Thursday, November 29, 2012

Miss Perfection


Pembukaan quote dekat atas ni memang sangat sesuai untuk tajuk entry Ida kali ni. Iyelah trend untuk mencari kesempurnaaan ni memang makin menjadi - jadi sekarang kan? sebab tu produk-produk kecantikan ni  memang sangat laku di pasaran. Cuba korang bukak fesbuk, hmmph..rata-ratanya trend menjual produck kecantikan ni makin menjadi-jadi..losyen felinna inchlos lah. lamor, set adha lah and macam-macam lagilah.  Bukan tak elok....cuma kadang-kadang kalau kite terlalu obses nak cantik, and bila kite dah berusaha sedaya upaya nak kelihatan cantik..tapi still tak menjadi. Akhirnya kite akan jadi hampa...betul tak? 

Apa nak kan..dah kaum hawa ni memang suke kelihatan cantik! melainkan kaum perempuan yang suke pakai pakaian lelakilah kan..dorang xnk cantik tapi nak hensem. Macam tu pun tak elok juga, sebab melanggar perintah ALLAH yang mengatakan perempuan tak boleh berpakaian macam lelaki..huhuhu..dh masuk bab-bab agama pulak kite ni..

Mostly kalau kite tengok keadaan sekarang, orang yang mengejar kesempurnaan ni is perempuan. Perempuan suka nak mengejar kesempurnaan dari segi kecantikan, manakala lelaki nak mengejar kesempurnaan fizikal pada pasangannya. Ok tapi tu BUKAN SEMUALAH, pergh..siap buat capital word lagi..iyelah kang ada pulak kaum adam yang melenting kat sini yang cakap tak semua macam tu. 




ok cuba pula korang baca ayat dekat atas ni? mesti korang fahamkan maksud dia? jadi kalau ada sesiapa yang KUTUK, PERSENDAKAN atau BULI korang atas dasar fizikal tak berapa cantik..ingatlah ayat dekat atas ni. Sebab TIADA manusia dilahirkan untuk MENJADI SEMPURNA!!! 

jadi berhenti bersedih atas cakap-cakap manusia tu, biarkan kutukan-kutukan itu berlalu...sebab 'mereka' hanya AKAN GEMBIRA bila kutukan-kutukan mereka itu akan membuatkan kite SEDIH!! so BE HAPPY and show them yang kutukan mereka tu, tak langsung memberi kesan dekat kite! :) 

oh ya untuk pengetahuan korang, Ida pun pernah lalui kritikan-kritikan fizikal yang mana pada saat sekarang ni..Ida dah lali and Ida tahu..tiada manusia boleh jadi sempurna! and Ida TERSANGATLAH gembira bila ada manusia yang BOLEH menerima KEKURANGAN dan kelebihan Ida itu sebagai satu pakej yang mereka rasa adalah cukup sempurna di mata mereka. Ida lebih suka begini. sebab dengan menjadi 'kekurangan' ni hanya orang yang BETUL-BETUL nak menyayangi kite dan menerima kite SEADANYA sahaja yang akan menerima kite DENGAN IKHLAS!

Ida pernah juga lalui beberapa photoshoot dimana, masa Ida tengah pose ada some owner butik, mua ,model atau photographer boleh selamba komen cakap " Ida ada double chin, nampak tembam sikit, . Tak berapa cantik kalau nampak dalam gambar, tutup double chin tu dekat shawl atau inner neck eh" nampak ayat  ni simple tapi still 'makan dalam' sebab kite tengah elok-elok senyum depan kamera orang boleh selamba badak je 'kritik' depan kite macam tu kan? :)

Ada juga  yang msa tengah borak-borak, ada model kata ' eh u ni kurus gilalah!, tak makan ke? makanlah banyak sikit' ..*ni dah memang selalu sangat dah, sampai tak heran dah dengan ayat ni :) *

bukan tu je, tapi ade juga yang suruh edit gambar untuk bagi kite nampak kurus..muahahahaha kite yang berat 45kg or 46 ni dikata gemuk..perghh sungguh bez rasanya bila dikata begitu. Dah lama takde orang kate kite gemuk, selalunya dari KECIK HINGGA SEKARANG, orang asyik condem kata 'AWAK TERLALU KURUS!' so bila orang kata Ida gemuk, Ida suke. Ida anggap ayat itu positif, sebab tandanya Ida happy sebab boleh makan banyak..hihi :p 

kalau korang rasa SELALU kene BULI dengan ayat2 kata korang gemuk atau kurus. Ida pula dah lali kene kritik depan2 masa tengah photoshoot tau, dahlah kite tak boleh tunjuk muke stress atau muke ketat sebab nanti mood nak posing cun2 ala ANTM terus terkubur. Akibatnya nanti takut orang tak nak hired kite lagi da. tau. Pfffff.....so anggap je krtrikan manusia tu sebagai angin lalu....huhuhu ni penting supaya kite tak bertambah stress :) 

tapi kalau kite still jugak nak jadi sempurna atau nak sangat jadi cantik, korang boleh amalkan ni : 


so takdelah korang kecewa di kemudian hari kan? Ida doakan korang semua sihat-sihat sahaja, dan bahagia dengan apa yang korang ada. Percayalah bila ada orang menerima kite seadanya, kite akan lebih bahagia :) 

oklah terbebel panjanglah pulak! tujelah nak bebel ni..sorrylah sebab lamaaaaaaa gila tak update entry! bz giler sekarang..huhu tak sabar pulak nak tunggu nxt week! Oklah tu je..babai semua, have a nice day! 


Ok pic ni memang takde kaitan, tapi saje jugak nak tempek kat sini..saje nk bagi korang senyum sorang2 depan pc..tehee, oklah babai :)


22 comments:

Sabar said...

Ida,ayat makan dalam ni silap-silap boleh buat kita nak menangis masa tu gak tapi tahan je la kan..semoga tabah menghadapi semua..

Natasha Saharrudin said...

nice quotes.....:)

Ana Farhana said...

idaaaaaa~ awak betul... 100% sokong!
tp susah nk dapatkn mood bile ade org kritik.. sbb kte ni bkn jenis happy go lucky or peramah. org pendiam, bile di kritik, lg terasa hati......

haz said...

yuuupppp. setuju sgt ckp ida. permpn mmg sentiasa inginkn kecantikan. sampai ada kawwan haz ni, dia dah ckp cantik dh tp sgt suka try macam2 produk kecantikn yg ade kt luar tu. sampai risau lak haz tgk die. hukhuk

bwk byk bersbr ye ida. stiap org ade kelebihn n kekurngnnye. diorg x ptot pn komen n kondem kte mcm tu.. kalau diorg ckp cmtu, then ckp je dlm hati yg kite sgt bersyukur dibrikn tbh badan yang sempurna tnpe cacat cela kan.. =')

ascil.punye.lah said...

45 dikatakan gemuk?? kalau itu dikatakan gemuk,kita ni ntah hapelah agaknya.hahaha.

Mohd Lokman Bin Ramli said...

women are beautiful.. ^_^

SuriaRashid said...

Betul tiada siapa yang perfect kat dunia ni..so janganla obses sangat nak jadi perfect..pelihara ja apa yang Allah kurniakan..jaga elok2..tu yang penting..apa pun you all memang cute..mana ada gemuk..model mestilah kena kurus kan..hihihihiiii..

IEQAH said...

haii twin.. alahaii omeynye pic yg saje tepek tu. maniss

vidalsisah said...

Tahniah, dah jadi duta byk produk skarang ni!

inna_risna said...

bersyukur dgn ciri fizikal yg kita ada skrg nie..syukur walaupun xsecantik mana, kerna ada org yg lagi malang nasibnya berbanding kita. mereka yg khilangan kaki, tangan, mahupun deria penglihatan/pendengaran.. :)

Diera Tekikushika said...

itula kan, macam2 dah skrg ni.. testimoni setiap produk boleh tahan. kita je la tahan x tahan nk percaya ke tak... hehehe

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sabar - memanglah..tapi dalam kerja Ida ni, Ida kene jadi professional. Jangan nanti, nanti kite tak boleh kawal emosi. Bila tak boleh kawal..nanti nk delvier mood untuk photoshoot susah :')

the best way is sabar ..:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Natasha :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Fadhilla - Kalau kite happy dengan keadaan kite, then kekalkan je diri kita seadanya. Manusia pasti akan nampak kekurangan pada orang lain kan? jadi kite biarkan je kritikan2 dorang tu mcm angin lalu..asalkan kite bahagia dengan cara ni..teruskan :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - samalah kite..alhamdullilah syukur atas nikmatnya :')

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ascil - hihi..:p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Lokman - agree..haha :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

suriaRashid - haha dah tembam sikitlah sekarang..tapi takpe! sbb Ida mmg susah gila nak naik berat badan!!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah - thx dear :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

vidalsiah - eh mana ada byk..getgo je :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

inna - betul tu..

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Diera - hihi tula pasal..tp kite ni pun..kadang2 cepat sgt pulak terpengaruh dengan testimoni product2 ni..hihi ..:p