Friday, August 9, 2013

Antara memberi dan menerima yang mana lagi bez?

Kalau raya kan...bab yang paling ida rasa bez, ialah bab duit raya tau. Tak kiralah berapa amount dalam sampul raya tu, tapiiiii hmmph.. bila dapat sampul raya memang senyum memanjang sampai ke telinga tau. Pastu boleh pulak x cover2 kehappy-an tu sampai dok tersengeh2 je sambil simpan angpow raya kite dalam handbag. Haa...lepas tu aktiviti wajib Ida lepas habis beraya mengira duit angpow la...hehe pastu sambil kira2 tu dok sibok tanya mak esok nak beraya kat mana pula. Ish3...camtula perangai kt dulu. Beraya ingat angpow je..hahahaha..tp tu antara salah 1 kenangan berayalah....ish rindu pula nak merasa zaman mengira angpow2 ni..tapi sekarang dah masok zaman mengira untuk memberi angpow la pula..sob..sob..sob..tetiber dah rasa diri ni makin tuala pula sebab dah start bagi duit raya kat sedara2 kt dah tau :)


Tapi kalau korang tanya yang mana lagi bez antara memberi dan menerima? Hurm..susah juga nak beri jawapannya. Sebab masa kecik2 dapat duit raya tu memang rasa macam happy sgt!. Tapii..sekarang bila memberi tu rasa lain macam pula..haa lain macamana tu? Nak tau ke? Hehe honestly ida rasa bahagia dan puas sangat. Puas sebab kita dapat lihat kebahagiaan orang lain hasil dari kita memberi. Lagi2 bila kita memberi kat parents kita...rasa puas tu memang sukar digambarkan tau :') 

Tambah lagi tu memang dah jadi salah satu cita2 ida nak bagi duit raya kat parents..so bila tahun ni dapat bagi. Memang rasa bahagia tu berganda2 la..plus tahun ni kt boleh pula bagi rezeki duit raya kat adik and sedara2 kt yang lain. Rasa happy sgt!

Kalau dulu Ida happy bila dapat duit raya, sekarang ida happy bila ida tengok orang lain happy tau. Sebab bila kt dah meningkat dewasa ni.., cara kte nak merasa bahagia bila di hari raya dah rasa macam lain kan, kan, kan?

Kalau dulu dok sibok beraya dengan main lari2 and kumpul duit raya. Kali ni sibok pula berborak dengan sedara yang lama x jumpa. Pastu tengok adik2 and parents happy. Barulah rasa semangat raya and kebahagiaan tu nak datang laju2. Siapa kat sini yang setuju? 


Ni gambar my adik yang berjaya meng - angpow ktorng semua di hari raya. Tengok dok senyum dapat sampul berisi duit raya! And what amazing is..I feel happy when I saw his face smiling during sesi mengutip duit raya dari ktorang semua. Dah tak fikir dah berapa amout kt keluarkan untuk bagi budak kecik ni duit raya tau :) 

Untungla die sebab anak bongsu..cisss kenapalah ku tak dilahirkan sebagai anak bongsu? Haha jelez tetiber..kekekeke :p



Dua pic ni pula ida dengan parents ida. Kalau dulu happy dapat duit raya dari dorang, now happy dapat bagi duit raya kat dorang tau. Kalau dulu bahagia bila dapat baju raya dari dorang, now rasa bahagia bila dapat belikan baju raya untuk dorang. Kebahagiaan dorang adalah kebahagiaan ida sekarang. Suka sangat bila tengok dorang happy and tersenyum bahagia. Susah nak rasa perasaan macam ni kan? Luv them very muchlah. Hopefully Ida dpt beri macam ni every year. Huhu doakan Ida selalu murah rezeki ya korang? :')

Kesimpulannya...apa yang ida rasakan sekarang ialah, rasa menerima itu memanglah rasa kebahagiaan yang pasti, tapi rasa memberi itu adalah satu kepuasan yang terindah bagi Ida.

Bagaimana pula dengan korang? Kongsilah pendapat korang kat sini. Nak juga tahu pendapat korang :)

Okla sampai sini jela entry Ida ya, sebab nak tido dah ni. Esok nak balik kampung dah. Selamat Berhari Raya semua! 



Entry by : Ida Mansor ♥





19 comments:

Asyik Izas said...

Alhamdulillah bertambah-tambah lah rezeki Ida nanti..Selamat hari raya aidilfitri..:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Aminnn...tq asyik izas...selamatl hari raya too dear :)

Atikah Isa said...

selamat hari raya sis ida n iena .. angpowwww tok kita manaaa ?? :p

Atikah Isa said...

selamat hari raya sis !! angpow kita mana ?? :p

Diera Tekikushika said...

mestilah lg best memberi, selmat hari raya twins! ;)

Rei said...

iena dapat tak angpow dari ida? hehehe

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Atikah - huuuuu nk angpow eh? mana boleh angpow utk dak2 kecik je dpt..hihi :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Diera - ida adiklah! huwaaa mana aci kalau ida yg kena bagi iena angpow >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Rei - mana dapat ow..ida adiklah >.<"

Ana Farhana said...

yup2 setuju dgn ida.. kepuasan dapat beri kt org hasil usaha kita sgt2 best

zeera lily said...

1 kite beri, 10 kebaikan dtg pd kita..
in shaa allah.. yg penting kita ikhlas..

haz said...

niceee nak gak duit raya dr idaa!! hehehe

thn depn turn haz plak bg duit raya. n First gaji bila dh kerja nanti. n stiap buln. InsyaAllah.. hee ^^

NuruL Azizi said...

enrty kak rina salleh xde ke??? baca blog Yuyu zulaikha best gila!! hohoh... terselit pulak gambar si TWINs comel ni... ouh teringin pulak nak baca..hehehehe

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Aminnn btul tu zeera :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Wah kirenya thn dpn baru haz start keje ke haz?

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Hehe pembaca yuyu ye :)

Ada kot....hoho x igt >.<

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Setuju sgt :')

haz said...

yup. kte dh hbes blajar dh~~ hehe bulan 9 ni praktikal. sampai bulan 12. then dah boleh terus kerja. dalam may 2014 bru konvo -.- haha

Shark Kay said...

semestinyer memberi lebih membawa makna:)
tambah2 kalau kita memberi kepada yg betul2 memerlukan..
lagi besar kepuasan kita:)