Wednesday, March 28, 2012

Layak Ke?

Entry kali ni berbaur panas sikit..mungkin ade yg akan terasa dan ade juga yg akan pandang entry ni dr segi positif. Uh well saya harap korang pandang entry kali ni dr segi positif lah yerp. Takmaou lah gado2 atau tetibe ade plak anonymous dtng meninggalkan jejak je kat enry kali ni..heh mls plak nk bace komen merapu2 nanti.

Oklah entry kali ni ida nk bercerita tentang 'Asam garam Dunia Modelling' heh..ni mesti dh ade yg dok terpikir2 neh..dlm hati berkata (mesti ida nk cte hal2 -ve tntng modelling lah ni) huhu ..maybelah kot? ehhh??? btl ke?

jawapannya korang piki sendiri! sbnrnya dunia modelling ni xlah SEINDAH MANA, kecantikannya banyak di GAMBAR dan keFEMESAN korang je! tp cabaran n dugaan die byk!

cabaran pertama korang akan hadapi ni :

1) KORANG LAYAK KE DER????
yg ni utk yg pendek2 or dl;m erti kata lain kemetot! tp nk juga jd model! ok panas x?? panas x? panas kn      bila orng ckp mcm ni? lagi panas x lau ida ckp ida pernah ternampak orng tulis cenggini 'YG BWH 170 TU XYAH APPLY' panas x???? hahaha panaslah kot agknyer! tp lek lu..chill lah..xmaou lh panas2 dulu..

y ida suruh CHILL? sbbnyr mudah je..sapa kata model PENDEK a.k.a kemetot ni xde yg berjaya? or xde yg blh dpt JOB? or TAK PERNAH CATWALK? heh..ade je! ade je model kemetot2 ni yg dh berjaya..blh je runaway..xde masalah..job pn ade je...x caya?

lau x caya korang try search NAWAL NAZIHAH, kat fesbuk tu..heh byk je album2 die masuk magazine! runaway pun PERNAH! ade x yg pergi REFLECTION punya fashion show? kalau ade mesti korang nampak die kn?? ok lau korang x knl lg meh ida tunjuk cikit pic die..biar korang percaya sikit kat kt neh :



 ha tgk? percaya x? nah buktinya ade je model kecik molek ni pergi jauh..tgk jgn x tgk! caya jgn x caya! huuu jgn terjuling plak biji mata korang nyer bile dh tgk bukti2 neh..ok sbnrnya bkn die sorang je..ade juga yg x berapa nk tinggi ni berjaya mcm nawal juga..

skrng kalau orng kata korang kemetot ke, pendek ke..SENYUM sudah! xyah nk panas2..sbb yg kemetot2 ni comel apa? tgk nawal ni? comel x? saya ckp x comel tu tipuu lah! die sgt chomel ok! *iklas ni*

mcm yuyu zulaikha tu pn comel apa? ramai lg yg suke die tau..x berapa nk tinggi juga tp RAMAI je yg MEMUJA? x gitu? so jgn emo2 dgn ketinggian kt..insyallah pasti akan ada REZEKI utk kt..usaha tu penting insyallah blh juga pergi jauh. Jgn sedeh2 k :)

dulu ida sedih juga bile orng kata x cukup tinggi, nw ida dh chill dh oke dh..mungkin rezeki kt x kesitu tp ade je rezeki lain yg dtng. Kt hanya perlu bersyukur dan berusaha inyallah pasti ALLAH akan beri juga rezeki utk kt :)

tp blk pada kat ats td..tntng 'yg bwh 170 tu xyah apply' mmglah harsh bunyinya tp itu utk kesedaran korang juga, y? sbbnya mudah je..orng yg post tu xnk korang BUANG MASA korang n buang masa die utk check talent2 or model yg anta profile tu kat die..so sbb tulah die ckp mcm tu..xpelah mana tau tetiber one day korang femes mcm DIANA AMIR ke..HANA TAJIMA ke..time tu ko pendek pun ornag TAK NAMPAK punya! haha...mesti ramai yg nk bg job kat korang punya? so CHILL jelah k..kpd yg sama tinggi mcm kt tu xyahlah apply job yg nk 178 ke..170 ke ats ke..xyahlah eh..buang masa dorang je..mungkin rezeki korang x kesitu mana tau rezeki korang ke lain? ye x? so chill je k? tak maou emo2..usaha je yg penting jgn give up!!


2) OOO BARU LAGI..
ehehe..ni mesti talent2 yg baru pernah kene kn? mesti ade yg terasa kn? time ni korang buat apa pun byk yg FREE  je ye tak? jawapannya bg ida ialah korang kne BANYAK BERSABAR! sbb time ni lah korang akan kumpul profile korang..bina jati diri, bina confident, n bljr pose semua..so tentang FREE2 tu korang tolak tepi jelah..xpelah demi pengalaman kn? ida pn dulu mcm tu juga..lama2 blhlah dpt cikit2 job tu..so yg penting bersabar k? akan ada punya masa utk korang menyerlah mcm DIVA2 nanti jgn give up. Korang perlu tahu bukan korang je pernah merasa menda2 mcm tu..ida,nawal,iena,iza n model2 lain mesti pernah je lalui apa yg korang lalui. Jadi masa ni korang kne byk bersabar n byk berusaha insyallah pasti tiba waktu korang menyerlah juga. Ida percaya tu, sbb tu ida x pernah pandang rendah pada orng2 bawah, sbb kt xkn tahu siapa dia pasa masa akan dtng kn?

oklah mls nk bebel byk2...ida bebel nxt time lah k..tata tc semua. Yg salah itu dtngnya dr saya, yg baik itu dtng dr ALLAH.

Salam~

XOXO IDA MANSOR

9 comments:

yuyu Zulaikha said...

okayy... tapi yuyu tak layak jadi model ^^

Mitsu Kizu Zie said...

rezeki ada dimana2.... ;)

Aida Azryn said...

hehe.. teringat sepupu pulak. dia rendah je.. masa dia kena catwalk.. dia kena pakai kasut high heel bpe inci entah untuk samakan tinggi dengan model yang lain.. phewwww!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

yuyu, blh je kalau u nk syng..nawal pn blh jd model apa..tgk u kat Tudung People cantik tau!

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

zie - kn! rezeki ade dimana2 insyallah :)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Aida - rlyyy? SAMALAH ngan i!! kne pakai kasut TINGGI giler sbb nk samakan height..haha..dh jd mcm patung dh TINGGI! keke..

nurul syifa said...

Kak nawal senoir convent dulu. Yup mmg kecik je orgnya.. Tp comel :(

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Nawal memang comel! :)

A R A said...

Assalam sis. Boleh tau tak berapa ketinggian Sis Nawal. Sy rasa lebih kurang ketinggian sy je. Sy berminat nak jadi model. Tp tak tau layak ke tak. Hihi. Mcm mana nak apply jadi model ye? Thanks so much sis! :D