Thursday, December 5, 2013

The Twin Birthday, sedikit coretan ingin dikongsikan

Salam Semua,

Pernah tak korang terfikir yang twin ni ada yang rapat ada yang tak rapat?
Kenapa ada yang ngam ada yang sebaliknya?

Well Ina rasa, itu terletak sendiri pada cara ibu bapa dorang jaga diaorang atau mungkin juga masa membesar terasing dengan pasangan kembar masing-masing..

Bagi Iena dan Ida sangat bertuah, sebab kita orang membesar bersama-sama, dari perut ibu [kita org dlm perut ibu kurang dari 8 bulan] sampailah sekarang 24 tahun.

Tidur sama-sama, sekolah dari darjah 1 sampai form 5 pun sama, sampaikan amik Diploma pun course yang sama, tempat yang sama, batch yang sama. bertuah pula rasanya....tahu tak kita orang pernah menangis merayu Cikgu untuk ditempatkan di kelas yang sama dan pernah merayu kat Admin untuk dapat bilik yang sama ......




Bila fikir balik, ' eh cepatnya masa berlalu' dulu kita kecik jer badan..tiap kali jumpa Dr kata 'underweight' ...


padahal memang dari kecil kita memang badan kecik, tapi kecik-kecik cili padi tau .. kita selalu protect my twin ida mansor sebab dia selalu kena buli.  Dulu kalo ada kaki buli nak cuba  buli Ida..abeslah Iena and the gang datang tuntut bela..seem like a hero right? hihi..jangan tak cayer pula..sebab dulu kita memang lasak sangat..dulu kecik-kecik memang tak kisah pula bergaduh dengan budak laki..haha..sampai kadang - kadang pernah masuk bilik guru sekali dengan mak ayah...bila fikir balik, mesti mak ayah kita pening dengan kerenah kita..macam tuh sekali kalo kita nak protect kembar kita tau..kalo sekarang dalam apa jua keadaan, selagi kedaan megizinkan memang tak kisah bergolok gadai demi kembar kita..ceh ayat tak boleh belah kan?

tapi of course demi parents pun kene ingat..dalam doa in sha allah tak cuba lupakan doakan my parents.

korang pernah tak terfikir kenapa kita suka sangat main mekap-mekap? suka pula tuh kadang - kadang nak melawa..ha, mana datangnya gen nya tuh? haha..

my mom memang jenis tak suka makeup tapi waktu mengandung kitaorang, dia suka bermakeup...pakai lipstickpun jarang,kira suka natural gitu..tapi entah nape bila mengandung kan twin, mak kita paling suka melawa time tuh..

Itu yang agaknya kita pun suka mekap..memang gila mekap sebenarnya..tapi tak beranilah gelar diri as make up artis..sebab bukan professional lagi. Baru jer jinalk - jinak sikit.

Kalo korang nak tahu, dulu abes barang mekap mak kita, kita suka kerjakan? buat apa? apa lagi kalo kunci bilik mak kita, kita duduk depan cermin, ajak ida main mekap-mekap.... Ida kadang2 tak berapa suka tapi ktia suka paksa dia ajak main makeup atau kita jadikan dia model makeup kita .... pastu posing depan cermin..perasan diri nilah paling lawa didunia..haha..pastu bila mak marah barang mekap kecah, boleh pula tak nak ngaku kita yang buat? lol..ada satu time my mum kata, iena suka sangat main makeup..sampaikan nak pergi tusyen nak juga pakai lipstick merah..konon bagga bila cikgu puji, amboi lawanya..kecik-kecik dan pandai pakai lipstick..tak comot pula..dalam hati sorak suka kemain!  Lepas tu my mum siapkan satu kotak makeup supaya kita org tak kacau makeup dia ...

Bila fikir baik, my mum tahu sangat kesukaan anak - anaknya..sebab tuh teka apa? hadiah birthday my mum n ida kasi apa? cer teka cepat?


my mum kasi beg mekap 3 tingkat..suka sangat, sebab dia boleh di asingkan bahagi tiga..agak - agak korang faham ke? paling best sebab dia boleh pilih nak gabung tiga tingkat or pakai satu tungkat jer..

sebab excited sangat, terus kita kemas - kemas barang mekap taruk dalam tuh..guess what?
kita rasa macam banyak jer kene letak lagi..kekeke..adakah itu petanda obesesi mekap? sape macam kita?
kira genglah kan..kalo iena nafus shopping memang more kepada barang mekap, kalo ida more to food..we both sangat berbeza kan?


yang sebelah beg merah tuh, hadiah ida pula..kenapa dia beg juga? sebab kitaorang kesian temgok dia ulang alik dari ktm takde beng yang senang dia betul-betul nak bawa?
ha sekarang ida boleh senyum puas hati dapat beg sendiri.

in sha allah, selepas ni kita orang akan cuba buat cerita bersiri dari kita kecik, sek ren, sek men, kolej .... banyak berkongsi gambar waktu kita orang masih kecil, bila ingat baik memang banyak kenangan pahit manis twin berkongsi bersama.  jadi jangan lupa keep reading our blog ya .....

last but no least, i want to wish happy birthday to my dear identical twin, Ida Mansor 

Teka mana iena, mana ida?







20 comments:

NinaAz said...

Happy birthdy twin!!!

Anis Athia said...

Waaa besar nye beg makeup!!! Mesti banyak gila barang makeup yg iena ada kan.. Apa2 pun happy birthday to both of u :)

Siti Hawa Abdul Rahman said...

Aarrrggghhhhh!!!! Comelnye kak kmbr....nk jgk jdi comel mcm kak kmbr...
Milkcthawa281.blogspot.com klu free bleh la jln2 kt blog kita^^v.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

thx Nina :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Anis - mmg byk..hehehe :P

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Siti - thx dear..in sha allah free akan singgah :)

Yuyu Zulaikha said...

bestnyaaa ada twin <3

Najwa Ameer said...

happy birthday to both of you sisters :)

so sweet. najwa ade seorg kawan yg ade kembar dan mmg tidak rapat dgn kembarnya, mula2 mmg tersangat lah pelik sebab terfikir ada ke kembar tak rapat. haha back to reality mmg ade. huhu

gambar akhir tu, kak iena belah kanan dan kak ida belah kiri kan? kalau tak betul, sorryyyy :-P

Sabrina Tajudin said...

Alahai.... comel la korg ni! masa first time jmpa pn sab mcm nk picit je dua2! korg mmg nmpak rapat sgt! hehe... sab xde kakak or adik perempuan. tp tgk korg mcm sista love sgt, comel la! suka! <3

sabar said...

Happy birthday korang..semoga bahagia selalu :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Najwa - yup..mmg ada some kembar mcm tuh...ada juga yg rapat gker mcm kt n ida..hihi..btw najwa teka betull..heeee :D

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Yuyu - kan org selalu i gat kt kembar 3? Hihi..maatau baby yuyu dpt kembar? Aminnn ktorg doakan ..hihi

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sab - thx sab..hope dpt jumpa lg kan :D

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Sabar - thx..amin :D

Cik Asma BLuppy said...

happy besday twin! may ALLAH bless uolls always! bestnya ade kembar. hihi

Sizzling Suzai said...

haiyoooo camne nk tau biar sy teka2 sje hahha ida yg hmm...KIRI!!!! haha btw bag makeup tu mmg over sme tinggi kauw nagn luggage!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

cik asma - thx dear :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

suzai - haruslah kene over..jgn x over..hihi lol :D

Nadia Johari said...

patutla twins ni lawa..mak suka mekap masa ngandungkan korang berdua..hehe..dah tau mana satu ieda mana satu..mana satu iena

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

nadia johari - hehehe..good2 :)