Thursday, May 31, 2012

Untuk Cik-Cik Adik yang kerap bertanya tentang modelling.


Assalamualaikum semua, entry kali ni Ida nak cerita tentang modelling, alaaaa...modelling lagi ke? bosannya!
ha tu mesti apa yg korang fikir kn? betul tak? betul tak? kalau betul sila angguk tanda setuju...

oklah mls nk kona sana kona sini, Ida ckp terus je ah. Ramai dh dok pm2 kite tanya pasal modelling, 
antara soalan yg RAJIN ditanya ialah :

1 ] akak camne nk jd model mcm akak?
2 ] akak mcmane eh nk job?
3 ] akak agensi mana yg tipu?
Su4] akak mcmane nk naikkan nama mcm akak?

and bla bla bla byk lg lah..tp yg pasti soalannya SEMUA LEBIH KURANG SAMA jerrr.

Well kitaorng (me & iena a.k.a kembar kite, bkanlah SOMBONG atau kedekut ke nk share ilmu ke apa, tapi agak3 lah lau nk tanya pun. Baru add pastu tanya kitaorng soalan2 mcm ni..mcmane kitaorang TAK DOWN? TAK KECIK HATI ke..yelah BOLEH NAMPAK arr NIAT korang tu mcmane kn. 
Pastu dah tanya jawab korang cumee cakap tq je. NAK TEGO LAGI KE JANGAN HARAP lah kn..MEMANG TAKLAH..

takpelah tak kisah..entry ni pun sebernarnya bukan nak cakap pasal tu pun. 
Suka hati koranglah nak jadi model ke, nak jadi talent ke, nak jadi famous ke, nak jadi...nak jadi..nak jadi apa2 lah senang! kitaorang tak kisah pun...kitaorang doakan korang dapat apa yg korang nak. 

Enty kali ni ida buat pun sebab nak jawab soalan2 yang Ida rasakan PENTING untuk Ida jawab kepada orang yg baru2 nk masuk bidang modelling ni. Kesian ar.. takut korang pun kena tipu macam kawan2 kitaorng yg dh pernah kena. 

Kalau korang tgk gmbr kat bawah ni, ade orang pm Ida kat fb tnye betul ke tak agensi tu tipu. Sbb die kne byr rm250 tuk apa tah..ha bace ah kat gmbr tu lau nk faham..mls la nk bebel byk2 korang bkn suke pun biler ida bebel byk2..erk jgn marah! >.<



macam yg korang dh bace, tu ida dh jwb dh soalan yg die tnye..tp korang perasan tak gmbr kaler biru yg ida tutup tu? sbb kat situ ida ade bgtau rate bpe utk magazine itu dan ini...and rate tu bpe..utk job apa n so on..

so sbb tu ida tak boleh bgtau kat sini..ye ah takut pulak kang tetiber magazine apa bagi 'surat cinta' ke kat ida..kalau tak magazine takut pula model lain yg bagi surat cinta. Sbb tak semua model atau talent yg blh terima hakikat tentang 'rate & payment' ni..tak perlulah nk cerita panjang. Sbb hanya orang yg dah jadi model and talent je ni yg tau mcmane beznya and kepahitannya  dalam dunia modelling.

tapi satu jelah yang ida nak bgtahu kat sini, 

If mana2 agensi yg suruh korang byr rlm ratus2 tu utk buat COMCAPRD or PORTFOLIO tolonglah JANGAN SESEKALI PERCAYA! 

unless...

Korang DAH BETUL-BETUL pasti tentang KEHEBATAN agensi/production tu. So kalau korang nk byr ratus ke riban2 ke tu terpulang kat dorang..sebab risikio pun memang korang yang tanggung sendiri yer tak?


jadi penyelesaian yg ida sarankan, 

korang pm je mana2 photographer tnye bpe dorang punya servis untuk buat COMPCARD?
selalunya dorang buat dlm rm150 jarang ah rm250 ke rm200 ke..kalau mahal2 mcm tu mesti sbb artwork die superb or sebab di otai. 

so pilihan kat tangan korang..nak buat keputusan mcmane TERPULANG!

tapi kat sini ida cuma nk kongsikan berita yg kembar kita ade jugak buat pakej macam tu.
yg mana kembar kita iena mansor  akan mekapkan korang, pastu ade photographer akan shoot gmbr korang [half body,full, close up, portrait]. Maka akan terhasillah compcard tanpa perlu korang daftar mana2 agensi pun. 

ok mesti korang pikir plak *eleh die bgtau cmni sebab nk promoted kembar die rupanya!* weyh tu betul *siott je* tapi kalau korang tak nak pun tak pe..hehe sebab kalau nak ikutkan.. susah weyh nak photoshoot dengan orang yang TAK TAHU POSE and TAK TAHU apa2 EXPRESSION nk bg utk photoshoot..
nampak SENANG tapi kalau tak pandai DELIVER apa yang photographer NAK hasilnya macam SUAM-SUAM kuku jelah..

faham tak? ok ni bukan kes nak tunjuk pandai tapi ni dari pengalaman kitaorang..tak tahulah korang rasa plak mcmane..tapi if korang shoot untuk servis iena ni korang bukan je dapat COMPCARD korang akan dapat ILMU mcmane nak pose..and soalan2 modelling kalau nak tanye kat situ pun boleh punya! nak tnye sampai lebam pun boleh! hahahaha..senang tak senang? kira 2 in 1 lah kn..

btw ni ade sikit pencuci mata utk korang tengok...ni antara gmbr2 hasil editing kita and nilah latest design yang kita buat untuk butik ABEERGARDEN..jom tgk..ade byk lg sbnrnya tp korang klik jelah link ni
utk tengok lagi banyak gambar & design..







ok tu je..tata tc babai ^.^

14 comments:

Yuyu Zulaikha said...

tak kira! nak suruh ida edit lagi gambar yuyu yang hari tu!! ^^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

yuyu -
haha okeee....nanti ida edit gambar yuyu eh ^.~

Mrs | Mr. AniK said...

waa..maveles maveles....cantik edit

ascil.punye.lah said...

suka lah gambar last tuh! ^^

Liya Laa said...

Suka tgk twin nie. manis je. Sejak dh gemuk nie, impian nak jadi model dah terkubur. hehehe. Anyway, good facts to know :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Mrs/Mr.Anik :

hee tq Mrs/Mr.Anik ^.^

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

ascil.punye.lah :

tq ascil, yg tu iena [kmbr kite] pun suka design yg last tu..:)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Liya Laa :

tq Liya, laaa kn skrng ade je model plus size. Kalau nk tau getgorgeous selalu juga buat f.show ade plus size model tau!!

Anonymous said...

Salam twin..

cane klau nak join srvis yg iena mansor wut tu?

Nor Firdaus Affendi said...

Assalamualaikum Cik Ida & Iena Mansor,

Tentang orang yang PM just sebab nak tanya tentang modelling tu, biarkan sahaja.

The way I look at it, you can regard this so-called 'attention' as an opportunity to bring yourself to the next level. Adoi, I tulis in English la plak. Huhu~

What I mean is, bila orang cari kita, that's an indication yang kita ada sesuatu. Sesuatu yang mungkin ramai orang lain tak de. Jadi, kita boleh treat this as our 'asset' or strength.

Salah satu resipi untuk berjaya... maximize our asset or strength. In your case, apa yang I nampak... you ada information yang membuatkan orang cari you. Gunakan this kind of information in such a way that you can become a crowd-puller.

Bila you jadi crowd-puller, you ada macam-macam advantageous. For instance, seorang boutique owner mungkin lebih prefer guna model yang boleh jadi crowd-puller. And knowing that you have this kind of advantageous, you have the justification to increase your rate, kannn...?

Cuba tengok Kate Moss. Kenapa TOPSHOP ambil dia jadi model? Sebab dia elemen 'crowd-puller' :-)

Macam tu la lebih kurang... :-)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Anonymous :

Salam awak kalau nk join servis yg iena buat blh pm die dekat facebook sini : http://www.facebook.com/profile.php?id=100000283276372

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Kak Nur :

Ok, tq akak for the advice, sgt hargai nasihat dr akak. Thx again :)

IEQAH said...

aishhhhh modell ohsemm ku da turunkan ilmu :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Ieqah!!!! nanti kite jmpa nk..x puaslah jumpa hari tu!! kejap giler jumpa!