hati nk ikut tabiat my family yg gemar baca buku english ( my eldest sys, my mom n ida )
 so disebabka itu..akhir tahun lepas iena start belajar2 baca buku english..alhamdulilah..english iena pn makin improve..makin faham bahasa english..rupanya boleh faham, juga baca buku english even tebal2 pn buku tu..english bukanlah teruk sgt..cuma xder keyakinan jer..blh faham..tp takut nk ckp >.<'

so neh lah buku2 yg iena baca

Once and Always - Judith McNaught

Almost Heaven - Judith McNaught
sorry gambar neh pecah sket >.<'
A Kingdom of Dreams - Judith McNaught

Whitney, My Love - Judith McNaught
paling iena suka cte smooth talking starnger by lisa kelypas...tp muka buku cover die agak sexy..so iena x letaklah dalm neh..cover2 buku cte org putih neh mmg kadang2 agak sexy lah..but ok n best jalan cerita die..iena mmg suka baca buku2  cerita dr zaman2 lama..sbb best..hehe..movie or drama pn iena suka..plg suka jenis historical romantic..so korang camne? apa buku yang korang suka baca?

oh , ya iena ada nk cadang satu buku neh tajuk die one day die ada buku n movie die..tp sad endinglah..tuh pn kalo korang x  kisah baca buku sad ending..cte psl love juga..

 neh lak trailer die..kita tertarik nk baca sebb cover buku die anne hataway..kita mmg peminat die..so disebabkan minat..dielah iena beli dvd cerita die..tp siyez sedih lah :(



so enjoylah..iena tahu cerita neh agak kedewasaan..iena x lg minat2 buku cerita dr zaman sekolah mennegah..iena sbb iena pn dh msk sweet 23..hehehe..tuhs bb iena suka percintaan yg matang..lol..btw iena suka baca buku cerita english pn sbb perempuan die suka jual mahal tau..wahahaha..lol..sbb tgk2 kebanyakan story x byk buat mcm perempuan jual mahal an..perempuan kenelah jual mahal..br lg si lelaki akan jaga gila2 yer x..hehe..:) btw korang kalo ada cerita buku yg menarik suggest2 kanlah kat kite..buku melayu iena dh selalu baca..but english books iena x tau sgt apa yg ter hit :)

btw sorry entry terpanjang pula :)

16 comments:

Aida Azryn said...

hehe.. i pon lemah bab english. >.<"

dulu pernah update entry in english. malu bila baca entri2 tu.. sebab ayat tunggang langgang.tu pon konfiden giler nak publish entri tu. adeh. rasa cam nak delete je tapi sayang pulak. >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

aida lol..samalah kita..tuh lah..english kita pn x bape ok..ingat kalo dh keje mmg nk g kelas belajar english :)

IEQAH said...

ok laa tu sygg..pas bacaa novel english tu mmg lg terer english laaa... ieqah pun hampehh jugak english nyee..huwaaa.. jomm blajaaa smp terer sesama ^^

Nadia Azira said...

nadia pun xpandai english especially bila berkomunikasi... kalau type message or mix up languange kat blog tu nampak macam terror bebeno tapi bila cakap dengan lecturer ke, foreigner ke, habis berterabur...tergagap2 dibuatnya...hehehe~

Ana Farhana said...

ina, smela.. kt pn tak cnfident nk ckp.. tp xdela ssh mne pn sbenanye.. skg ni pun byk bli bku english.. klau dgn yuyu lg la best, die blh suggest bku2 english yg best.,hehe

haz said...

hahah. comel je iena ni.. ^^ sy pn same je.. nk harapkn tls kt kertas tu boleh la skit. tp bila nk bercakap tu kelu lidah mmg gugup. haha xD

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah :
hehe samalah kite!! jom blaja sesama jom! ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nadia Azira :
wah atleast awak type mix2 pn dh lagi ok dari iena tau!

Iena nk type pn x confident lg >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ana Farhana :

Eh awak selalu ke keluar ngan yuyu? satu Uni eh?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Haz :

Hihi samalah kite! >.<"

Rohayu said...

sama la ayu..nmpk mat saleh je terus buat muka sombong padahal nk elak dari dia tanya.kesian kesian :-)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ayu - hehe..kalo kita mmg dh jln cpt2 sbb nj larikan diri..everytime mcm tuh..but kadang2 kalo dorang tegur juga..tanya dlm english kita leh fhm..but selalunya campur dgn bahasa isyarat lah >.<' tp tp kalo org arab and somalia mmg confirm kita xfhm satu apa pn ayat english dorang ckp..slang dorang x fhmlah..mcm dgr bahasa ayam >.<'

Rohayu said...

hehehee tapi sbnrnya english kita x ada la teruk mna.cuma x confident je kan.tang bila ntah confident tu nk ada. :D

Eyesha Zaidin said...

hai ida/iena!!

sha dtg sini utk komen lagi!!^__^

erm..memula dengar lagu ni macm lagu kisah kaisara pun ada.ngee~~
ya, kalau kita baca buku dalm bahasa inggeris.kita akn faham sedikit demi sedikit maksud dia.Tapikan kadang-kadang rasa penat juga enjin iq ni nak terjemahkan..hehehe...(^__^)V

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ayu - kan2..sgt2 tu lah..cofident neh ssh nk ada >.<

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

eyesha - tu lah..tau xper..=.=' mmg kene g kelas tutor utk belajar cara ckp n all bout english..ssh lah >.<'