Monday, February 25, 2013

Vavavaom..


Trend pemakain tudung muslimah Ida tengok sekarang ni dah hebatkan?  zaman sekarang ni dah macam-macam style tudung dah ada tau. Dulu kat Malaysia banyaknya orang tahu pakai 1 style tudung je. Cuba teka style apa? hemm..mesti korang teka style tudung Bawal kn? uh well memang itupun je pun style yang kite semua tahu masa dolu-dolu kan..iyelah dulu-dulu mana ada style lilit bagai macam sekarang :)

Bercakap pasal fashion lilit2 tudung ni kan, Ida nak sharekan dengan korang video tutorial yang Ida dah buat untuk beberapa butik tudung tau. Kebanyakan tutorial yang Ida buat takdelelah mengambil masa TERLALU LAMA untuk pakai. Plus kebanyakan tuto Ida pun Ida buat tuto yang simple - simple je. Iyelah barulah PRAKTIKAL kalau nak keluar and jejalan kan? nak pergi mana-mana pun rasa SELESA je....eceh :P 

sebenarnya nak berlaku jujur kan Ida sebenarnya tak berapa suka sangat style shawl atau tudung yang TERLALU DIFFICULT a.k.a macam terlalu melilit. Err korang faham tak maksud Ida?. Sebab Ida ni memang jenis SEMPOI and jalan pun main redah je, takde nak kontrol2 ayu atau cun bagai tau. Lagi2 kalau tiba waktu makan..hemm...lepas je dah baca doa makan terus je laju2 habiskan makanan tanpa peduli keadaan sekeliling. Hehe Ida kalau bab makan memang FEEL habis, Ida suka layan makanan tanpa perlu fikir tentang benda lain. Jadi kalau Ida tengah makan Ida paling BENCI kalau tetiber tudung / shawl buat hal..heeem..korang pernah tak alami situasi yang lebih kurang macam ni : 

' Waktu korang tengah syiok nak makan, tetiber shawl jatuh dari kepala..terletak cantik plak shawl tu   kat atas meja, hampir2 nak kene makanan kite!. Nasib baik tak terkena tau!. Kalau tak maunya malu orang tengok anak gadis gelojoh nak makan sampai tak jaga tudung sampai terjatuh kan =.='. Padahal sebab shawl yang mengada2 buat HAL, kite plak yang dipersalahkan yer tak?. Ada lagi  satu situasi ni plak bila kite tengah sedap2 makan, ada plak kipas2 yang baik hati nak bagi angin kat muka. Maka disebabkan angin2 yang sempoi bahasa tu tetiber shawl kite pun berkibar2 lajulah macam bendera kebangsaan negara kite, disebabkan berkobar2 shawl yang kite pakai ni nak berkibar megah tak memasal shawl yang yang asalnya cantik terletak kat muka dah jadi pula macam shawl yang separuh jadi. Hadoo..tetiber je orang kiri kanan mulalah memberi pandangan cunnya seperti ingin berkata 'wah..style terbaru shawl ni memang pelik2 ke? senget2 kiri kanan?" 


lebih kurang cengginilah pandangan dorang =.='


Disebabkan itulah kite TAK SUKA style shawl yang terlalu melilit bagai and banyak2  pin nk  kena cucuk..ciss memang menakutkan kalau pakai style cenggitu. Takut tiba2 berlaku situasi macam di atas tau T_T'

bukan tu je sebabnya, lagi satu sebab is kita akan rasa seperti tercekik bila pakai shawl mcm tu..sebab macam tak selesa..lebih kurang cengginilah perasaan kite >


haha over plak kn? 

ok sebenarnya takdelah sampai cenggitu, tapi lebih kurang macam tulah perasan kite. Sebab tu kalau korang perasan, kebanyakan kalau keluar jejalan dengan Iena memang Iena je yang selalunya rajin untuk melilit bagai..kite hanya akan lilit2 tudung kat muka kite bila kita rasa ada mood nak melawa je. Kalau tak memang tudung bawal je kita sarung :) 

oklah dari bebel tak henti2 meh kite sharekan dengan korang beberapa video tuto yang kita dah buat. 

1) Shawl dari Grobok 
  - Ada dua jenis shawl and style dalam video ni :)




2) Shawl dari Hijabzone7
  - Shawl paddlepop 




setakat ni, dua ni jelah video terbaru tuto yang kita buat. Video tutorial turban kita dah deleted dah, sebab rasa macam tak menepati ciri pemakaian yang ohsem :p 

yg last ni pula tuto Tribal Shawl dari kembar kite Iena Mansor



so kalau korang rasa besh and senang nak pakai, bolehlah try pakai. Kalau taknak try ikut pakai pun takpe. Setiap orang ada style tersendiri kan?. Oklah sampai sini je entry kali ni. Jumpa korang lagi kat next entry ya. Babai ^_^







14 comments:

NinaAz said...

Tq sharing ♥

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

sama2 syg :)

nia_cheroniah said...

Simple but nice. tp nak tanya, tiga2 tutorial ni agak2 ok tak kalau guna pashmina?

Nuraza Ahmad said...

Pernah gak alami situasi shawl yg melilit terbang ditiup angin. Hadoi.. malu semua mata memandang. btw, tutorial yg praktikal. tq 4 sharing.

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nia _ Cheroniah :

tak surelah dear...tapi maybe u boleh try kot? nanti bgtau ok ke x..boleh jugak i try nanti guna pashmina :p

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nuraza - miahahaha samalah kite!! hehe senasib :p

nia_cheroniah said...

Hehe.In sya Allah..korang penah buat tutorial guna pashmina kn.i penah try yg tu.tq utk tutorial tu.hehe :)

Azwa Mislan said...

simple!! i like this tutorial.selalu org lain complicated sgt :(

haz said...

nice~~ <3 dh lme rsenye x pkai shawl jenis kain licin2 ni. skrg ni haz slalu pkai pashmina. bila mls br pkai bawal or tdg syiria je. hihi

tp yg haz suka bila pkai shawl ni sbb die labuh n panjangkan.. so dptla menutup ape2 yg patut. hee ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

nia_cheroniah : sama2 ^_^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Azwa - kannn! Ida pun rasa mcm tu >.<"

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Haz : samalah kitewwww...hehe high 5!

btw shawl licin pn Ida jarang pakai, kalau pakai bila ada mood nk melawa je..eceh :p

haz said...

high 5! kann. mood itu yg penting~ hihi

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

haz - hehe betul! mood tu yg penting :)