Monday, April 29, 2013

hari mencantikan wajah ^-^

salam semua..

kali ni iena nak kongsikan sedikit mengenai product skincare yang iena pakai..



ramai tanya iena pakai product apa..kadang2 mekap  pun ada juga orang tanya.lagi2 jenis foundation..tapi mekap lawa macam mana pun tak guna juga kalo kulit tak jaga..why? sebab make up takkan sempurna dengan hasil kulit wajah yang sihat..

so penting tak menjaga kulit muka? Pada iena tentukan penting..lagi2 dengan kerja partime iena as model dan kerja dekat butik..kene selalu juga jumpa orang..kadang2 ble ida buka booth iena datang tolong..

so here sedikit tips untuk menjaga kulit wajah yang sihat :

1- banyakan minum air suam yah..elok untuk badan..sebab lagi banyak kt minum lg banyak toksin akan keluar dari badan..hehehe..
2. pakai pencuci muka dengan betul dan teratur, maksudnya pakai ikut step, lagi elok macam itu..
contoh mcm pakai clenser,second toner,moustrizer,akhir sekali kalo nak pakai mask pun boleh..tapi moustrizer pun ada yang untuk pakai malam atau pagi..so jgn tersalah guna pula.
3 pakai mask muka sdalam seminggu kira 1 atau 2 kali..tapi bagi iena yang bz ni selalu pakai 2 atau 1 jer..pun dah ok juga..amalan memakai mask sangat bagus oke ^-^
4.pastikan basuh muka setiap pagi dan sebelum tidur!
5.pakai pelembap apabila mahu keluar dari rumah, saya hanya suggest ini pakai yang mengalami kulit dry skin..bagi yg oily skin saya tak suggestkan ya..
6.before pakai foundation adalah sangat baik kamu memakai pelembap terlebih dahulu tauu...
7.kerapkan makan buah2 yang mengandungi antioksidan yang tinggi bagi mereka yang mahukan kulit cerah, seperti rasberry,strawberry dan yg seangkatan dengannya.


so here sedikit info pasal my daily routine mengenail penjagaan wajah ^-^

1) Hydro cleansing Gel
image

yang ini cleanser, iena suka sangat pakai, sebab tak banyak buih sangat so sedap2 jer pakai, tak rasa macam banyak sangat guna, so boleh jimat, iena amik picit sikit jer pun dah cukup untuk cuci seluruh muka, apa fungsinya?

fungsinya - Membersihkan wajah dari segala kotoran juga boleh digunakan sebagai cleansing make up remover juga, so untuk iena yang selalu mekap juga kali pergi mana2 event, product ini sangat membantu ok :) tapi iena still akan guna juga wet tissue remover utk tanggalkan make up, sebab nak pastikan kulit kita bebas kotoran dan bahan kimai yang terkandung pada make up..so far setakat ni iena guna product ini, kulit takda masaalah, dan ok jer iena pakai.

2) Hydro Toner

image

toner sangat penting pengunaannya tau, jangang remeh pengunaan toner, mostly oarng suka cuci wajah tapi malas pakai toner, pasni jangan malas-malas tau..mesti cuba rajin kan diri..sebab? toner selepas kita cuci wajah dengan cleanser, pori2 roma dekat muka kita akan terbuka, so pengunaan toner ni mampu mengecilkan balik pori2 muka kita..toner ni juga boleh bertindak sebagai pelembap tau, yang bestnya toner ni korang boleh guna tanpa pengunaan kapas juga tau..so apa lg..boleh jimat kan!

3) Brightening Emulsion (pelembap) 



 iena kerap guna ini sebelum pakai bb cream kalo nak mekap keluar untuk pergi event mana2, sebabnya kulit iena akan jadi kering setiap kali selepas make up, so untuk maintain nak pastikan kulit ok, memang iena pakai pelembap ini tiap kali nk mekap2 tau ^^

fungsinya : melembapkan wajah serta membantu kulit wajah untuk lebih halus dan mulus.

akhir sekali mask muka


image

iena tak masukan wajah iena pakai mask, sebab taknak dedah aurat, so iena sertakan gambar model ni, korang bayangkan jerlah iena pakai macam mana..hihi, bagi iena dengat sert penjagaan wajah tak lengkap kalo takda ada mask, iena memang suka pakai mask, sebab mask juga membantu untuk kulit lebih cantik tau :)

fungsi mask :
mask ni mengandungi collagen juga tau,ia doformulkan khusus untuk refim,reduce wringkle,dan anti penuaan juga, serta memberi kesegaran pada wajah, (elok korang letak mask ni dalam peti sejuk sebelum mengunakanya supaya dapat merasai kesegaran wajah dgn lebih bgs), guna 1-2 kali seminggu, diguna selama 25-30 minit sahaja, utk dapat kesan yang lebih baik, korang blh gunakan sekali pelembap dan sapukan pada wajah sebelum tidur :)


so here muka tanpa mekap,memang iena tak pakai apa2 time ni, just pakai lipbalm jer..


yang ini gambar iena mekap sket jer..just pakai bb cream, tak pakai foundation pun, sebab foundation lg berat dr bb cream, so far pengunaan product neugens sangat oke setakat ini, nak pakai mekap pun tak ada masaalah, dan xder alergik apa2 pun pada kulit iena..so itulah jerlah iena bleh kongsikan sedikit tips dah iena sertakan juga walaupun tak detail sgt hope korang puas hati dengan entry kali ini yah :)

salam sayang untuk pembaca semua <3 lots="" love="" nbsp="" of="" p="">
iena mansor


untuk tahu lebih banyak mengenai product ini boleh :
Link ke official website neugens : www.neugens.com
Link ke facebook neugens : www.facebook.com/neugens.my








13 comments:

TeTerBanG said...

wahh! bgus produk ni. kak iena, sy nak tnya, start dr umur brapa kita kena pakai toner? sy dh 20 tahun. tp, sy x penah pakai toner. huhu...

btw kak iena, sy x faham sbb apa sy x boleh klik "post a comment" kalu bukak blog kak iena guna google chrome. ni kali kdua sy boleh komen bila guna mozilla.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Teterbag :

syarat berapa kena pakai toner? Kalau dh 20 tahun dh boleh pakai dah, Cuma x saran utk bdk sekolah je.

Oh ye ke? tak tahu pula ada masalah mcm tu. Takpe nanti kitaorng pun nak tukar templated blog..lepas ni dh ok kot nanti..hopefully oklah :)

anmyway thx 4 d comment.

Munirah Rafiuddin said...

sy mmg agak disiplin bab2 jaga kebersihan muka ngn badan ni...1 pun dlm list tu sy xtggl stakat ni walaupun dah kawen...hehehehe..tapi sy ni setia pd Olay...dah pakai sejak abis sek.men dl lg...hehehehe

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Najwa Ameer said...

kak, betul ke bb cream jauh lebih bagus drpd foundation? najwa teringin nak try tapi mahal, huhu still student kan.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

munirah - bgslah macam itu..semua perempuan ppt bt macam itu kan ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

najwa - bb cream byk yg murah syg..t i akan bt review entry psl harga murah dan bagus untk product bb cream yg mampu milik ok :) tp x janji lah...kt pakai yg murah juga ^^

Ana Farhana said...

Tq iena for the tips.. btw kulit muka kita x sekata.. maybe sbb kite just pkai pencuci.. cream muke je.. xde set the. Salah ye klo mcm tu?

Anonymous said...

Link ke official website neugens : www.neugens.com
Link ke facebook neugens : www.facebook.com/neugens.my

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ana farhana (fadhilla) kulit tak sekata, sbb tak pakai sublock salah satu punca,cuaca pun ada juga salah satu penyebabnya..tp mostly mmg org asia mmg mudah kene tona kulit tak sekata..sbb kt duduk kat cuca iklim yg panas n lembap kan..

Ana Farhana said...

jadi what is your suggestion ye iena? kulit kita kusam, tak sekata.. kita mmg pakai cream siang je dgn pencuci muka.. klo kua, letak cream dgn bedak tabur je..

stock make up pun xde.. kita takde foundation, toner, and lain2 tu.. :(

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

fadhilla - cuba b\pergi website neugens, dia ada jual juga utk supplement food, dia mcm just makan..bkn mcm pill..mcm chewgum sket bila nk makan, yg itu bgs utk utk perbaiki kulit kita dr dalam, neugens ni utk penjagaan luar..yg supplement food dia tuh dia blh repair bg masaalah tona kulit tak sekata dan lain2 juga tau..

Anonymous said...

Kak, sy ad bce entry akak pasal sabun gluta kojic. Tak okey ke pakai sbun tu kak?

popo said...

Kak,Berapa kali kena pakai toner? Dua kali sehari?